Frituren in een pot: zo makkelijk te frituren zonder frituurpan

Zin in frietjes, maar thuis geen frituurpan? Geen probleem, zelfs zonder het juiste apparaat kunt u gemakkelijk heerlijk gefrituurd voedsel tevoorschijn toveren. Hoe dit werkt, onthullen we in dit artikel.

Als je regelmatig zin hebt in gefrituurd eten, is een friteuse veel beter aan te raden. Maar als alternatief kun je ook naar de goede oude pot grijpen. Dit moet echter groot genoeg zijn om al het voedsel te dekken.

Wat heb je nodig om te frituren zonder friteuse?

Om in een pot te bakken heb je de volgende gebruiksvoorwerpen nodig:

  • Een grote pot waarin het eten voldoende ruimte vindt
  • Smaakloze en zeer verwarmbare olie of frituurvet
  • Een barbecuetang of schuimtroffel
  • Een raster en keukenpapier

Eenvoudige instructies: hoe te bakken in een pot

1. Vul in de eerste stap de pot tot de helft met olie of vet. Bij verhitting kan het gebeuren dat zich schuim vormt, dat omhoog stijgt. Daarom moet u voldoende ruimte bieden zodat het vet niet overloopt.
2. Verwarm nu de olie op het fornuis. De perfecte temperatuur wordt bereikt wanneer zich bubbels vormen op een houten handvat, dat in de olie wordt gehouden. Zet vervolgens de kachel op middelhoog vuur.
3. Nu kunt u het frituurvoedsel toevoegen aan de hete olie met een tang of een zeef. Maar hier moet je voorzichtig zijn, omdat het kan leiden tot spatten, die in het ergste geval ernstige brandwonden veroorzaken. Daarom mag u het voedsel in geen geval met uw blote hand in de olie doen.
4. Wacht nu tot het voedsel de gewenste kleur heeft bereikt. Het mag niet te lang in het vet blijven en het vet mag onder geen beding te warm worden. De bovengrens is 175 graden Celsius. Zodra de olie begint te roken, is de olie te heet.
5. Er moet aan worden herinnerd dat bij temperaturen rond de 120 graden Celsius de schadelijke acrylamide zich vormt. Hoe donkerder het voedsel, hoe hoger het aandeel van deze stof. Daarom moet het voedsel goud-knapperig worden gebakken, maar niet te bruin en zeker niet zwart.
6. Gebruik een tang of zeef om het voedsel uit het vet te verwijderen en giet het af op een rooster bedekt met keukenpapier.

Lees ook:   Hoe Lang Blijft Droge Worst Houdbaar? (TOP 5 Tips)

Hoe lang rooster je een varkensschnitzel?

Hoe het vet op de juiste manier af te voeren

Laat de olie na het koken afkoelen in een pan met het deksel erop. Gehard vet kan met een lepel worden afgeschraapt, in krantenpapier worden gewikkeld en met huishoudelijk afval worden weggegooid. Vloeibare olie kan zonder aarzeling worden hergebruikt, maar de olie wordt door een fijne zeef in een geschikt vat gegoten. Als u uw olie niet opnieuw wilt gebruiken, moet u uw olie in een afsluitbare container vullen en deze bij het huishoudelijk afval plaatsen. Als alternatief voor weggooien kun je de olie ook doneren. Veel steden hebben hiervoor hun eigen inleverpunten. De olie kan bijvoorbeeld worden verwerkt tot biodiesel.

Waar en hoe kan ik frituurvet weggooien?

De voor- en nadelen van frituren in een pot

Airfryer Airfryer XL van Philips; Foto: Philips

Airfryer Airfryer XL van Philips; Foto: Philips

De voordelen van frituren in een pot liggen voor de hand: In de regel heb je alles wat je nodig hebt in huis. Een extra aanschaf van een friteuse is dus niet nodig. Het schoonmaken van de pot is echter ook erg omslachtig en het resultaat is niet altijd zo goed als van de professionele friteuse. Dus als je regelmatig voor veel mensen bakt, raden we je aan om een friteuse te kopen. Maar als je maar één keer per jaar iets bakt, is één pot voldoende. Als je het zonder extra vet wilt doen, kun je ook overwegen om een heteluchtfriteuse te kopen.

Welke olie is geschikt om te frituren en frituren?