Gebakken aardappelen van de grill – hoe het werkt

Gebakken aardappelen van de grill zijn heerlijk en een klassieker als bijgerecht bij vlees of vis. Daarnaast kunnen de aardappelen ook als vegetarisch alternatief worden aangeboden op barbecuefeesten, in combinatie met een salade en gegrilde groenten. De voorbereiding is snel gedaan en slaagt in slechts een paar stappen. Bovendien kan de gegrilde aardappel op een veelzijdige manier worden bereid en gekruid, afhankelijk van individuele smaakvoorkeuren. Het gaat goed samen met pittige specerijen, stevige kruiden en smeltkaas.

Deze aardappelrassen zijn geschikt voor gebakken aardappelen

Stevige aardappelen zijn het beste voor gegrilde gebakken aardappelen

Stevige aardappelen zijn het beste voor gegrilde gebakken aardappelen

Stevig kokende aardappelrassen zijn het meest geschikt om te grillen, omdat ze hun structuur behouden, zelfs bij hoge temperatuurwaarden en niet zo gemakkelijk uit elkaar vallen. Daarnaast zijn er extra grote variëteiten om uit te kiezen, die vooral geschikt zijn voor bereiding als gebakken aardappelen. Aan de andere kant vallen bloemige aardappelen snel uit elkaar bij hoog vuur. Veel mensen houden echter van dit aspect, omdat de gebakken aardappelen achteraf goed combineren met kruidenkwark of saus. Als de schil van nieuwe aardappelen grondig wordt gewassen en afgeborsteld, kunt u deze ook eten. Het kleurt krokant bruin op de grill en is erg lekker. Ter vergelijking: winteraardappelen hebben een veel dikkere schil die de meeste mensen niet lekker vinden. In dit opzicht kan de gebakken aardappel worden uitgehold tijdens het eten en blijft de schil achter als een residu.

Bereid gebakken aardappelen voor op de grill

Was aardappelen eerst, breng dan krachtig op smaak en wikkel ten slotte in aluminiumfolie

Was aardappelen eerst, breng dan krachtig op smaak en wikkel ten slotte in aluminiumfolie

Als basis heb je voldoende grote stukken aluminiumfolie nodig en minstens één aardappel voor elke barbecuegast. Was als eerste stap de aardappelen grondig en wrijf ze vervolgens schoon of borstel ze goed. Prik de aardappel vervolgens een paar keer met een fijngeschoren vork. Op deze manier dringt de warmte tijdens het grillen beter door in de aardappel, waardoor deze sneller kookt. Als de aardappelvariëteit bijzonder groot is, wordt voorkoken aanbevolen. Kook echter niet volledig, de gebakken aardappel moet nog steeds stevig zijn en niet al zacht. Bestrijk vervolgens elke aardappel met een beetje hittebestendige olie. Als je wilt, kun je nu beginnen met kruiden, zout en peper of hete chilipoeder dienen als basis. Wikkel vervolgens elke afzonderlijke aardappel stevig in aluminiumfolie en sluit de verpakkingen goed af. Er druppelt dus later geen olie in de sintels van het grillvuur.

Lees ook:   Hoe Maak Je Reibekuchen in de Airfryer

Tip: Een takje rozemarijn in de folieverpakking is erg smakelijk en kruidenboter geeft de aardappel een bijzonder delicaat aroma.

Leg de gebakken aardappel op de juiste manier op de grill

Leg gebakken aardappelen grill

Leg gebakken aardappelen op de juiste manier op de grill

Pas als de grill helemaal heet is, komen de pakjes met de aardappelen op de grill. Plaats aan het begin in het midden van de grill, zodat de resulterende warmte van alle kanten goed doordringt in de gebakken aardappel. Leg de aardappelen na ongeveer tien minuten dichter bij de rand van de grill. Zo voorkom je dat de aardappelen aan één kant te veel verbranden. Dankzij het zwakkere warmte-effect worden de aardappelen geleidelijk zacht, waarna ze van binnenuit bijzonder zacht zijn.

Tip: Als je met houtskool grilt, kun je de gebakken aardappel vanaf het begin direct in de sintels doen.