Gehakt gebraad – hoe lang moet het gebraad in de oven blijven?

Gehakt gebraden, valse haas of gehaktbrood: We vinden dit heerlijke gerecht al sinds de 18e eeuw in Oostenrijkse kookboeken. In Duitsland is het oorspronkelijk stiermarkse gebraad ook populair. En hoe lang blijft het in de oven? Spoiler alert voor de ongeduldige: anderhalf tot twee uur.

Geen konijn, maar het voedsel van arme mensen

De valse haas wordt alleen een haas genoemd omdat de vorm van het langzaam gegaarde gehaktbrood ruwweg doet denken aan een haas. De rechtbank heeft niets te maken met de langoordieren. Omdat arme mensen zich in het verleden geen beter vlees konden veroorloven, verwerkten ze gehakt (d.w.z. restjes) tot een gebraden gerecht. Gehaktbrood is de naam van het gerecht alleen in Duitsland, in Oostenrijk wordt gemaakt van gehakt tot op de dag van vandaag gehakt gebraden. Als het gebraad wordt bereid met een hard ei en augurken, wordt het Stephaniebraten genoemd.

Goed gekruid gehakt gaat er langzaam doorheen bij 180 graden Celsius

Ingrediënten voor een succesvolle gehakte roast

Ingrediënten voor een succesvolle gehakte roast

Naast 1 kilogram gehakt (d.w.z. gehakt) is 200 gram broodblokjes of knoedelbrood nodig, wat melk en een ui. Met peterselie, boter, een ei, wat marjolein, zout en peper krijgt het gebraad zijn heerlijke smaak. Wat soep op de bakplaat laat het gebraad gelijkmatig trekken.

Week de broodblokjes in een beetje melk zodat ze niet meer zo droog zijn. Ui en peterselie worden fijngehakt en geroosterd met boter in de pan. Na afkoeling worden de kruiden, de broodblokjes, ui en peterselie en het ei aan het gehakt toegevoegd. Kneed het mengsel grondig en vorm het vervolgens tot een gebraad.

Lees ook:   Hoe Lang Moet Kippendij In De Oven? (TOP 5 Tips)

Leg het gebraad op de met boter besmeurde bakplaat en giet er wat soep bij. Nu kan het gehakte gebraad de komende anderhalf tot twee uur garen op 180 graden Celsius boven- en onderwarmte in de oven. Giet zo nu en dan je eigen sap over het gebraad en giet indien nodig soep.

Bijgerechten zijn ook beschikbaar!

Perfecte combinatie: gehaktbrood met aardappelpuree

Perfecte combinatie: gehaktbrood met aardappelpuree

Eigenlijk is het een kwestie van proeven wat je serveert bij het gehakte gebraad. Meestal worden echter kleine spekblokjes en gehakte wortelgroenten samen met het gebraad in de oven gekookt. Aardappelpuree, regionaal ook wel aardappelpuree genoemd, smaakt bijzonder goed om te frituren. Je kunt de aardappelen of aardappelen ook schillen en kwarten en ze samen met het gebraad ongeveer een uur in de oven koken. Dit gaat goed samen met een salade die je aankleedt met zaadolie. Als je je gebraad wat sappiger wilt, wikkel het dan in met spekreepjes voordat je het in de oven zet.