Gelei stolt niet – wat te doen?

Jam en gelei staan bijna op elke ontbijttafel in dit land. De populaire spreads gemaakt van vers fruit smaken nog beter als ze door jezelf worden gemaakt. Met het fruit uit eigen tuin of van de markt en de ingrediënten uit de supermarkt is conserveren meestal geen probleem. Maar wat te doen als de gelei niet stolt?

Kooktijd is cruciaal bij het maken van gelei of jam

Als de zelfgemaakte gelei niet stolt, kan dit heel verschillende redenen hebben. De eerste reden is bijvoorbeeld een te lange kooktijd. Voor de meeste geleersuikers mag de kooktijd van de gelei niet langer dan 8 minuten duren. Als de tijd wordt overschreden, zakt de suiker weg en wordt de gelei vloeibaar. Maar de oplossing is vrij simpel. Je hoeft alleen maar wat geleersuiker en een beetje citroenzuur toe te voegen en weer aan de kook te brengen. Of de gelei dan de juiste consistentie heeft, kun je uitvoeren met een geleermonster. Je haalt een lepel gelei uit de pot en druppelt deze op een koude schotel. De gelei moet na enkele ogenblikken stollen. Een reden voor een vloeibare gelei kan ook een te korte kooktijd zijn. U kunt de gewenste consistentie benaderen door door te gaan met koken en verschillende geleermonsters.

Jam kooktijd

De kooktijd is soms bepalend of de gelei of de jam stolt.

Voor fruit met veel vloeistof moet de hoeveelheid geleermiddel worden verhoogd

Een andere reden voor gelei of jam die niet stolt, is te veel vloeistof. In jaren met veel regen worden veel soorten fruit gewoon verwaterd en bevatten ze te veel vloeistof. Dit is vooral het geval bij veel regen kort voor de oogst. Fruit absorbeert ook te veel vloeistof als ze te lang na het reinigen worden bewaterd. Door het hoge vloeistofgehalte van de vrucht is de pectine in de geleersuiker niet meer voldoende. Voor fruit met veel vloeistof moet de toevoeging van geleersuiker en citroenzuur daarom dienovereenkomstig worden verhoogd. Als je geen geleersuiker meer in huis hebt, helpt puur appelsap. Dit sap heeft een hoog gehalte aan pectine en geeft de gelei ook een heel bijzondere smaak.

Geleersuikerjam

Als de gelei of jam helemaal niet stolt, helpt extra geleersuiker.

De juiste mengverhouding is belangrijk bij het inkoken

Bij het maken van gelei of jam moet je zeker enkele basisregels volgen. In de regel wordt fruit of vruchtensap meestal altijd 1:1 gemengd met geleersuiker. Dit betekent 500 gram fruit of sap koken met 500 gram geleersuiker. Er is ook geleersuiker, die wordt gemengd in een verhouding van 1: 2 of zelfs 1: 3. Deze geleermiddelen bevatten minder suiker en meer pectine.

Mengverhouding geleersuikervruchten

De juiste mengverhouding is cruciaal bij het koken van fruit.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Kersthapjes en aperitief