Gerecht: Hoe maak je Geplette aardappel met bloemkool, gerookte ham en gepocheerd ei

Geplette aardappel met bloemkool, gerookte ham en gepocheerd ei

In dit artikel zullen we je een heerlijk recept laten zien voor geplette aardappel met bloemkool, gerookte ham en gepocheerd ei. Dit gerecht is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens heel gezond. We zullen je stap voor stap uitleggen hoe je dit gerecht kunt bereiden, zodat je het zelf thuis kunt maken.

Benodigde ingrediënten:

  • 4 grote aardappelen
  • 1 bloemkool
  • 200 gram gerookte ham
  • 4 eieren
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie ter garnering

Bereidingswijze:

Stap 1: Aardappelen koken

Begin met het koken van de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Breng een pan met water aan de kook en voeg de aardappelen toe. Voeg ook een snufje zout toe aan het water. Kook de aardappelen tot ze zacht genoeg zijn om te pureren.

Stap 2: Bloemkool bereiden

Terwijl de aardappelen koken, kun je de bloemkool bereiden. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en spoel ze af onder koud water. Breng een pan met water aan de kook en voeg de bloemkoolroosjes toe. Kook de bloemkool tot deze zacht is, maar nog steeds een beetje knapperig.

Stap 3: Aardappelen pureren

Giet de gekookte aardappelen af en laat ze even uitdampen. Gebruik een pureestamper of een vork om de aardappelen te pletten tot een grove puree. Breng de puree op smaak met zout en peper.

Stap 4: Gerookte ham bakken

Snijd de gerookte ham in kleine blokjes. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de hamblokjes kort aan tot ze knapperig zijn.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Notencake

Stap 5: Eieren pocheren

Om de eieren te pocheren, breng je een pan met water aan de kook. Voeg een scheutje azijn toe aan het water. Breek de eieren één voor één in een kommetje. Maak met een lepel een draaikolk in het kokende water en laat voorzichtig het ei in het midden van de draaikolk glijden. Laat het ei ongeveer 3-4 minuten pocheren, afhankelijk van hoe gaar je het wilt hebben. Haal het ei voorzichtig uit het water met een schuimspaan.

Stap 6: Het gerecht samenstellen

Neem een bord en leg hierop een laagje van de geplette aardappelen. Verdeel vervolgens de bloemkoolroosjes en de gebakken ham over de aardappelen. Leg bovenop het gerecht het gepocheerde ei. Garneer met wat verse peterselie.

Variaties op het recept:

Je kunt dit recept op verschillende manieren variëren. In plaats van gerookte ham kun je bijvoorbeeld ook spekjes gebruiken. Daarnaast kun je ook andere groenten toevoegen, zoals broccoli of worteltjes. Experimenteer met smaken en ontdek jouw favoriete combinaties!

Conclusie

Geplette aardappel met bloemkool, gerookte ham en gepocheerd ei is een heerlijk gerecht dat zowel als lunch of als avondmaaltijd gegeten kan worden. Het is een gezonde en voedzame maaltijd die gemakkelijk te bereiden is. Probeer dit recept eens uit en geniet van de heerlijke smaken!

FAQs

1. Kan ik dit gerecht ook vegetarisch maken?

Absoluut! Je kunt de gerookte ham vervangen door bijvoorbeeld gegrilde groenten of vegetarische spekjes.

2. Kan ik de bloemkool vervangen door een andere groente?

Lees ook:   Xiaomi Mi Mijia Handheld SKV4060GL in de test

Natuurlijk! Je kunt experimenteren met verschillende groenten, zoals broccoli, worteltjes of courgette.

3. Hoe kan ik de aardappelen het beste pletten?

Gebruik een pureestamper of een vork om de aardappelen grof te pletten. Je wilt nog wat textuur behouden.

4. Kan ik dit gerecht van tevoren maken?

Ja, je kunt de aardappelen en bloemkool van tevoren bereiden en opwarmen wanneer je het gerecht wilt serveren. Het gepocheerde ei kun je het beste op het laatste moment bereiden.

5. Kan ik dit gerecht invriezen?

Het gerecht is het lekkerst wanneer het vers bereid wordt. Invriezen kan de textuur en smaak van de aardappelen en bloemkool beïnvloeden.