Gerecht: Hoe maak je Gevulde kalkoen met amandelkroketten, geroosterde groenten en champignonroomsaus

Gevulde kalkoen met amandelkroketten, geroosterde groenten en champignonroomsaus

Gevulde kalkoen is een klassiek gerecht dat vaak wordt gegeten tijdens de feestdagen. Maar wat maakt deze gevulde kalkoen met amandelkroketten, geroosterde groenten en champignonroomsaus zo speciaal? In dit artikel leggen we uit hoe je dit gerecht maakt en waarom het zo lekker is.

Ingrediënten

Voor de gevulde kalkoen:

  • 1 hele kalkoen
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 gram boter
  • 200 gram gehakt
  • 100 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • zout en peper

Voor de amandelkroketten:

  • 500 gram aardappelen
  • 100 gram bloem
  • 1 ei
  • 100 gram amandelen, fijngehakt
  • zout en peper

Voor de geroosterde groenten:

  • 500 gram groenten naar keuze (bijvoorbeeld wortels, courgette, aubergine)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • zout en peper

Voor de champignonroomsaus:

  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml witte wijn
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel bloem
  • zout en peper

Bereiding

Stap 1: Maak de vulling voor de kalkoen

Smelt de boter in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg het paneermeel, ei, tijm en rozemarijn toe en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2: Vul de kalkoen

Verwijder de nek en de ingewanden van de kalkoen. Vul de kalkoen met het gehaktmengsel. Bind de poten en vleugels van de kalkoen aan elkaar met keukentouw. Bestrijk de kalkoen met boter en breng op smaak met zout en peper.

Stap 3: Bak de kalkoen

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet de kalkoen in een braadslede en bak hem in de oven tot hij gaar is (ongeveer 2,5 uur). Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvet.

Lees ook:   Hoe Krijg Je Een Galia Meloen Snel Rijp? (Solution found)

Stap 4: Maak de amandelkroketten

Kook de aardappelen gaar en stamp ze fijn. Meng de bloem, ei en amandelen erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Maak kleine kroketjes van het mengsel en bak ze in hete olie tot ze goudbruin zijn.

Stap 5: Maak de geroosterde groenten

Snijd de groenten in gelijke stukken. Meng de olijfolie, balsamicoazijn en knoflook door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel over de groenten en rooster ze in de oven tot ze gaar zijn (ongeveer 30 minuten).

Stap 6: Maak de champignonroomsaus

Smelt de boter in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de champignons toe en bak ze tot ze zacht zijn. Voeg de bloem toe en bak nog 1 minuut. Voeg de witte wijn toe en laat even koken. Voeg de slagroom toe en laat de saus nog even pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.

Conclusie

Gevulde kalkoen met amandelkroketten, geroosterde groenten en champignonroomsaus is een heerlijk gerecht dat perfect is voor de feestdagen. Door de verschillende smaken en texturen is het een gerecht dat zeker indruk zal maken op je gasten. Het vergt wel wat tijd en moeite om te maken, maar het resultaat is het absoluut waard.

FAQs

1. Kan ik de kalkoen ook vullen met iets anders?

Natuurlijk! Je kunt de kalkoen vullen met bijvoorbeeld gehakt, rijst of quinoa.

2. Kan ik de amandelkroketten ook van tevoren maken?

Ja, dat kan zeker. Je kunt de kroketten invriezen en later afbakken.

Lees ook:   Is het mogelijk om taarten te bakken met convectie?

3. Welke groenten zijn het beste voor dit gerecht?

Je kunt eigenlijk elke groente gebruiken die je lekker vindt. Zorg er wel voor dat je groenten kiest die ongeveer dezelfde gaartijd hebben.

4. Kan ik de champignonroomsaus ook zonder witte wijn maken?

Ja, je kunt de witte wijn vervangen door bouillon of water.

5. Hoe bewaar ik de restjes?

Bewaar de restjes in de koelkast en verwarm ze de volgende dag in de oven of magnetron.