Keukenfronten van glas genieten grote populariteit. Ze zien er nobel uit, zijn relatief eenvoudig schoon te maken en kunnen individueel worden ontworpen. Hetzelfde geldt voor glazen werkbladen en keukenachterwanden – in termen van veelzijdigheid en ontwerp heeft glas zeker de voorsprong. In dit artikel leer je waar je rekening mee moet houden als het gaat om glas in de keuken en welke ontwerpmogelijkheden je hebt.
Klassieke keuken met witte echte glazen fronten (Glasline mat, PG6) met kookeiland. Foto: Schüller Küchen
Glazen keukenfronten
Kleur
Glazen fronten in de keuken lijken helder, ruim en creëren een licht ruimteklimaat. Het diepte-effect van het glas zorgt ervoor dat de keuken visueel open en groot lijkt. Daarom zijn glazen fronten een populaire oplossing, vooral in kleine keukens. Bij glazen fronten wordt de achterkant van het glas in alle mogelijke kleuren geverfd of gezandstraald en vervolgens op het dragermateriaal op het gehele oppervlak gelijmd. De verf kan niet vervagen of krassen.
Stabiliteit
Problemen met glasfronten zijn tot nu toe vooral ontstaan door zogenaamde “randbreuk”. Dit gebeurt wanneer een zwaar voorwerp (pot,..) precies de rand van het glasoppervlak raakt. Fabrikanten van hogere kwaliteit hebben dit probleem nu echter opgelost met speciale verdikte randen gemaakt van acryl of aluminium. Daarnaast wordt single-pane safety glass (ESG) sowieso meestal gebruikt voor keukenfronten.
Accent fronten / segment fronten
Als fronten slechts gedeeltelijk van glas zijn gemaakt, spreekt men van segmentfronten. Kastfronten met glazen deuren, die een houten of aluminium frame hebben, worden accentfronten genoemd. Glas wordt ook vaak gebruikt voor vitrines.
Rustieke Regina keuken; Foto: rationeel ingerichte keukens
LICHTE keuken met glazen achterpaneel; Foto: LEICHT
Keuken achterwand / keukenspiegel van glas
Glas is ideaal als materiaal voor de achterwand van de keuken. Een groot voordeel van glas is dat vlekken en spatten moeiteloos verwijderd kunnen worden met eenvoudige glasreiniger. Glas is hittebestendig en past daarom perfect als wandmateriaal achter de kookplaat. Naast de praktische voordelen biedt glas een groot aantal ontwerpopties. Verschillende kleuren zijn mogelijk, evenals gewenste patronen en zelfs eigen foto’s kunnen op de achterkant van het glasoppervlak worden afgedrukt. Indirecte verlichting biedt een extra ontwerpoptie. Bij geen enkel ander materiaal is een volledig verlichte nis achterwand zo eenvoudig te realiseren als bij glas.
Lechner biedt ook bijpassende achterwanden voor de werkbladen. Foto: Lechner
Glazen werkblad
Glas is ook erg goed als materiaal voor een werkblad. Glas is hygiënisch en waterbestendig, zonder impregnatie.Tip: Mat, d.w.z. geëtst glas is bijzonder dankbaar. Sporen van uitstrijkje en vingerafdrukken zijn nog niet zo snel zichtbaar.
Zilveren glazen werkblad van Lechner. Foto: Lechner
Verzorging en reiniging van glas in de keuken
Glas kan eenvoudig worden gereinigd met in de handel verkrijgbare, milde reinigingsmiddelen. Het is het beste om de zachte kant van een spons of een microvezeldoek te gebruiken. Belangrijk: Als het glas met satijn is afgewerkt, mag het reinigingsmiddel geen zuren of siliconen bevatten. Vooral hardnekkige resten op het werkblad kun je het beste oplossen met een speciale schraper die het glas zelf niet krast. Om je glazen aanrechtblad (en je messen tegelijk) te beschermen, kun je het beste altijd een snijplank als basis gebruiken.
Voor- en nadelen van glas
Voordelen:
- Gemakkelijk schoon te maken
- Robuust
- Hygiënisch
- Hittebestendig
- Ongevoelig voor vloeistoffen
- Relatief krasbestendig
- Veel ontwerpopties
Nadelen:
- Beperkte selectie van handgrepen
- Complex om te onderhouden (FiVingerafdrukken)
- Volume (schotels klinken op glas)
- Relatief duur
Moderne, zwarte keuken met glazen fronten (glaslijn lava zwart hoogglans lak, PG6) met houten werkblad. Foto: Schüller Küchen
Omslagfoto: glazen werkblad in de kleur Gricio Carnico; Foto: Lechner
Hoeveel kost een aanrecht gemiddeld? Alle materialen in prijsvergelijking
Inhoudsopgave