Gootstenen gemaakt van natuursteen: tips voor het reinigen van marmer, graniet en speksteen

Naast werkbladen kunnen ook gootstenen in de keuken van natuursteen worden gemaakt. Zodat u lang kunt genieten van uw gootsteen gemaakt van marmer, graniet en Co., zijn er enkele dingen waar u vooral op moet letten bij het reinigen van natuursteen.

Voordelen van een gootsteen van natuursteen

Naast een geweldige look kunnen gootstenen gemaakt van marmer, graniet en Co. andere voordelen bieden. Ze zijn extreem duurzaam, hygiënisch en, dankzij verschillende granen, echt uniek. Vanwege hun robuuste oppervlak komen krassen zelden voor. Bij dagelijkse afwasongevallen verliezen je borden en kopjes het. En als de gootsteen van natuursteen een kras zou krijgen – wanhoop dan niet. Met speciale polijstmiddelen kunnen kleinere krassen zelf worden gerepareerd, bij grotere schade kan een steenhouwer helpen.

Voor degenen met een speciaal oog voor design in keukenplanning, is er nog een voordeel. Als u kiest voor een bijzonder dik natuurstenen aanrechtblad, kunt u de gootsteen ook rechtstreeks uit dezelfde steen laten slaan – dit alles hangt natuurlijk af van de grootte van de spaarpot.

Reiniging van gootstenen van marmer, graniet en speksteen

Natuursteen heeft veel geweldige eigenschappen en geeft uw keuken een natuurlijk-elegant gezicht. Echte allrounders! Gootstenen gemaakt van marmer en Co. hebben een kleine vangst, maar toch: steen en zuren zijn niet compatibel. Dit geldt vooral voor gootstenen gemaakt van marmer en graniet. Dus als je een marmeren of granieten gootsteen bezit, kun je alle citroen- en azijnreinigers in de keuken sorteren. Speksteen is minder gevoelig voor zuren.

De oude tip om gewoon doffe natuursteen te polijsten met een beetje plantaardige olie moet met de nodige voorzichtigheid worden behandeld. Afhankelijk van het type en de voorbehandeling van de steen kan dit ook misgaan. Omdat steen een natuurlijk materiaal is, zijn stenen gootstenen poreus en kunnen ze de olie op sommige plaatsen absorberen, wat leidt tot lelijke vlekken.

Lees ook:   Spiesjes met ansjovis en Spaanse peper

Voor het reinigen is het het beste om een mild reinigingsmiddel en een vochtige doek te gebruiken. Als je ooit je toevlucht moet nemen tot agressievere reinigingsmiddelen als je vies wordt, laat ze dan niet te lang doorwerken en spoel ze altijd goed af met water. Om lang van je natuurstenen gootsteen te kunnen genieten, moet je hem ook van tijd tot tijd impregneren. Het is het beste om bij het kopen van een gootsteen te vragen welk middel het meest geschikt is voor het impregneren van uw gootsteen.

granieten aanrecht en gootsteen; Foto credit: DiMmEr – fotolia

Je hebt de gootsteen al gekozen, maar de rest van de keuken is nog een groot vraagteken? Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste expert voor uw keukenplanning!

Vind een expert

Omslagfoto: Aanrecht SILGRANIT PuraDur by BLANCO