Heb je geen magnetron met een stomer meer nodig?

De stomer en de magnetron zijn twee fundamenteel verschillende huishoudelijke apparaten die worden gebruikt bij het verwarmen van voedsel. De verschillen komen zowel tot uiting in het type warming-up als in het ontwerp. Als je genoeg ruimte in de keuken hebt, kun je beide apparaten kopen en ze naar behoefte gebruiken. Veel keukens in stedelijke gebieden en beheersbare appartementen zijn echter relatief klein. In dit geval moeten gebruikers een van de apparaten kiezen, omdat er vaak niet genoeg ruimte is voor beide.

De voor- en nadelen van de magnetron

magnetron

Een magnetron heeft voordelen, maar ook nadelen

Een magnetron genereert met zeer korte tussenpozen elektromagnetische golven, waarmee de watermoleculen van het voedsel in beweging worden gezet. Op deze manier ontwikkelt zich wrijvingsenergie, die het voedsel direct verwarmt. Er zijn verschillende vermogensniveaus beschikbaar voor verwarming. Het gebruik van een magnetron is zowel snel als gemakkelijk en schoon. Voor dit doel wordt het voedsel gekookt in geschikte containers en borden met een deksel. Binnen een paar minuten is het eten warm genoeg voor consumptie. De verwarming is echter vaak ongelijk en is beter geschikt voor reeds voorgekookt voedsel. Bovendien kunnen sommige voedingsmiddelen exploderen en barsten in de magnetron, bijvoorbeeld eieren. Bovendien worden gevoelige vitamines en andere ingrediënten van het voedsel zo zwaar beschadigd door de selectieve en soms zeer sterke verwarming dat hun gezondheidsbevorderende effect verloren gaat.

De stoomboot en zijn voor- en nadelen

Miele stomer met magnetron met DirectSensor bediening. Bron: Miele

Miele stomer met magnetron met DirectSensor bediening. Bron: Miele

In de stomer wordt water verwarmd en verandert het in waterdamp, die op het voedsel inwerkt. Door de gestapelde containers kunnen zelfs groenten, vlees en vis samen in de stomer worden gekookt. Deze bereidingswijze zorgt voor een uniform resultaat, dat tegelijkertijd gezond is. De stoom verwarmt het voedsel op een zachte manier, zodat de gezondheidsbevorderende ingrediënten grotendeels bewaard blijven. Deze methode duurt echter iets langer dan de magnetron, hiervoor moeten de containers worden gereinigd vanwege het directe contact met het voedsel na elk gebruik.

Lees ook:   Coverkoken: bak het Foodies kerstbrood

Resultaat

Als u het voedsel op een gezonde en zachte manier wilt bereiden, doet u er goed aan om een stomer te gebruiken. Als het echter snel moet gaan en de schoonmaakinspanning klein moet blijven, is de magnetron de betere keuze. Op basis van deze criteria kan elke gebruiker beslissen welke de juiste methode is voor verwarming volgens zijn eigen behoeften.