Heeft een oven met stomer zin?

Moderne ovens worden tegenwoordig in de handel aangeboden met een breed scala aan apparatuur. Naast roosters en platen met pull-outs of verschillende deurmechanismen zijn ze ook technisch state-of-the-art. Er zijn tal van automatische programma’s beschikbaar voor bakken, grillen of stoven. Een automatisch frituursysteem, braadthermometer of stoomkookfunctie is ook geïntegreerd in sommige modellen. Maar heeft een oven met stomer zin?

Voor een gezonde bereiding is een stomer in de oven zinvol

Hoe nuttig een oven met een geïntegreerde stomer is, hangt altijd af van of en hoe vaak deze functie wordt gebruikt. Veel aspecten spreken voor de geïntegreerde stoomboot. Als u een stomer in de oven hebt geïnstalleerd, hoeft u geen extra kooktoestel te kopen. Voedingsmiddelen die met stoom worden gekookt, behouden een groot deel van hun vitamines en mineralen vanwege de zachte bereiding. De vorm, kleur en smaak blijven ook behouden tijdens het stoomkoken. Vis, vlees en bijgerechten kunnen tegelijkertijd in de oven worden gekookt. De bereidingswijze sous vide, d.w.z. het koken van voedsel in een vacuümzak, is ook mogelijk in een oven met stomer.

BORA x Bo stoomoven zwart

BORA x Bo: De nieuwe stoomoven van BORA is zelfs uitgerust met een geïntegreerde afzuigkap. Foto: BORA

Steamers produceren geen brandstoffen en geroosterde aroma’s

Omdat er minder water verwarmd hoeft te worden om te koken, wordt er ook veel energie bespaard. De stomer in de oven is geschikt voor veel verschillende voedingsmiddelen. Dit omvat bijna alle soorten groenten, vis en ook vlees dat niet bruin mag worden. Natuurlijk heeft een stomer in de oven een paar nadelen. Het stomen van voedsel duurt altijd iets langer dan koken. Tijdens het koken worden geen brandstoffen en geroosterde aroma’s geproduceerd en ook de bruining is afwezig.

Miele Dialog oven – bakken zonder korst; Foto: Miele

Miele Dialog oven: Helaas levert bakken in een Miele stoomoven geen bruine korst op. Foto: Miele

Het toverwoord is regeneratie in plaats van ontdooien

Als u een oven met een stomer bezit of wilt kopen, kunt u deze zeer veelzijdig gebruiken. Naast stoomkoken kan de oven ook verschillende voedingsmiddelen regenereren. Regeneratie betekent zacht ontdooien bij gelijkmatig lage temperaturen. Bijna alle groenten en ook de diepvriesgerechten van de vorige dag zijn geschikt voor regeneratie. Opwarmen in de stomer werkt in sommige gevallen zelfs sneller dan in een magnetron. Bovenal blijft de oorspronkelijke smaak van het voedsel of voedsel behouden.

Lees ook:   Oosters zalm gourmetpannetje

Met de stomer in de oven wegen de voordelen op tegen de voordelen

Als je de voordelen afweegt tegen de nadelen, zit er een groot pluspunt achter de voordelen. Een geïntegreerde steamer is de perfecte aanvulling op een oven en kookplaat. Vooral degenen die veel koken en gezond willen eten, moeten deze mogelijkheid van bereiding overwegen. Tegelijkertijd bespaart koken energie en kun je tijdens de bereiding voor andere dingen zorgen. Voedsel gekookt met stoom verbrandt niet.