Gerecht: Hoe maak je Hertengebraad en gratin van spruitjes en spek

Hertengebraad en gratin van spruitjes en spek: een heerlijk herfstgerecht voor de fijnproever

In de herfstperiode is er niets lekkerder dan een warm en hartig gerecht dat ons opwarmt op koude dagen. Een gerecht dat perfect past bij deze tijd van het jaar is hertengebraad met gratin van spruitjes en spek. Dit gerecht is niet alleen smaakvol, maar ook heel gezond en voedzaam. In dit artikel bespreken we alle aspecten van dit gerecht, van de ingrediënten tot de bereidingswijze en de voedingswaarde. Laten we beginnen!

Ingrediënten voor hertengebraad en gratin van spruitjes en spek

Om hertengebraad met gratin van spruitjes en spek te maken, hebben we de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 hertenfilet (ongeveer 600 gram)
  • 500 gram spruitjes
  • 150 gram spekblokjes
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 100 ml rode wijn
  • 100 ml wildfond
  • 100 ml slagroom
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en peper

Bereidingswijze voor hertengebraad en gratin van spruitjes en spek

Om hertengebraad met gratin van spruitjes en spek te maken, volgen we de volgende stappen:

Stap 1: Bereid de hertenfilet voor

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Dep de hertenfilet droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de hertenfilet aan alle kanten bruin. Leg de hertenfilet in een ovenschaal en zet deze in de oven. Bak de hertenfilet ongeveer 15-20 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid.

Stap 2: Maak de gratin van spruitjes en spek

Maak intussen de gratin van spruitjes en spek. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Kook de spruitjes in een pan met water en zout in ongeveer 5 minuten beetgaar. Giet de spruitjes af en laat ze uitlekken. Bak de spekblokjes in een koekenpan tot ze knapperig zijn. Snipper de sjalotten en de knoflook en voeg deze toe aan de pan met spekblokjes. Bak de sjalotten en knoflook glazig. Voeg de spruitjes toe aan de pan en bak deze kort mee. Breng op smaak met tijm, rozemarijn, zout en peper.

Lees ook:   Focus op de elementen die in de oven zijn geïntegreerd: deur, thermostaat en lamp

Stap 3: Maak de saus

Maak intussen de saus voor het hertengebraad. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer goed door tot er een roux ontstaat. Voeg dan langzaam de rode wijn en wildfond toe en roer goed door. Laat de saus even doorkoken en voeg dan de slagroom toe. Roer weer goed door en laat de saus nog even op een laag vuur pruttelen.

Stap 4: Serveer het gerecht

Haal de hertenfilet uit de oven en laat deze even rusten onder een stukje aluminiumfolie. Schep de gratin van spruitjes en spek op een bord en leg daarop enkele plakjes hertenfilet. Schep de saus over het geheel en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.

Voedingswaarde van hertengebraad en gratin van spruitjes en spek

Hertengebraad met gratin van spruitjes en spek is niet alleen smaakvol, maar ook heel gezond en voedzaam. Dit gerecht bevat veel eiwitten, weinig koolhydraten en veel gezonde vetten. Bovendien is dit gerecht rijk aan vitamines en mineralen, zoals ijzer, zink en vitamine B12. Hieronder vind je een overzicht van de voedingswaarde per portie:

  • Energie: 584 kcal
  • Eiwitten: 47,1 gram
  • Koolhydraten: 11,3 gram
  • Vetten: 38,7 gram
  • Vezels: 4,2 gram

FAQs over hertengebraad en gratin van spruitjes en spek

1. Kan ik dit gerecht ook maken met ander vlees?

Natuurlijk! Dit gerecht is ook heel lekker met bijvoorbeeld varkenshaas of kipfilet.

2. Kan ik de spruitjes ook vervangen door andere groenten?

Ja, je kunt de spruitjes bijvoorbeeld vervangen door bloemkool, broccoli of wortels.

3. Kan ik dit gerecht ook van tevoren maken?

Ja, je kunt dit gerecht prima van tevoren maken en opwarmen in de oven als je het gaat serveren.

Lees ook:   Ingebouwde koelkast: bepaal hoogte en breedte correct

4. Kan ik de saus ook invriezen?

Ja, je kunt de saus prima invriezen. Bewaar de saus in een luchtdichte bak of zakje.

5. Kan ik dit gerecht ook zonder saus serveren?

Ja, je kunt dit gerecht ook zonder saus serveren. Het is dan wel lekker om er bijvoorbeeld cranberrysaus bij te serveren.

Conclusie

Hertengebraad met gratin van spruitjes en spek is een heerlijk gerecht dat perfect past bij de herfstperiode. Dit gerecht is niet alleen smaakvol, maar ook heel gezond en voedzaam. Door de combinatie van hertenvlees, spruitjes en spek ontstaat er een rijke smaak die zeker in de smaak zal vallen bij de fijnproever. Met de bovenstaande ingrediënten en bereidingswijze maak je een heerlijk gerecht waar je zeker van zult genieten!