Citroensap wordt gebruikt in de keuken en gastronomie voor veel verschillende dingen. Het sap van de citroen geeft salades een frisse, pittige noot. Het sap uit de pers wordt ook geserveerd met vis of vlees. Citroensap is ook een belangrijk ingrediënt in verschillende cocktails of longdrinks. Soms is het niet gemakkelijk om bij het populaire sap te komen. De vraag rijst dus hoe je een citroenpers correct gebruikt.
De citroenpers met perskegel is de klassieker in de keuken
Citroenpers met kegel
Er zijn nu veel verschillende citroenpers die het mogelijk maken om bij het populaire sap van de citrusvrucht te komen. De klassieke modellen omvatten persen met een perskegel of hendels. De citroenpers met perskegel is meestal uitgerust met een lekbak voor het sap. Om te persen wordt de citroen gehalveerd en in de kegel geperst. Om de opbrengst te verhogen, moet u het fruit onder lichte druk op het aanrecht rollen voordat u halveert. Als je de citroen vervolgens ongeveer 20 seconden in de magnetron zet, komt er nog meer sap vrij wanneer je erop drukt.
Citruspersen met hendels hebben een relatief hoge sapopbrengst
Sapcentrifuge met hendel
Een citroenpers met hendels kan op dezelfde manier worden behandeld. De sapopbrengst is veel groter voor persen met hendels dan voor persen met een perskegel. Dit komt door de hefboomwerking en de stabiele mechanica. Door de verhoogde krachten wordt het sap heel goed uit de pulp geperst. Ook voor deze citruspersen is er een trucje dat de sapopbrengst verhoogt. Na het halveren van de vrucht snijd je ook de bovenkant van de vrucht af. Dit maakt het makkelijker voor de pers, omdat de dikke schil van de citroen niet meer in de weg zit.
Elektrische sapcentrifuges zijn bijzonder geschikt voor grotere hoeveelheden
Als je geen moeite wilt doen bij het persen van citroenen of sinaasappels, kun je natuurlijk ook een elektrische citruspers gebruiken. De bekendste hier zijn ook de citruspersen met perskegels. De kegel wordt elektrisch aangedreven en draait. Er is merkbaar minder kracht nodig om de helft van het fruit uit te knijpen. Tegelijkertijd is de sapopbrengst veel hoger. Het sap en de pulp worden verzameld in een aparte container. De zaden van de vrucht vallen vooraf in een zeef. De elektrische sapcentrifuges of sapcentrifuges zijn bijzonder geschikt als er grotere hoeveelheden sap moeten worden geproduceerd. De verse sappen van citroenen, limoenen, sinaasappels of grapefruits zijn rijk aan vitamines, natuurlijke vitale stoffen, enzymen en antioxidanten. Tegelijkertijd dragen ze bij aan een evenwichtige waterbalans in het lichaam.
Elektrische sapcentrifuge