Hoe gebruik je een pastamachine om zelfgemaakte pasta te maken


De schoonheid van verse pasta

Hoe gebruik je een pastamachine om zelfgemaakte pasta te maken
Zelf pasta maken is de extra moeite waard. De textuur en smaak zijn veel beter dan die van gedroogde pasta uit de supermarkt, en het deeg maken en uitrollen op een pastamachine is leuk voor het hele gezin. Als u eenmaal een pastamachine onder de knie heeft, zult u er niet meer aan denken om gedroogde pasta uit een doos te kopen.

Hier is een stap-voor-stap handleiding voor het maken van zelfgemaakte pasta met behulp van een handbediende pastamachine – in dit geval is dat de Marcato Atlas 150 Pasta Machine. U kunt er alles voor gebruiken wat u wilt, maar basilicum-pesto of tomatensaus met Italiaanse worst helpen om de textuur en smaak van de verse noedels naar voren te brengen.

Combineer de ingrediënten

De eerste stap bij het maken van zelfgemaakte pasta is het combineren van alle ingrediënten en dat zijn er maar drie. U heeft nodig:

  • 2 1/4 kopjes bloem voor alle doeleinden
  • 3 grote eieren (kamertemperatuur)
  • Snufje zout

Giet de bloem op een werkvlak in een hoop en maak een kuiltje in het midden. Schep de eieren voorzichtig in de kuil en zorg ervoor dat de zijkanten van de kuil hoog genoeg zijn zodat de eieren niet overlopen. Voeg een flinke snuf zout toe aan de eieren.

Meng het deeg

Klop met een vork de eieren zachtjes in een cirkelvormige beweging en voeg geleidelijk de bloem toe vanaf de zijkanten van het kuiltje. Niet alle bloem wordt in de eieren opgenomen. U moet stoppen wanneer u een kleverige deegmassa hebt.

Kneed het deeg

Schraap al het deeg bijeen tot een bal en begin het te kneden, waarbij u wat van de extra bloem over het werkvlak verspreidt als het deeg begint te plakken. Kneed het deeg door er stevig op te drukken met de hiel van uw hand, het deeg naar u toe te vouwen, het een kwartslag te draaien, en de druk- en vouwbeweging te herhalen. Kneed nog drie à vier minuten door, tot het deeg glad en elastisch is. Wikkel de deegbal in plastic en laat 20 minuten rusten op het aanrecht.

Zet intussen een pan water op het vuur om te koken, want u wilt de pasta snel koken nadat u hem hebt gemaakt – anders droogt hij uit.

Inpakken en laten rusten

Wikkel de deegbal in plastic en laat 20 minuten rusten op het aanrecht.

Verdeel het deeg

Zet uw pastamachine klaar en klem hem vast op een tafel, aanrecht of stevige snijplank. Zet de draaiknop op de breedste stand (meestal stand nummer 1 op de draaiknop). Verdeel het pastadeeg in vier stukken.

Maak plat.

Druk het eerste stuk plat (houd de andere stukken bedekt met plasticfolie) tot een rechthoekige vorm.

Begin met rollen

Begin met een van de kortere zijden van de rechthoek en haal hem door de rollers.

Vouw het deeg

Zodra het deeg uit de andere kant is gekomen, vouwt u één kant van het stuk naar het midden en vouwt u de andere kant eroverheen tot drie lagen, alsof u een zakelijke brief vouwt. Druk lichtjes op de bovenkant van het stuk deeg om het te verzegelen.

Voer het deeg opnieuw in de machine

Begin met een van de smallere, open zijden van het gevouwen deeg en voer de pasta door de machine, opnieuw op de breedste stand. Herhaal de vouw- en roltechniek op de breedste stand voor een totaal van vijf keer.

Vorm het deeglapje

Wanneer u het stuk deeg vijf keer hebt gevouwen en opgerold, begint u het dunner te rollen door de draaiknop op de volgende smalste stand te zetten (waarschijnlijk nummer 2). Rol de pasta door de machine. Op dit punt kunt u het beste met een helper werken, zodat één persoon aan de zwengel kan draaien en de andere persoon het deeg met één hand in de machine kan leiden en het met de andere hand kan opvangen, waarbij u erop moet letten dat u het deegblad niet uitrekt of scheurt. Zonder het deeg tussen de instellingen te vouwen, verlaagt u de instellingen tot het deeg zo dun is uitgerold als u wilt (u hoeft niet naar de dunste instelling van de machine te gaan). Als het deegblad te lang wordt, kunt u het met een mes of een deegschraper in tweeën snijden – anders krijgt u onhandelbaar lange noedels.

Vorm de noedels

Bevestig de noedelsnijder aan de pastamachine volgens de instructies in de handleiding. Voer vervolgens het dun uitgerolde pastablad in de snij-inrichting en vang de noedels op door ze over uw handen te laten glijden terwijl ze uit de machine worden geslingerd (ook hier is het handig als iemand u helpt om de slinger te draaien).

Herhaal het hele proces met de resterende stukken deeg.

Zorg dat de afgewerkte noedels niet aan elkaar plakken

De pasta kan op een speciaal pastadroogrek worden gelegd, maar u kunt ze ook op een met maïsmeel bestrooide bakplaat leggen. Zorg ervoor dat u de noedels scheidt en met maïsmeel bestrooit, anders plakken ze aan elkaar.

De pasta koken en sauceren

Doe een klein beetje zout in het kokende water en voeg de pasta toe. Verse pasta heeft niet meer dan 2 tot 3 minuten nodig om te koken; het is klaar als de kleur lichter wordt en de pasta “al dente” is (stevig, maar zacht). Laat de pasta goed uitlekken en serveer hem met de saus van uw keuze.

Recent Posts