Hoe herken je de vis door?

Elke vis wordt op een ander moment gekookt, afhankelijk van de variëteit, de grootte en de bereidingswijze. Daarom is de vorige test uiterst belangrijk om een perfect visgerecht te serveren. Voor de soorten vis en sneden zijn er verschillende temperatuur- en tijdspecificaties, die verband houden met de bereidingswijze.

Hoe de kooktijd van een vis te herkennen

Een hele vis duurt dus veel langer dan individuele filetstukken. Bovendien wordt de kooktijd in de oven uitgesteld, terwijl het frituren in de pan relatief snel plaatsvindt. Het is nuttig gebleken om de kleur van de vis en de structuur te observeren om erachter te komen of deze al gekookt is. Ook verandert de kleurintensiteit bij verhitting van transparant naar ondoorzichtig. Bovendien wordt de structuur van de filet zacht en zichtbaar bladachtig. Als u niet zeker bent van de bepaling, kunt u de dikste plek snijden om de binnenkant precies te controleren. Verder is een digitale keukenthermometer voor piercing geschikt voor controle.

Tip: Haal de vis ongeveer 20 minuten voor bereiding uit de koelkast. Bak verder nooit bevroren vis direct, maar laat hem van tevoren helemaal ontdooien.

Controleer hele vis op het juiste kookpunt

Hoewel sushi de vis rauw laat en op die manier wordt gegeten, geven de meeste mensen er de voorkeur aan dat het goed wordt gekookt. Dit is echter niet altijd zo gemakkelijk te bepalen met een hele vis, vooral als deze iets groter en dikker is. Als de vissenogen enigszins grijs beginnen te worden, is dit een eerste teken dat de vis erdoorheen is. Bovendien kan kant-en-klare filet gemakkelijk van het botskelet worden losgemaakt zonder te scheuren en te snijden. Als de rugvinnen op de vis zijn achtergebleven, kan het kookpunt worden getest. Zodra deze vin gemakkelijk kan worden uitgetrokken, is de vis gaar. Als alternatief is het ook mogelijk om op het dikste punt van de vis te spiesen, bijvoorbeeld met een shash lick spies. Zolang wit sap ontsnapt, moet het blijven koken.

Lees ook:   Zo maak je de perfecte lamsrollade in 7 stappen

De kleurverandering van filetstukken

Met filetstukjes is het veel gemakkelijker om te bepalen of de vis al gaar is. Zo verandert rauwe zalm van kleur van roodachtig na bereiding met warmte naar een licht glanzend roze. Witte vissen zoals koolvis en tilapia hebben een glazig en deels licht doorschijnend vruchtvlees als ze rauw zijn. Wanneer ze worden gekookt, worden ze dof wit en zijn ze niet langer transparant.