Hoe kastanjes te bereiden?

Kastanjes zijn een verfijnde vorm van kastanjes, waarbij de schil ook bruin is met beige accenten. In vergelijking met de normale kastanjes hebben de kastanjes een grotere en rondere structuur. Bovendien ontwikkelen ze een intensere smaak, met een licht zoete en nootachtige nootachtige noot. We vertellen je wat de beste manier is om ze voor te bereiden.

In de regel rijpen kastanjes tussen eind september en half oktober, op warmere locaties nog later. Wanneer de vruchten voldoende rijp zijn, vallen ze vanzelf van de boom. Dan is alleen de verzameling en voorbereiding nodig. Vanwege de late rijpingsperiode worden kastanjes traditioneel gegeten tijdens de kerstperiode en te koop aangeboden op de kerstmarkt. Als je niet zo lang wilt wachten, kun je de heerlijke vruchten ook het hele jaar door in de goed gevulde supermarkt krijgen, maar dan zijn ze al geschild, gekookt en verzegeld in een vacuümverpakking.

Tip: Zelfgeplukte kastanjes kunnen ook rauw gegeten worden, in dit geval doet de smaak denken aan walnoten. Verwijder voor consumptie de schil met een scherp mes, de interne pulp is licht en kruidig.

Kastanjes bereiden in de oven

Kastanjes bereiden in de oven

Kastanjes bereiden in de oven

Er zijn verschillende methoden voor het bereiden van kastanjes, een van de meest voorkomende is roosteren in de oven of boven een open vuur. Hierdoor kan een bijzonder aromatisch smaakaroma worden bereikt. Het pellen van de kastanjes is veel gemakkelijker als de vruchten ongeveer een uur in het koudwaterbad liggen. Haal dan uit het water en droog goed af. Snijd vervolgens de kastanjes kruislings op hun taps toelopende kant. Anders barsten de kastanjes tijdens het bakken en zien ze er lelijk uit. Verwarm vervolgens de oven voor en stel de temperatuur in op 200 °C of convectie op 175 °C. Leg vervolgens de kastanjes met de bekraste kant omhoog op een met olie beborstelde bakplaat en rooster ongeveer 15 tot 20 minuten.

Lees ook:   Desserts zonder stress: 4x toetjes voor kerst

Geroosterde kastanjes in pannen

Geroosterde kastanjes in een pan

Geroosterde kastanjes in een pan

Als alternatief kunnen kastanjes ook in een pan worden bereid, bij voorkeur met behulp van een gietijzeren model met een deksel. Krab ook de vruchten en doe ze direct in de hete pan zonder olie. Rooster op een lage temperatuur tot de schil vanzelf opengaat. Om verbranding te voorkomen, draai je de kastanjes ertussen in de pan en zorg je voor voldoende beweging.

Kastanjes koken in een pot

Gekookte kastanjes

Gekookte kastanjes zijn bijzonder geschikt voor verdere verwerking tot soepen, desserts of sauzen.

De vruchten kunnen ook worden gekookt in gezouten water, met een duur van ongeveer 10 tot 15 minuten. Giet vervolgens de kastanjes af en schil. Dit levert echter niet het typische geroosterde aroma op, wat de kastanjes een bijzonder heerlijke smaak geeft. Deze bereidingswijze wordt aanbevolen bij het gebruik van het fruit voor soepen, pasta’s en purees.