Een essentieel huishoudelijk apparaat in huizen, de koelkast heeft een centrale plaats in de keuken. Maar hoe kies je het? Op de markt van vandaag is het moeilijk om uw weg te vinden, omdat de keuze aan koelkasten onbeperkt lijkt: Amerikaanse koelkast, geventileerde koude, statische of geroerde koude lucht, aantal compartimenten, energieverbruik, ontwerp, grootte, geïntegreerde vriezer, enz. Het aanbod van koelkasten is duizelingwekkend. Hier zijn enkele essentiële criteria waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van uw Klassieke koelkast.
De verschillende soorten koelkasten
Er zijn drie hoofdfamilies van koelkasten ingedeeld op grootte. Afhankelijk van het aantal mensen dat in uw huishouden woont en de ruimte die u in uw keuken heeft, weet u snel tot welk type koelkast u zich moet wenden.
Kleine koelkasten
Deze koelkasten met een laag volume zijn voornamelijk voor kleine keukens. De Top koelkast (of tafelblad) is niet meer dan 85 cm hoog en glijdt gemakkelijk onder een werkblad. Geen vriezer hier, maar een kleine vriezer. Het is daarom geschikt voor één persoon, of zelfs twee.
Standaard koelkasten
In de familie van de klassieke koelkast vinden we de eendeurs koelkast. Hier geen vriezer binnen, maar het apparaat biedt verschillende ontwerpen, van de klassieke koelkast tot de vintage Amerikaanse koelkast.
De andere koelkast van deze familie is de meest voorkomende in keukens. Dit is de koelkast met vriesvak, verdeeld in twee compartimenten: een koelkastgedeelte en een ander voor de vriezer. Met deze tweedeurs koelkast, of gecombineerde koelkast, kunt u twee opslagruimten voor voedsel in één apparaat hebben: een gewijd aan invriezen en de andere aan koeling.
Grote volume koelkasten zoals Amerikaanse koelkasten
In koelkasten met een grote opslagcapaciteit, Amerikaanse koelkasten zijn vooral gericht op grote gezinnen en grote keukens. Ze hebben twee deuren, voor een vriesruimte en een koelkastgedeelte. Dit is de Familie koelkast bij uitstek. U kunt kiezen voor een Naast elkaar model, met twee symmetrische deuren of een klassiek asymmetrisch model.
Sinds enige tijd verschijnt er een nieuwkomer op de koelkastmarkt: de “Franse deur”, een drie- of vierdeurs koelkast. Elk compartiment is omkeerbaar. Afhankelijk van uw behoeften kunt u bijvoorbeeld een vrieshouder veranderen in een koelkast.
Welke maat koelkast kiezen?
Om het volume van uw koelkast te kiezen, moet u rekening houden met het aantal mensen in uw huishouden en de opslagcapaciteit aanpassen aan uw behoeften.
- 100 tot 150 liter : kies voor één persoon voor een tafelblad.
- 200 liter : voor twee personen is een dubbele deur of een gecombineerde koelkast vereist.
- 250 liter : Met drie personen thuis is het ook noodzakelijk om dubbele deur- of combinatieproducten te kiezen.
- meer dan 350 liter : 5 personen of meer, het multidoor model is vereist of de Amerikaanse koelkast.
Statisch, geventileerd of geroerd koud?
Nu u weet tot welk type koelkast u zich moet wenden, laten we eens kijken naar de verschillende koelsystemen voor koelkasten.
Statische koeling
Dit is de Meest traditionele technologie, de meest energiezuinige, stilste en goedkoopste qua prijs. Aan de andere kant vereist de diffusie van deze koude lucht dat u rigoureus bent in de opslag van uw producten. De temperatuur is niet homogeen, het is kouder aan de onderkant van de koelkast dan aan de bovenkant. Het is aan jou omOptimaliseer voedselorganisatie voor een betere conservering. Een ander nadeel is dat je regelmatig moet ontdooien.
Geventileerde kou
De kou wordt verspreid door een kolom op de bodem van de koelkast. De temperatuur is homogeen in alle delen van de koelkast. Hier is het niet nodig om te ontdooien, maar u moet uw voedsel in geschikte opslagdozen bewaren, de geventileerde kou heeft de neiging om de geopende producten uit te drogen. Om dit te verhelpen, integreren fabrikanten een verse traycheur, gelegen boven het groentecompartiment, om bepaalde voedingsmiddelen op te slaan. Geventileerde kou is het beste systeem. Het rust veel modellen koelkasten uit waarvan de prijzen bovengemiddeld zijn.
De koud gebrouwen
Met de lucht geroerd, geproduceerd door een waaier, de temperatuur is homogeen in de koelkast. De lucht blijft vochtig, de producten drogen niet uit. Voedsel wordt langer bewaard en je hoeft je koelkast hier ook niet te ontdooien. Aan de andere kant is het luidruchtiger en is het niet noodzakelijkerwijs geschikt in een open keuken.
Het vriesvak
Statische koeling voor een vriezer legt Regelmatig ontdooien. Kies voor uw comfort voor statische koude modellen met technologie die de vorming van vorst beperkt: Slimme Vorst of Low Frost bijvoorbeeld. Geventileerde kou blijft het meest efficiënt voor het invriezen.
Het energieverbruik van de koelkast
De koelkast draait 365 dagen per jaar, dus het heeft vooral invloed op je elektriciteitsrekening. Kies voor een lager stroomverbruik door te kiezen uit apparaten met een klasse A+, A++ of A+++. Pas op, op dit punt verandert het energielabel in 2021! De “+” verdwijnen om een rangorde van A naar G te vinden. Een verandering die met name te danken is aan de inspanningen van fabrikanten om producten aan te bieden die steeds minder energie verbruiken. Het kWh-verbruik van conventionele koelkasten en gecombineerde koel-vriescombinaties daalde tussen 2008 en 2016 met ongeveer 16% (bron: Que Choisir). Genoeg om je te laten beseffen Energiebesparing !
Andere criteria kunnen worden meegenomen in de keuze van uw koelkast: de opties, de ingebouwde kant of niet of het stille aspect voor een open keuken. Als het bepalende criterium de grootte en het volume blijft, heeft de prijs ook invloed op de keuze van het type koelkast. Als het gaat om huishoudelijke apparaten, is de koelkast een van de essentiële producten om in te investeren.
Table of Contents



