Hoe koffie zetten met Bodum koffiezetapparaat?

Bodum Koffie Franse Pers

Het koffiezetapparaat, dat op veel plaatsen ook wel “French Press” wordt genoemd, werd rond 1850 uitgevonden. Ongeveer 120 jaar later werd het koffiezetapparaat ontwikkeld door het Deense bedrijf Bodum met de naam “Bistro” door de media uitgeroepen tot het meest milieuvriendelijke koffiezetapparaat en ontving het een designerprijs. Het basisontwerp is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Maar hoe zet je een lekkere koffie met het Bodum koffiezetapparaat?

De bereiding met het koffiezetapparaat duurt slechts enkele ogenblikken

Om een goede koffie te bereiden met het Bodum koffiezetapparaat heb je alleen heet water en gemalen koffiepoeder en een paar minuten nodig. Een papieren filter is niet nodig omdat het koffiepoeder door een fijne zeef wordt geperst. Omdat de afgewerkte koffie meestal in het Bodum koffiezetapparaat wordt geserveerd, moet je het glas verwarmen met heet water. Hierdoor blijft de koffie langer warm. Trek vervolgens de stempel van het koffiezetapparaat uit de glazen cilinder en vul het koffiepoeder in. Twee opgehoopte koffielepels of één volle eetlepel zijn voldoende voor een grote kop van ongeveer 300 ml. Kook vervolgens je water in de waterkoker. Voor drie kopjes koffie heb je ongeveer 900 ml water nodig. Bij het gieten over het koffiepoeder mag je hete water niet meer borrelen. Anders gaan waardevolle aroma’s verloren en komen ongewenste bitterstoffen van de koffie vrij.

Bodum Chambord Franse persvoorbereiding

Het water mag niet koken tijdens de bereiding, anders wordt de koffie bitter. Foto: Bodum

De mate van malen is ook bepalend voor de goede smaak van de koffie.

Om het hete water optimaal te combineren met het koffiepoeder, moet u het mengsel kort roeren en laten trekken als dat nodig is. Een goede koffie ontvouwt zijn volle aroma na ongeveer 3 tot 4 minuten. Natuurlijk zijn verschillen in smaak ook merkbaar door de mate van malen. Een versgemalen koffie smaakt steeds intenser en aromatischer. Nadat je koffie is geweekt, doe je het deksel met de stempel erop en duw je het naar beneden. Hoe fijner het koffiepoeder, hoe hoger de druk. Uw vers bereide koffie is nu klaar en klaar om geserveerd te worden. Als de koffie te lang in het koffiezetapparaat blijft staan, kan het bitter worden. De koffie reageert met het koffiedik in het onderste gedeelte van het koffiezetapparaat. Je kunt de koffie ook gewoon in een geschikte thermoskan gieten.

Frenchpress

De koffie van de Bodum French Press wordt het best geserveerd in een warm glas

Het koffiezetapparaat is geschikt voor reiniging in de vaatwasser

Na elke bereiding moet u het Bodum koffiezetapparaat grondig reinigen. Omdat het koffiezetapparaat gladde oppervlakken heeft, is schoonmaken geen probleem. Je trekt de stempel met het deksel eruit en spoelt beide kort af onder helder water. Je leegt het koffiedik in het organische of huishoudelijk afval. Als het koffiedik sterk wordt samengedrukt door de druk met de stempel, kunt u ze met een lange lepel losmaken. De glazen container en de stempel met deksel zijn vaatwasmachinebestendig en direct na reiniging klaar voor gebruik.

Lees ook:   43 Hot Apple Pie

Omslagfoto: Bodum

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.