Hoe lang doen zoete aardappelen er over in de oven?

De zoete aardappel wordt ook wel batate, witte aardappel of rode aardappel genoemd en is een veelzijdig alternatief voor de gewone aardappel. Het behoort tot de zogenaamde lierfamilie en is veelzijdig in de keuken. De zoete aardappel is de perfecte aanvulling op vis, vlees of gevogelte en kan worden gekookt, gebakken, gebakken of gebakken. Hoe lang hebben zoete aardappelen nodig in de oven om te koken?

Zoete aardappelen uit één stuk uit de oven zijn het perfecte bijgerecht

De zoete aardappel is zeer veelzijdig en kan op verschillende manieren in de oven worden bereid. Voor de bereiding in één stuk wordt de zoete aardappel gewassen met lauw water en rondom doorboord met een vork. Zet het vervolgens ongeveer 45 tot 60 minuten in de oven op ongeveer 200 °C. De kooktijd varieert afhankelijk van de grootte van de aardappel. Als de natuurlijke suiker uit de punctieplaatsen komt en karamelliseert, wordt de zoete aardappel gekookt.

Zoete aardappel uit de oven

Zoete aardappelhelften uit de oven

Als friet of plakjes wordt de zoete aardappel krokant in de oven.

In plakjes of als friet zijn de zoete aardappelen ook populair als bijgerecht en snel bereid in de oven. De schijven en pennen hebben ongeveer 20 tot 25 minuten nodig in de oven op een middenrail bij 220 °C. De zoete aardappel hoeft niet goed te worden bereid. Het wordt ook kort gewassen en kan worden gesneden met een schaal. Als je friet wilt, moet je de schaal verwijderen en potloden snijden. De plakjes of pennen liggen op een bakplaat met bakpapier en mogen elkaar niet raken. Hierdoor worden ze krokant door de ontsnappende en gekarameliseerde suiker.

Frietjes van zoete aardappelen in een kom

Zoete aardappelfrietjes uit de oven

De zoete aardappel is een waardevolle aanvulling op onze voedselvoorziening

Hoewel het in dit land een aardappel wordt genoemd, is de zoete knol niet gerelateerd aan onze aardappel. Het is geen nachtschadeplant. Zoete aardappelen komen uit Midden- en Zuid-Amerika en groeien niet op onze breedtegraden vanwege klimatologische redenen. Vanuit voedingsoogpunt is het bataat een waardevolle aanvulling op onze voedselvoorziening. De zoete aardappel bevat veel bètacaroteen, vitamine A, E, C, diverse B-vitamines en foliumzuur. Qua mineralen bevat het calcium, zink, kalium en magnesium. Bovendien zijn de knollen zeer rijk aan zetmeel en vezels. Als vervanging voor de normale aardappel is de zoete aardappel niet bedoeld en kan deze niet 1:1 vervangen.

Lees ook:   Hoe gebruik je een stoommandje? Dit moet je weten