Hoe lang duurt een biefstuk in de pan?

Het goed bakken van een biefstuk moet worden geleerd. Hoewel varkensvlees relatief vergevingsgezind is, is rundvlees een beetje anders. Daarnaast is er de vaak hogere prijs, waardoor je natuurlijk zo min mogelijk fout wilt doen. Hoe lang een biefstuk in de pan gebakken moet worden, hangt vooral af van welke kooktoestand je uiteindelijk verkiest.

Eerst scherp schroeien

Een goede biefstuk moet eerst een heerlijke korst hebben. Hiervoor moet je de pan sterk verwarmen voor het bakken en wat geklaarde boter toevoegen. Om te controleren of er voldoende warmte is bereikt, moet u vervolgens een paar spatten water toevoegen. Als het luid sist, kun je beginnen met het bakken van de biefstuk.

Bak biefstuk goed in de pan

Bak biefstuk goed in de pan

Voor de korst moet het vlees gedurende één minuut van elke kant worden dichtgeschroeid. Naast de twee platte zijkanten kunnen de randen op deze manier ook bruin worden om de smaak verder te verbeteren. In dit geval moet de biefstuk met een tang worden vastgehouden, zodat deze niet kantelt, maar om smaakredenen is de extra inspanning de moeite waard. Nogmaals, één minuut is voldoende als frituurtijd.

Bak de biefstuk goed tot het einde

Wie maakt zijn biefstuk "Zeldzaam" voorkeur, het kan nog steeds rauw van binnen zijn

Als je liever hebt dat je biefstuk “zeldzaam” is, vind je het nog steeds rauw van binnen

Zodra zich een heerlijke korst heeft gevormd, moet de biefstuk een paar minuten in de pan trekken tot de gewenste kooktoestand. Maar zet eerst de temperatuur lager op een middelhoog vuur. Hoe lang de biefstuk dan gebakken is, hangt af van je voorkeur. Voor een biefstuk van ongeveer drie centimeter dik worden de volgende waarden aanbevolen:

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Varkenskroon met savooikool, spekjes en sjalottensaus

Perfecte kooktijd voor een biefstuk

Zeldzaam Gemiddeld Goed gedaan
2 minuten per pagina 3-4 minuten per pagina ca. 5 minuten per pagina

Als het vlees dikker is, moet ongeveer één minuut per centimeter worden toegevoegd. Vooral voor beginners kan ook een vleesthermometer worden aanbevolen, waarmee de temperatuur in het vlees kan worden geregeld.

Perfecte kerntemperatuur voor een biefstuk

Zeldzaam Gemiddeld Goed gedaan
°60 interne temperatuur °65 interne temperatuur min. 70° inwendige temperatuur

Voor een zeldzame biefstuk moet de interne temperatuur lager zijn dan 60 graden, voor medium is het ongeveer 65 graden. Als je om welke reden dan ook de voorkeur geeft aan je steak Well Done, wat je alleen maar kunt afraden omdat het erg taai wordt, heb je een temperatuur van meer dan 70 graden nodig.

Een perfecte "middelzware inzet": Roze van binnen, maar niet meer rauw

Een perfecte “medium stake”: roze van binnen, maar niet meer rauw

Ook is het belangrijk dat de biefstuk na het frituren een korte rustperiode krijgt, zodat temperatuur en vleessap gelijkmatig verdeeld kunnen worden. Vaak wordt het weer een paar minuten in aluminiumfolie gewikkeld. Een goede richtlijn voor de rustperiode is 5 minuten. Met een Steak Well Done kan de tijd echter ook aanzienlijk korter zijn.