Knapperige schil, mals, sappig vlees – een kip kan een smakelijk hoogtepunt zijn tijdens het grillen. Je moet 50 tot 60 minuten plannen voor de barbecuetijd, afhankelijk van of je van de gegrilde kip als geheel houdt vanaf de standaard of de poot, borst of dijen afzonderlijk wilt grillen – lees hieronder waar je op moet letten.
Daar komt de gegrilde kip op neer:
- Eerst douchen: Was je kip grondig en dep hem vervolgens droog.
- Olie het met een zachte borstel van buiten en van binnenuit zodat het niet uitdroogt tijdens het grillen of aan het grillrooster blijft plakken.
- Nu is het tijd om te kruiden en te marineren. Voor de marinade kun je ter inspiratie kijken naar recepten of gewoon freestyle als je al wat ervaring hebt als “grillmaster”.
- Voor de grilltemperatuur moet u een laag tot gemiddeld vuur van 160 tot 180 graden instellen. Dit is afhankelijk van of je de hele gebraden kip of de onderdelen wilt grillen.
Je kunt de perfecte knapperigheid bereiken als je het kippenvlees eerst kort op hoog vuur roostert en vervolgens op indirect vuur grilt aan de rand van de grill. Ga voor de kooktijd uit van iets minder dan een uur voor de hele kip, voor de kipfilet alleen heb je 35 tot 35 minuten nodig, voor de poot 25 tot 35 minuten.
De perfecte gegrilde kip: hoe de meest voorkomende fouten te vermijden
Te droog vlees
Vooral belangrijk voor een sappige gegrilde kip is marineren, omdat het niet alleen verantwoordelijk is voor de goede smaak, maar ook voorkomt dat de kip uitdroogt. Gril het vlees van beide kanten en laat het op lage temperatuur verder garen. Let bij het bereiden van de kipfilets op een uniforme grootte, zodat u het gemakkelijker maakt om gelijkmatig te koken.
Vlees binnenin nog rauw
Let op de verschillende kooktijden. Als de kipfilet bijvoorbeeld nog steeds de botten bevat, duurt het koken langer dan wanneer u ze eerder verwijdert. De eenvoudigste manier om de perfecte kooktijd te vinden, is met een vleesthermometer die u de kerntemperatuur van het vlees laat zien. In de regel worden de kipdelen gekookt op een temperatuur van 72 graden.
Vlees smaakt flauw
Als dat gebeurt, dan heeft het vlees waarschijnlijk nog niet lang genoeg in de marinade gezeten. Hoe steviger het kippenvlees is, hoe langer het in de marinade moet blijven zitten. Als je geen tijd had om te marineren, borstel het vlees dan meerdere keren met de marinade tijdens het grillen. Een andere optie is om de marinade rechtstreeks in het vlees te injecteren met een marineerspuit, waardoor u een bijzonder intens aroma kunt creëren.
Als je wilt dat het sneller gaat …
Een kipfilet is ook perfect voor het maken van heerlijke barbecuespiesjes. Neem gewoon je favoriete groenten, zoals paprika’s, uien, champignons of courgette, en leg ze op de spies tussen de stukjes vlees.
Inhoudsopgave