Hoe lang heeft rijst nodig om te koken?

Als het gaat om rijst, maak je onderscheid tussen langkorrelige rijst, halflangkorrelige en rondkorrelige rijst, ook wel rijstpudding genoemd, en wilde rijst. De kooktijden verschillen niet significant van elkaar. Samenvattend kun je ervan uitgaan dat de kooktijd voor rijst in het algemeen tussen de 15 en 45 minuten ligt. De verschillen tussen de verschillende rijstsoorten maken het mogelijk om ze anders te gebruiken.

De rijstvariëteiten

De risottorijst is een van de middelgrote graansoorten en kan worden gebruikt voor stevige gerechten. Een ronde graanrijst is geschikt voor zowel zoete als recente gerechten. Langkorrelige rijst is 6-8 mm lang en langwerpig van vorm. Er kan van alles gemaakt worden. De bruine rijst behoudt zijn buitenste schil, de zilveren schil en wordt als bijzonder waardevol beschouwd. Wilde rijst is geen rijst in de ware zin van het woord maar een grassoort. Wilde rijst is extreem zwellend. Je hebt drie tot vier keer de hoeveelheid vloeistof nodig, zonder zout. Na ongeveer 45 minuten, wanneer de helft van de rijstkorrels is gebarsten, is de rijst klaar.

Er zijn verschillende methoden om rijst te koken

De watermethode

De rijst wordt gewassen en aan de kook gebracht met 5-6 keer de hoeveelheid water. Kook het water met de rijst, roer goed en zet het vuur lager. Na ongeveer 25 minuten is de rijst mooi korrelig. Giet het water af, spoel de rijst af. Deze methode verwijdert mogelijke sporen van arseen maar ook vitamines.

De bronmethode

De rijst wordt aan de kook gebracht met 1,5 keer de hoeveelheid water en vervolgens langzaam gekookt op laag vuur in 20 minuten. De rijst absorbeert alle vloeistof en behoudt zijn vitamines. Rijstkokers zoals de Rice Hunger Cooker of de trendy Instant Pot werken in principe volgens hetzelfde principe. Wanneer de rijst gaar is, wordt deze warm gehouden op laag vuur.

Een rijstkoker werkt met de stoommethode; Foto: Reishunger

Een rijstkoker werkt met de zwellingsmethode; Foto: Reishunger

De dempingsmethode

De rijst wordt gekookt in een dampende insert over de stoom. Dit verhoogt de kooktijd tot ongeveer 25-30 minuten. Deze kookmethode resulteert in een bijzonder luchtige rijst met alle vitamines.

Lees ook:   Koolhydraatarme courgettekoekjes

Rijst koken in zakken en magnetrons

Als je van zakrijst houdt, breng dan licht gezouten water aan de kook en doe de rijst vervolgens in de kookzak. Zet dan het vuur wat lager zodat de rijst rustig suddert. Na ongeveer 8 tot 15 minuten is de rijst gaar, afhankelijk van hoe korrelig je de rijst lekker vindt. Magnetron koken werkt op dezelfde manier. Doe rijst en water tegelijkertijd in een kom en dek het af. Na 14 tot 15 minuten is de rijst korrelig.

Instant Pot: Wat kan het nieuwe slimme keukenapparaat doen?