Hoe maak je een Le Creuset gietijzeren pan schoon?

Vraagt u zich af hoe u Le Creuset gietijzeren koekenpan op de juiste manier schoonmaakt om de levensduur te verlengen?

Heeft u uw geëmailleerde Le Creuset gietijzeren koekenpan te lang op het fornuis of in de oven laten staan?

Heb je verkleurd of verbrand kookgerei en weet je niet hoe je het moet schoonmaken? Geen zorgen, wij zijn er om u te helpen!

Le Creuset is a premium manufacturer of enameled cast iron cookware reputed for its long heat retention and durability. 

Bij verkeerd onderhoud kan zich een hardnekkige laag verbrand voedsel of resten verzamelen, die moeilijk te verwijderen is. Als u het onbeheerd achterlaat, zal de kwaliteit van het kookgerei verder afnemen.

Hier is een eenvoudige doe-het-zelf gids voor het schoonmaken van Le Creuset gietijzeren koekenpannen en enkele onderhoudstips.

Over Le Creuset kookgerei

over gietijzer

De geëmailleerde gietijzeren pan van Le Creuset is niet voor niets de favoriet van elke kok. Het is een duur merk, maar het biedt handgemaakte kwaliteit en een levenslange garantie.

De emaillaag voorkomt roestvorming, zodat de pannen nooit gekruid hoeven te worden. Dit is een groot voordeel ten opzichte van gewone gietijzeren pannen.

Het email is echter kwetsbaar en gevoelig voor barsten door schokken van temperatuursveranderingen en plotselinge schokken.

Note: This makes them a little more high maintenance compared to most other kitchen utensils.

Als u het gietijzeren kookgerei met emaillaag goed leert schoonmaken en verzorgen, kan het tientallen jaren meegaan en er nog steeds zo goed als nieuw uitzien.

Dus hier zijn enkele effectieve manieren om uw favoriete keuken kookgerei te onderhouden.

Hoe maak je Le Creuset Cast Iron Skillet schoon?

Identificeer de intensiteit en hardnekkigheid van de vlek voordat u beslist welke van de volgende methoden uw kookgerei in zijn oude glorie zal herstellen.

Elk van de door ons gedeelde technieken is uiterst eenvoudig en kan met de hand worden uitgevoerd, zonder extra aankopen.

Methode 1: Wassen met de hand – voor milde vlekken

handwas

Uw geëmailleerde gietijzeren koekenpan met de hand wassen met afwasmiddel is voor u waarschijnlijk een regelmatige praktijk, dus het lijkt vreemd dat dit bovenaan onze lijst staat.

Lees ook:   Keukentrend Industriële Stijl: Tips voor het plannen van een keuken in een industriële look

Maar emaille kookgerei is speciaal en vereist een techniek die de meeste mensen niet kennen.

Bijvoorbeeld, heen en weer schrobben in plaats van cirkelvormige bewegingen is een grote nee-nee.

Note: Using abrasive pads is also not recommended. Tossing the pan in the sink under cold water immediately after cooking is also unadvised. 

Dit is hoe je de nieuwe glans van je glazuur voor altijd kunt behouden.

Stappen:

Stap #1. Laat uw koekenpan volledig afkoelen. Heet emaille mengen met koud water is een recept voor een ramp.. De plotselinge temperatuursverandering kan een thermische schok veroorzaken en het glazuur doen barsten.

Stap #2. Als de koekenpan is afgekoeld, gebruik dan warm water en afwasmiddel om te wassen. Gebruik geen schrobbers met een schurend oppervlak zoals metalen sponzen of staalwol omdat deze krassen op het oppervlak maken.

Als u meer schrobwerking nodig heeft, kunt u een nylon spons gebruiken, of gewoon een gewone schrobspons volstaat.

Stap #3. Gebruik een siliconen pannenschraper om eventuele voedselresten te verwijderen. U kunt ook de vlek in warm zeepwater laten weken voor enige tijd om het los te maken.

Stap #4. Spoel en droog grondig af met een keukenhanddoek. Een van de nadelen van Le Creuset kookgerei is dat het email kwetsbaar is.

Als u het neerzet, moet u dat dus voorzichtig doen. Probeer niet tegen het kookgerei te stoten.

Methode 2: Baking Soda – Voor hardnekkige of verbrande vlekken

gebruik zuiveringszout

Schrobben zal niet genoeg zijn om verbrande vlekken te verwijderen. Deze ouderwetse doe-het-zelf methodezorgt er echter in een handomdraai voor.

Stappen:

Stap #1. Vul uw geëmailleerde gietijzeren koekenpan met water tot de helft en voeg ongeveer twee eetlepels zuiveringszout toe.

Zet het water aan de kook en roer om het poeder in het water te mengen. Als je klaar bent, spoel je het af en droog je het af.

Stap #2. Maak een zuiveringszoutpasta door water met zuiveringszout te mengen tot het mengsel begint in te dikken.

Lees ook:   welke vaatwasser past in ikea keuken

Stap #3. Smeer de pasta over de verbrande plekken van je gietijzeren koekenpan en laat het zo een nacht zitten.

Stap #4. De volgende dag kun je een verharde formatie over de brandvlekken verwachten. Dat is de pasta die de vlek de hele nacht heeft geabsorbeerd. Maak dit los door er wat azijn overheen te spuiten of te sprenkelen.

Stap #5. Gebruik een oude tandenborstel of iets anders met zachte haren om de koekenpan te schrobben terwijl de azijn de pasta neutraliseert.

Doe dit in een cirkelvormige beweging totdat de pasta begint te verdwijnen.

Stap #6. Spoel uw emaille kookgerei droog. U zou nu een aanzienlijke verandering in de intensiteit van de vlek moeten zien.

Methode 3: Week in bleekwater

gedrenkt in bleekwater

U kunt ook bleekmiddel of een mengsel van een willekeurig wasmiddel en water gebruiken in plaats van zuiveringszout voor hetzelfde resultaat.

Just add two to four tablespoons of bleach or detergent to the water. Fill the skillet a little over halfway to the brim. 

Omdat bleekmiddel sterk is, hoef je de oplossing niet te koken. Laat het mengsel een nacht zitten.

Het bleekmiddel zal de vlekken oplossen, dus tegen de ochtend zou je een bijna vlekkeloze basis moeten hebben.

Methode 4: De buitenkant schoonmaken voor vetafzettingen en vetvlekken

schoonmaken van de vet buitenkant

De eerder genoemde methoden zullen u niet helpen bij het verwijderen van vlekken die op de buitenkant van uw geëmailleerde kookgerei zijn gezet.

Deze vlekken zijn ontsierend om te zien en kunnen na verloop van tijd een schimmellaag kweken of bacteriën aantrekken.

Dit is hoe je van hardnekkige vlekken aan de buitenkant af kunt komen:

Stappen:

Stap #1. Wacht tot de pan is afgekoeld na gebruik.

Stap #2. U kunt een verdund mengsel van afwasmiddel of een mild afwasmiddel gebruiken om de bevlekte plekken schoon te maken. Gebruik geen schurende metalen pad, maar een nylon pad, een sponsschrobber of een schoonmaakborstel.

Wees voorzichtig bij het hanteren van de pan vanaf de randen en bij het schrobben, omdat ze vaak uitglijden en vallen, waardoor het kwetsbare glazuur barst.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Varkenshaasje met champignonroom, boontjes in spek en krieltjes

Stap #3. Spoel de koekenpan af onder een lopende kraan en laat hem aan de lucht drogen. Nu is uw pan zowel van buiten als van binnen schoon.

Maintaining good hygienic practices also contributes to the longevity of your cookware.

Methode 5: Het juiste commerciële product vinden voor extra sterke vlekken

het juiste reinigingsproduct vinden

Als u alle doe-het-zelf-methoden hebt geprobeerd maar die vlek niet weg lijkt te krijgen, is het misschien tijd om op zoek te gaan naar de juiste commerciële oplossing. Le Creuset heeft zelf ook een oplossing aangeboden.

If you own multiple le Creuset cookware, you may benefit from purchasing an enameled cast iron care kit. It includes tools like a spray bottle and a cleaning brush that are highly effective. 

Onderhoudsrichtlijnen voor uw Le Creuset ijzeren pan

Het schoonmaken van de Le Creuset gietijzeren koekenpan is een belangrijk onderdeel van het onderhoud., maar u kunt vlekken tot een minimum beperken door tijdens het gebruik enkele eenvoudige onderhoudsrichtlijnen te volgen:

  • Probeer vaker een laag tot middelhoog vuur te gebruiken.
  • Til pannen met metalen handvatten op met een pannenlap of ovenwant.
  • Zet hete pannen op een papieren bord of doek voor een scheidingslaag tussen de gloeiend hete pan en het aanrecht.
  • Pannen met houten handvatten mogen niet in de vaatwasser.
  • Verwarm de pan 2 – 3 minuten voor voordat u er tijdens het koken olie of een andere vloeistof aan toevoegt.
  • Als uw handvat of knop los is geraakt, kunt u deze vastdraaien of gebruik maken van uw levenslange garantie.
  • Als je ze in de oven gebruikt, niet hoger dan 450 graden Fahrenheit.

Final Thoughts

Keramisch gecoat bestek is mooi en heeft veel praktische voordelen bij het koken. Het is echter duur en heeft een beetje zorg nodig.

Lees het etiket of de verpakking van uw kookgerei om er zeker van te zijn dat u alle door het bedrijf voorgeschreven onderhouds- en gebruiksrichtlijnen volgt.

Ik hoop dat u deze gids op hoe maak je een Le Creuset gietijzeren pan schoon? inzichtelijk.