Hoe weet ik of het gebraden vlees door is?

Kooktijd rosbief

De Sunday roast is nog steeds een van de meest populaire gerechten in veel gezinnen. De rol, korst, gestoofd of sauerbraten worden bijna altijd gemaakt van varkensvlees of rundvlees. Het fijne vlees wordt na het koken opengesneden en geserveerd met een breed scala aan bijgerechten. Maar hoe herken je eigenlijk dat een roast voorbij is?

Het kookpunt kan worden gecontroleerd met een lange metalen naald

Hoe het kookpunt van een gebraad te herkennen

Hoe het kookpunt van een gebraad te herkennen

Als het gebraad in de oven wordt bereid, is de kooktijd vanaf het begin afhankelijk van het gewicht. Een stuk van 1,5 tot 2 kilogram heeft een tijd van ongeveer 4 uur nodig. Of het rooster na deze tijd ook in het midden door is, kun je met een simpele test zien. Het gebraad wordt uit de oven gehaald en doorboord met een metalen naald zoals een shashlik spies of met een dunne breinaald. Het metalen deel wordt doorboord in het midden van het vlees. Nadat je het hebt uitgetrokken, druk je je duim naast het doorboorde gat. Als roodachtig gekleurde jus eruit komt, is het gebraad nog niet door. U kunt dit proces ongeveer elke 10 minuten na de eerste test herhalen. Als er helder sap of geen vloeistof meer komt, is het roosteren door.

Een braadthermometer geeft het exacte kookpunt van het vlees aan

Braadthermometer

Het juiste kookpunt detecteren met de braadthermometers

Het controleren van het kookniveau tijdens een braadstuk is natuurlijk ook op een heel andere manier mogelijk. Als je een braadthermometer met een digitaal display bij de hand hebt, kun je ook het exacte kookpunt van je braadstuk bij de temperatuur bepalen. Als u uw gebraden roze wilt, moet uw thermometer een kerntemperatuur van 55 tot 60 °C aangeven. Bij een temperatuur van ongeveer 65 °C heeft het gebraad nog een lichtroze kern. Bij een inwendige temperatuur van 70 tot 80 °C in het midden is het gebraad volledig gaar. Een gebraad binnenin mag nooit heter worden, anders verdampt de vloeistof en is het vlees droog.

Lees ook:   Kan ik aluminiumfolie gebruiken in plaats van bakpapier?
nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.