Hoe weet u of gekookte vis slecht is? Een definitief antwoord

Het is essentieel om te weten hoe te vertellen of gekookte vis slecht is.

Hoewel de meeste mensen beter weten of rauwe vis bedorven is, zijn er betrouwbare manieren om gekookte vis te beoordelen.

Iedereen houdt van een heerlijke vismaaltijd – en als je restjes hebt, nog beter! Maar helaas kan vis (net als elk ander voedsel) bezwijken onder veroudering en bacteriegroei.

Je kunt zien of je vis slecht is als hij te lang in de koelkast heeft gelegen, een ranzige geur heeft of er niet uitziet, en/of papperig of beschimmeld wordt.

Controleer of de vis goed is bewaard

goed opgeslagen

Als je wilt weten hoe je kunt zien of vis slecht is na te zijn gekookt, is het eerste wat je moet doen onderzoeken hoe de vis is opgeslagen.

Na het koken, je de vis in een luchtdichte bak en bewaar je hem in de koelkast of vriezer.

Het bewaren van je voedsel in een luchtdichte bak zoals een plastic bak (of zelfs een plastic zak, als je in hoge nood bent!) zorgt ervoor dat bacteriën van ander voedsel in je koelkast niet in de vis terechtkomen.

Het zorgt er ook voor dat er niets uit het bakje kan komen, dus als je vis bedorven is, kan de container de bacteriën binnen.

Als uw vis na het koken enkele uren buiten de koelkast is bewaard, of als hij niet goed is afgesloten, kan dat een teken zijn dat hij bedorven is.

Tip: fish should be kept in the cold environment of a well-insulated fridge or freezer. Keeping it cold slows (though does not stop) the growth of the bacteria that spoil food.

Controleer de tijd dat de vis in de koelkast ligt.

koelkast tijd

De volgende stap is te onderzoeken hoe lang uw vis in de koelkast heeft gelegen.

Volgens het United States Department of Agriculture moet gekookte vis (net als ander gekookt vlees) drie of vier dagen in de koelkast bewaard worden.

Het kan gemakkelijk zijn om te vergeten hoe lang vis in de koelkast heeft gelegen. Maar voor uw veiligheid moet u er bovenop blijven zitten.

Als het nodig is, zou je je bakjes kunnen labelen met de datum waarop je het voedsel erin hebt gekookt – op die manier kun je snel beoordelen of de vis goed is.

Uiteindelijk kan het een kwestie van tijd zijn (geen woordspeling bedoeld) hoe je kunt zien of vis slecht is als hij gekookt is. Als het te lang in de koelkast heeft gelegen, gooi het dan weg.

Let op het uiterlijk

Bij het onderzoeken van de vis zelf kan het visuele uiterlijk je helpen. Als een vis er niet uitziet, is hij waarschijnlijk bedorven.

Vis die te lang in de koelkast heeft gelegen zal dof van kleur worden. Bovendien stollen de natuurlijke oliën die ze produceren en worden ze soms donkerder.

Als uw vis er niet uitziet of er anders uitziet dan toen u hem kookte, kan het bedorven zijn.

Tip: When you first cook your fish, it should take on a characteristic color--perhaps a light white color for a white fish, bright orange for salmon, or some other color, depending on the cooking method.

Inspecteer de geur

controleer de geur

De neus is een van de meest betrouwbare instrumenten van het menselijk lichaam….

Het kan ons dingen vertellen die eenvoudige visuals niet kunnen laten zien – en een van zijn belangrijkste functies is het opsporen van gevaarlijke bacteriën.

Als gekookte vis te lang in de koelkast ligt, krijgt het een ranzige geur.

Het zal enigszins afhangen van hoe het gekookt is, maar hoe dan ook, het zal een scherpe, onaangename geur ontwikkelen die merkbaar is zodra je de verpakking opent.

Deze geur is geen alledaagse geur; dit zal een agressieve stank zijn die van de vis uitgaat. Als het slecht ruikt, is het tijd voor de vuilnisbak.

Onderzoek de textuur

Onderzoek vervolgens de textuur van de vis. Deze methode is niet noodzakelijkerwijs waterdicht, omdat koeling veel effect kan hebben op gekookte vis.

Toch is het een goed laatste redmiddel als je twijfelt aan de geur en het uiterlijk.

Wanneer vis bederft, verliest het zijn structurele integriteit; het zal plakkerig en slijmerig aanvoelen. Dit bederf is een teken dat je gekookte vis rot is.

De meest vernietigende textuur is natuurlijk wazigheid, wat betekent dat er schimmel op de vis is gaan groeien.

Als je vis schimmel heeft, gooi hem dan weg. onmiddellijk weg en ontsmet de container, want schimmel is gevaarlijk voor consumptie.

Dat gezegd hebbende, moet u van deze methode niet uw einddoel maken. Er zijn veel situaties waarin u geen afwijkende textuur kunt onderscheiden, zoals wanneer u vis in kleine stukjes kookt.

Om die reden is het beter om de textuur meer als hulpteken te gebruiken.

Tip: When food ages, its proteins turn from a firm and solid texture to soft, and the carbohydrates in it will ferment.

Controleer het voedsel rond de vis

voedsel rond de vis

Controleer in voorkomend geval het andere voedsel in dezelfde container als de vis.

Veel mensen zullen vis bewaren naast andere componenten van dezelfde maaltijd, wat betekent dat deze voedingsmiddelen een barometer kunnen zijn voor de versheid van de vis.

Als je bijvoorbeeld sla naast de vis bewaart en de blaadjes worden slijmerig en broos, dan is het waarschijnlijk dat de vis ook bedorven is.

Tip: Storing foods together can increase the likelihood of bacteria spreading between spoiled foods--another reason to toss fish that is near rotten food.

Hoe weet je of gekookte vis slecht is? Bij twijfel, gooi het weg

wanneer te gooien

Deze les lijkt misschien voor de hand liggend, maar moet altijd herhaald worden: bij twijfel, gooi het weg.

Als je twijfelt of je voedsel veilig is, is het het waarschijnlijk niet waard om de maaltijd te riskeren.

Immers, is het een voedselvergiftiging waard om een extra hap te krijgen van de bot almondine van afgelopen dinsdag?

Uiteindelijk, hoe lekker uw vis ook was, uw gezondheid is meer.

Er is altijd kans op meer vis, terwijl een voedselvergiftiging blijvende gevolgen kan hebben.

FAQ

populaire vragen

Kun je restjes vis in de koelkast bewaren?

Als je wat gekookte vis langer bij de hand wilt houden, dan kun je zeker gebruik maken van een vriezer.

Stop de vis in een ondiep luchtdicht bakje en leg het dan in de vriezer, geef het dan een dag de tijd om te ontdooien als je het wilt eten.

Bedenk wel dat een vriezer niet is als barnsteen – het houdt de exemplaren niet miljoenen jaren intact. Bacteriën kunnen nog steeds groeien in de vriezer, zij het heel langzaam.

Om die reden, kun je gekookte vis het beste hooguit een maand in de vriezer bewaren. Daarna weggooien.

Houdt Microwaving gekookte vis vers?

Helaas, Nee.

Terwijl microgolven vis weer kunnen opwarmen nadat het in de koelkast is gezet, niet op een temperatuur die hoog genoeg is om bacteriën te doden.

Bovendien zijn magnetrons notoir inconsistent in het verwarmen van dingen.

Bedenk maar eens hoe lang je kliekjes in de magnetron moet verwarmen om ze warm te krijgen – de machines verwarmen voedsel zo ongelijkmatig dat je niet kunt garanderen dat bacteriën worden vernietigd.

Het is in wezen hetzelfde principe als het koken van rauwe vis.

Although cooking raw food kills off bacteria that are still growing, it can’t rescue food that has already gone bad.

Conclusie

Een van de grootste moeilijkheden voor elke kok is te weten wanneer hij afscheid moet nemen.

Maar voor uw veiligheid is het belangrijk om te weten hoe u kunt zien of gekookte vis slecht is, omdat het u veilig genoeg kan houden om nog een dag te koken.

Je hebt verschillende opties tot je beschikking als het gaat om het onderzoeken van gekookte vis. Het eerste wat u moet doen is de integriteit van uw koelkast controleren; inspecteer vervolgens de geur, het uiterlijk en de textuur.

Tenslotte, als je gewoon niet kunt beslissen, gooi de vis dan gewoon weg. Bij twijfel, gooi het weg!

Lees ook:   Top Redline Energy Drink Voedingsfeiten die u moet weten.