Hoe werkt pizzasteen in de oven?

Pizza steen

In goede Italiaanse restaurants worden pizza’s gebakken in een steenoven. De basis krijgt een speciale smaak door op de hete steen te bakken en wordt door het hoge vuur bijzonder knapperig. De zogenaamde pizzasteen is ook beschikbaar voor de thuisoven. Om de pizza net zo goed te laten smaken als je favoriete Italiaan, moet je op een paar dingen letten.

Pizzastenen zijn gemaakt van natuursteen

Pizzastenen voor de oven zijn meestal gemaakt van chamotte, speksteen of cordieriet. De natuurstenen worden al vele decennia gebruikt in de ovenbouw als warmteopslag. De stenen platen, die als pizzastenen worden aangeboden, hebben verschillende voordelen ten opzichte van een metalen bakplaat. Door de poreuze structuur absorberen ze condensatie, die zich tijdens het bakproces tussen het deeg en het oppervlak vormt. Hierdoor blijft het deeg aan de onderkant droog en wordt het krokant en knapperig. Door de goede opslagcapaciteit van de pizzastenen wordt de warmte gelijkmatig teruggevoerd naar de bodem van de pizza.

Voorverwarmen garandeert een goed resultaat

Pizza bakken met een pizzasteen is in principe vrij eenvoudig. Het rooster wordt in de middenrail van de oven geduwd en de pizzasteen wordt geplaatst. Je moet de steen niet op een bakplaat leggen omdat het verwarmen langer duurt. De oven wordt verwarmd tot 250 °C na het inbrengen van de pizzasteen. De pizzasteen absorbeert de warmte van de oven bijzonder goed als je bij het verwarmen kiest voor de boven- en onderwarmte. Om ervoor te zorgen dat de pizzasteen de optimale warmte bereikt om te bakken, moet de oven minstens 30 minuten worden voorverwarmd.

Lees ook:   Weekmenu #76

Er zijn verschillende manieren om de pizza in te brengen

Zodra de pizzasteen in de oven staat om op te warmen, kun je beginnen met het bereiden van de pizza. Je kunt het uitgerolde pizzadeeg naar eigen smaak afdekken. De vraag rijst echter hoe de belegde pizza later op de steen komt. Als u het professioneel wilt oplossen, zijn speciale schoppen met handgrepen beschikbaar op de markt en op internet. Deze platte messen zijn gemaakt van hout of metaal. Voordat de pizza wordt opgehaald, wordt de schep licht bebloemd, zodat de pizza gewoon op de steen glijdt. Als je geen schop hebt, werkt het duwen van de pizza op de steen ook met een vel bakpapier. Het papier wordt ook licht bestrooid met bloem en samen met de pizza op de steen gelegd. Je kunt het papier dan gewoon onder de pizza wegtrekken en het ligt direct op de steen om te bakken. Je moet altijd maar een beetje bloem gebruiken, omdat het verbrande meel bitter smaakt.

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.