Hoeveel graden moet een vriezer hebben?

Het is in bijna elk huishouden verkrijgbaar als een enkel huishoudelijk apparaat, een combinatieapparaat of geïntegreerd als een compartiment in een koelkast – de vriezer. Diepvriezers, diepvriezers of grote diepvriezers zorgen ervoor dat de beperkte houdbaarheid van diverse voedingsmiddelen wordt verlengd. Vlees, vis, maar ook groenten of complete gerechten kunnen bij mintemperaturen worden ingevroren. Maar hoeveel graden moet een vriezer hebben?

Drie sterren op de deur geven de optimale vriestemperatuur aan

Bij het invriezen is het belangrijk dat de groei van micro-organismen wordt onderbroken. Wetenschappers hebben ontdekt dat een vriestemperatuur van -18 °C optimaal is. Bij deze temperaturen spreken we van diepvriesvoedsel. Maar niet alleen de groei van micro-organismen wordt grotendeels onderbroken tijdens het bevriezen in dit temperatuurbereik. De vitamines in het voedsel worden voor een langere periode bewaard. Vóór 1989 adviseerden deskundigen een temperatuur van -10 °C als voldoende. Een EG-richtlijn veranderde dit jaar de temperatuur en implementeerde deze door de fabrikanten van elektrische apparaten.

Wetenschappers hebben ontdekt dat een vriestemperatuur van -18 °C optimaal is.

Wetenschappers hebben ontdekt dat een vriestemperatuur van -18 °C optimaal is.

Temperaturen lager dan -18 °C hebben geen hoog voordeel

Natuurlijk vragen sommigen zich af waarom de temperatuur niet wordt verlaagd tot -25 of -30 °C voor een nog langere houdbaarheid. Deze temperatuurbereiken zouden de houdbaarheid van het voedsel slechts licht verlengen. Bevriezen bij deze temperaturen zou dus niet veel voordeel hebben. Wat echter een negatief effect zou kunnen hebben bij deze vriestemperaturen, zou de verhoogde energiebehoefte zijn die nodig is om de vriezer af te koelen. De temperatuur van -18 °C is dus het perfecte compromis tussen voedselkwaliteit, houdbaarheid van voedsel en energieverbruik.

De temperatuur van -18 °C is dus het perfecte compromis tussen voedselkwaliteit, houdbaarheid van voedsel en energieverbruik.

De temperatuur van -18 °C is dus de13

Regelmatig ontdooien en reinigen zorgt voor een optimale vriestemperatuur

Wanneer een nieuwe vriezer in gebruik wordt genomen, wordt de temperatuur van -18 °C na ongeveer 4 tot 6 uur bereikt. Oudere elektrische apparaten doen er vaak wat langer over. Om de optimale temperatuur te bereiken en te behouden, is het belangrijk dat de vriezer op regelmatige tijdstippen wordt gereinigd en ontijzeld. Elektrische apparaten met een ingebouwd automatisch de-icing systeem zijn voordelig. De deur van de vriezer moet snel worden gesloten bij het vullen of verwijderen van bevroren voedsel. Een goed gevulde vriezer heeft een veel lager energieverbruik. Een lange houdbaarheid van het voedsel kan alleen worden gegarandeerd als de koelketen niet wordt onderbroken tijdens het winkelen.

De deur van de vriezer moet snel worden gesloten bij het vullen of verwijderen van bevroren voedsel.

De deur van de vriezer moet snel worden gesloten bij het vullen of verwijderen van bevroren voedsel.

Lees ook:   Zuurkool stamppot