Hoeveel gram is een eetlepel?

Niet iedereen is in het bezit van een digitale huishoudweegschaal die zelfs de kleinste hoeveelheden kan wegen. Vaak zijn echter de kleinste hoeveelheden zout, suiker, gist of bakpoeder nodig. Droge en vloeibare ingrediënten kunnen eenvoudig worden gemeten met een lepel. Hoeveel gram houdt een eetlepel eigenlijk vast?

Ingrediënt 1 theelepel 1 eetlepel
Gedroogde kruiden 1 g 5 g
Specerijen, zout 2 g 15 g
Olie, vloeibare margarine 2 g 10 g
Boter 5 g 13 g
Water, azijn 2 g 12 g
Verse gehakte kruiden 1 g 3 g
Geraspte kaas 2 g 10 g
Yoghurt 3 g 15 g

Overzicht van hoeveel gram is een theelepel of eetlepel van

Suiker en zoetstoffen

Ingrediënt Hoeveelheid
1 theelepel kristalsuiker 3 g
1 eetlepel kristalsuiker 13 g
1 klontje suiker 4 g
1 zakje suiker 5 g
1 eetlepel rietsuiker 10 g
1 eetlepel poedersuiker 6 g
1 theelepel basterdsuiker 2 g
1 eetlepel basterdsuiker 10 g
1 theelepel honing 4 g
1 eetlepel honing 20 g
1 eetlepel rozijnen 12 g
1 doosje rozijnen 14 g
2 theelepels cacaopoeder 1 g
1 eetlepel cacaopoeder 6 g

Verse kruiden en smaakmakers

Ingrediënt Hoeveelheid
1 eetlepel kleingesneden basilicum 3 g
1 eetlepel kleingesneden bieslook 3 g
1 eetlepel kleingesneden bladselderij 2 g
1 eetlepel kleingesneden koriander 2 g
1 eetlepel kleingesneden peterselie 2 g
1 eetlepel munt 3 g
1 handje munt 4 g
1 takje munt 2 g
1 stukje gemberwortel (duim, stukje 3 cm) 15 g
1 chilipepertje 2 g
1 chilipepertje gedroogd 0,5 g
1 Spaanse peper 10
1 theelepel geperste knoflook 2 g
1 teentje geperste knoflook 2 g

Specerijen en gedroogde kruiden

Ingrediënt Hoeveelheid
1 theelepel basilicum 1 g
1 theelepel chilipoeder 2 g
1 theelepel gemberpoeder 2 g
1 theelepel geraspte gember 2 g
1 theelepel Italiaanse kruiden 1 g
1 theelepel kaneel 2 g
1 theelepel kardemom 2 g
1 theelepel kerriepoeder 2 g
1 theelepel knoflookpoeder 2 g
1 theelepel koek- en speculaaskruiden 2 g
1 theelepel komijn, gemalen 2 g
1 theelepel komijnzaad 2 g
1 theelepel koriander, gemalen 2 g
1 theelepel kurkuma 2 g
1 theelepel oregano 1 g
1 theelepel paprikapoeder 2 g
1 theelepel peper 2 g
1 theelepel Provençaalse kruiden 1 g
1 theelepel tijm 1 g
1 theelepel uienpoeder 2 g

Zaden, pitten en noten

Ingrediënt Hoeveelheid
1 eetlepel sesamzaad 8 g
1 eetlepel lijnzaad 7 g
1 eetlepel maanzaad 6 g
1 eetlepel chiazaad 6 g
1 eetlepel hennepzaad 7 g
1 theelepel mosterdzaad 2 g
1 eetlepel pijnboompitten 15 g
1 eetlepel pompoenpitten 15 g
1 eetlepel geraspte kokos 8 g
1 eetlepel pinda’s 20 g
1 eetlepel hazelnoten 20 g
1 eetlepel walnoten 20 g
1 handje pinda’s 25 g
1 handje noten 25 g
Lees ook:   Gemarmerd bananenbrood

Sauzen

Ingrediënt Hoeveelheid
1 theelepel chilisaus 5 g
1 eetlepel chilisaus 17 g
1 theelepel currypasta 5 g
1 eetlepel currypasta 18 g
1 theelepel ketjap/sojasaus 4 g
1 eetlepel ketjap/sojasaus 16 g
1 theelepel mayonaise 5 g
1 eetlepel mayonaise 20 g
1 theelepel mosterd 5 g
1 eetlepel pesto 20 g
1 theelepel (slag)room 2 g
1 eetlepel (slag)room 10 g
1 theelepel sambal 4 g
1 eetlepel slasaus 20 g
1 eetlepel tahin 20 g
1 theelepel tomatenketchup 5 g
1 eetlepel tomatenketchup 17 g
1 theelepel trassie (garnalenpasta) 5 g
1 blokje trassie 25 g
1 theelepel zuivelspread 5 g
1 eetlepel zuivelspread 15 g

Bakproducten

Ingrediënt Hoeveelheid
1 theelepel aardappelmeel 2 g
1 eetlepel aardappelmeel 10 g
1 theelepel bloem 3 g
1 eetlepel bloem 10 g
1 eetlepel cassavemeel 10 g
1 eetlepel griesmeel 10 g
1 eetlepel havermout 7 g
1 eetlepel havervlokken 6 g
1 theelepel maïzena 2 g
1 eetlepel maïzena 7 g
1 eetlepel muesli 10 g
1 eetlepel paneermeel 5 g
1 eetlepel volkorenmeel 10 g
1 eetlepel zelfrijzend bakmeel 10 g
1 theelepel bakpoeder 1,5 g
1 theelepel gedroogde gist 3 g
1 eetlepel gedroogde gist 5 g
1 zakje gedroogde gist 7 g
1 blokje verse gist 42 g
1 theelepel poedergelatine 2 g
1 eetlepel poedergelatine 10 g
1 blaadje gelatine 1,5 g

Droge ingrediënten zijn heel gemakkelijk te meten met een eetlepel

Hoeveel gram per eetlepel is, hangt altijd af van wat je weegt. Als je zout wilt meten, bevat een lepel ongeveer 20 gram. In het geval van suiker is het ongeveer 5 gram minder met een afgestreken eetlepel. Als je tarwebloem wilt meten, heeft een volle eetlepel ongeveer 25 gram. Bij het meten van zuiveringszout is het 16 gram. Vooral bij ingrediënten als zout, suiker of zuiveringszout moet je altijd nauwkeurig meten. Zelfs kleine afwijkingen tijdens het meten kunnen een heel ander resultaat opleveren bij het bakken.

Droge ingrediënten eetlepel

Droge ingrediënten zoals suiker of bloem kunnen ook worden gemeten met een lepel bij het bakken

Een eetlepel is ook geschikt voor het meten van vloeibare ingrediënten

Zelfs vloeibare ingrediënten zijn gemakkelijk meetbaar met een eetlepel. Water, azijn, vaste boter en yoghurt wegen ongeveer 15 gram gemeten met een lepel. Olie is lichter dan water of azijn en weegt slechts 10 gram. Een eetlepel honing heeft daarentegen een veel hogere dichtheid vanwege het suikergehalte en weegt 20 gram. Als u kleinere hoeveelheden nodig heeft, kunt u ook een theelepel gebruiken om te meten. Wanneer u echter met een theelepel meet, heeft u niet noodzakelijkerwijs de helft van de vereiste hoeveelheid. Meten is makkelijker met een maatlepel in verschillende maten. Deze set kan ook worden gebruikt om halve theelepels of eetlepels te meten. Een tabel met het gewicht van de maatlepels wordt meestal meegeleverd.

Eetlepel vloeibare ingrediënten

Zelfs vloeibare ingrediënten kunnen worden gemeten met een eetlepel

Voor grotere hoeveelheden is meten met lepels nogal ongeschikt

Voor het heel precies meten van ingrediënten is een digitale keukenweegschaal of een maatbeker ideaal. Vooral als je grotere hoeveelheden van de ingrediënten nodig hebt. Als u Amerikaanse recepten wilt proberen, moet u hoe dan ook converteren vanwege de verschillende meeteenheden. Er zijn weegschalen op de markt die kunnen worden geconverteerd. Maatbekers met bekerunits of geschikte maatbekersets zijn ook in de handel verkrijgbaar. Als je de theelepels en eetlepels toch wilt gebruiken, moet je wegen met spreadsheets voor conversie.

Lees ook:   Wanneer Krijg Je Eten In Vliegtuig Tui?