Niet iedereen is in het bezit van een digitale huishoudweegschaal die zelfs de kleinste hoeveelheden kan wegen. Vaak zijn echter de kleinste hoeveelheden zout, suiker, gist of bakpoeder nodig. Droge en vloeibare ingrediënten kunnen eenvoudig worden gemeten met een lepel. Hoeveel gram houdt een eetlepel eigenlijk vast?
Ingrediënt | 1 theelepel | 1 eetlepel |
---|---|---|
Gedroogde kruiden | 1 g | 5 g |
Specerijen, zout | 2 g | 15 g |
Olie, vloeibare margarine | 2 g | 10 g |
Boter | 5 g | 13 g |
Water, azijn | 2 g | 12 g |
Verse gehakte kruiden | 1 g | 3 g |
Geraspte kaas | 2 g | 10 g |
Yoghurt | 3 g | 15 g |
Overzicht van hoeveel gram is een theelepel of eetlepel van
Suiker en zoetstoffen
Ingrediënt | Hoeveelheid |
---|---|
1 theelepel kristalsuiker | 3 g |
1 eetlepel kristalsuiker | 13 g |
1 klontje suiker | 4 g |
1 zakje suiker | 5 g |
1 eetlepel rietsuiker | 10 g |
1 eetlepel poedersuiker | 6 g |
1 theelepel basterdsuiker | 2 g |
1 eetlepel basterdsuiker | 10 g |
1 theelepel honing | 4 g |
1 eetlepel honing | 20 g |
1 eetlepel rozijnen | 12 g |
1 doosje rozijnen | 14 g |
2 theelepels cacaopoeder | 1 g |
1 eetlepel cacaopoeder | 6 g |
Verse kruiden en smaakmakers
Ingrediënt | Hoeveelheid |
---|---|
1 eetlepel kleingesneden basilicum | 3 g |
1 eetlepel kleingesneden bieslook | 3 g |
1 eetlepel kleingesneden bladselderij | 2 g |
1 eetlepel kleingesneden koriander | 2 g |
1 eetlepel kleingesneden peterselie | 2 g |
1 eetlepel munt | 3 g |
1 handje munt | 4 g |
1 takje munt | 2 g |
1 stukje gemberwortel (duim, stukje 3 cm) | 15 g |
1 chilipepertje | 2 g |
1 chilipepertje gedroogd | 0,5 g |
1 Spaanse peper | 10 |
1 theelepel geperste knoflook | 2 g |
1 teentje geperste knoflook | 2 g |
Specerijen en gedroogde kruiden
Ingrediënt | Hoeveelheid |
---|---|
1 theelepel basilicum | 1 g |
1 theelepel chilipoeder | 2 g |
1 theelepel gemberpoeder | 2 g |
1 theelepel geraspte gember | 2 g |
1 theelepel Italiaanse kruiden | 1 g |
1 theelepel kaneel | 2 g |
1 theelepel kardemom | 2 g |
1 theelepel kerriepoeder | 2 g |
1 theelepel knoflookpoeder | 2 g |
1 theelepel koek- en speculaaskruiden | 2 g |
1 theelepel komijn, gemalen | 2 g |
1 theelepel komijnzaad | 2 g |
1 theelepel koriander, gemalen | 2 g |
1 theelepel kurkuma | 2 g |
1 theelepel oregano | 1 g |
1 theelepel paprikapoeder | 2 g |
1 theelepel peper | 2 g |
1 theelepel Provençaalse kruiden | 1 g |
1 theelepel tijm | 1 g |
1 theelepel uienpoeder | 2 g |
Zaden, pitten en noten
Ingrediënt | Hoeveelheid |
---|---|
1 eetlepel sesamzaad | 8 g |
1 eetlepel lijnzaad | 7 g |
1 eetlepel maanzaad | 6 g |
1 eetlepel chiazaad | 6 g |
1 eetlepel hennepzaad | 7 g |
1 theelepel mosterdzaad | 2 g |
1 eetlepel pijnboompitten | 15 g |
1 eetlepel pompoenpitten | 15 g |
1 eetlepel geraspte kokos | 8 g |
1 eetlepel pinda’s | 20 g |
1 eetlepel hazelnoten | 20 g |
1 eetlepel walnoten | 20 g |
1 handje pinda’s | 25 g |
1 handje noten | 25 g |
Sauzen
Ingrediënt | Hoeveelheid |
---|---|
1 theelepel chilisaus | 5 g |
1 eetlepel chilisaus | 17 g |
1 theelepel currypasta | 5 g |
1 eetlepel currypasta | 18 g |
1 theelepel ketjap/sojasaus | 4 g |
1 eetlepel ketjap/sojasaus | 16 g |
1 theelepel mayonaise | 5 g |
1 eetlepel mayonaise | 20 g |
1 theelepel mosterd | 5 g |
1 eetlepel pesto | 20 g |
1 theelepel (slag)room | 2 g |
1 eetlepel (slag)room | 10 g |
1 theelepel sambal | 4 g |
1 eetlepel slasaus | 20 g |
1 eetlepel tahin | 20 g |
1 theelepel tomatenketchup | 5 g |
1 eetlepel tomatenketchup | 17 g |
1 theelepel trassie (garnalenpasta) | 5 g |
1 blokje trassie | 25 g |
1 theelepel zuivelspread | 5 g |
1 eetlepel zuivelspread | 15 g |
Bakproducten
Ingrediënt | Hoeveelheid |
---|---|
1 theelepel aardappelmeel | 2 g |
1 eetlepel aardappelmeel | 10 g |
1 theelepel bloem | 3 g |
1 eetlepel bloem | 10 g |
1 eetlepel cassavemeel | 10 g |
1 eetlepel griesmeel | 10 g |
1 eetlepel havermout | 7 g |
1 eetlepel havervlokken | 6 g |
1 theelepel maïzena | 2 g |
1 eetlepel maïzena | 7 g |
1 eetlepel muesli | 10 g |
1 eetlepel paneermeel | 5 g |
1 eetlepel volkorenmeel | 10 g |
1 eetlepel zelfrijzend bakmeel | 10 g |
1 theelepel bakpoeder | 1,5 g |
1 theelepel gedroogde gist | 3 g |
1 eetlepel gedroogde gist | 5 g |
1 zakje gedroogde gist | 7 g |
1 blokje verse gist | 42 g |
1 theelepel poedergelatine | 2 g |
1 eetlepel poedergelatine | 10 g |
1 blaadje gelatine | 1,5 g |
Droge ingrediënten zijn heel gemakkelijk te meten met een eetlepel
Hoeveel gram per eetlepel is, hangt altijd af van wat je weegt. Als je zout wilt meten, bevat een lepel ongeveer 20 gram. In het geval van suiker is het ongeveer 5 gram minder met een afgestreken eetlepel. Als je tarwebloem wilt meten, heeft een volle eetlepel ongeveer 25 gram. Bij het meten van zuiveringszout is het 16 gram. Vooral bij ingrediënten als zout, suiker of zuiveringszout moet je altijd nauwkeurig meten. Zelfs kleine afwijkingen tijdens het meten kunnen een heel ander resultaat opleveren bij het bakken.
Droge ingrediënten zoals suiker of bloem kunnen ook worden gemeten met een lepel bij het bakken
Een eetlepel is ook geschikt voor het meten van vloeibare ingrediënten
Zelfs vloeibare ingrediënten zijn gemakkelijk meetbaar met een eetlepel. Water, azijn, vaste boter en yoghurt wegen ongeveer 15 gram gemeten met een lepel. Olie is lichter dan water of azijn en weegt slechts 10 gram. Een eetlepel honing heeft daarentegen een veel hogere dichtheid vanwege het suikergehalte en weegt 20 gram. Als u kleinere hoeveelheden nodig heeft, kunt u ook een theelepel gebruiken om te meten. Wanneer u echter met een theelepel meet, heeft u niet noodzakelijkerwijs de helft van de vereiste hoeveelheid. Meten is makkelijker met een maatlepel in verschillende maten. Deze set kan ook worden gebruikt om halve theelepels of eetlepels te meten. Een tabel met het gewicht van de maatlepels wordt meestal meegeleverd.
Zelfs vloeibare ingrediënten kunnen worden gemeten met een eetlepel
Voor grotere hoeveelheden is meten met lepels nogal ongeschikt
Voor het heel precies meten van ingrediënten is een digitale keukenweegschaal of een maatbeker ideaal. Vooral als je grotere hoeveelheden van de ingrediënten nodig hebt. Als u Amerikaanse recepten wilt proberen, moet u hoe dan ook converteren vanwege de verschillende meeteenheden. Er zijn weegschalen op de markt die kunnen worden geconverteerd. Maatbekers met bekerunits of geschikte maatbekersets zijn ook in de handel verkrijgbaar. Als je de theelepels en eetlepels toch wilt gebruiken, moet je wegen met spreadsheets voor conversie.
Inhoudsopgave