Invriezen zonder plastic

Om voedsel in te vriezen, worden diepvrieszakken en plastic blikjes meestal in veel huishoudens gebruikt. De meeste kunststoffen zijn echter niet milieuvriendelijk of gezond voor het menselijk lichaam. Als natuurlijk alternatief zijn er onschadelijke materialen beschikbaar waarmee voedsel plasticvrij kan worden ingevroren.

Geschikte verpakking voor de vriezer

Voor het invriezen moeten de herbruikbare containers geurloos, smaakloos, voedselveilig en koudebestendig zijn

Voor het invriezen moeten de herbruikbare containers geurloos, smaakloos, voedselveilig en koudebestendig zijn. Hiervoor moeten de materialen scheurbestendig en bestand zijn tegen vetten, logen en zuren. Ook bij lage temperaturen mag het verpakkingsmateriaal niet broos of poreus worden om vriesbrand te voorkomen. Luchtdichte eigenschappen voorkomen de doorlaatbaarheid van vocht en zuurstof, waardoor de smaken van het voedsel lang behouden blijven. Voor eenvoudige reiniging is de geschiktheid voor de vaatwasser nuttig. Bovendien moet het materiaal bestand zijn tegen verschillende ontdooimethoden, zoals heet water, oven en magnetron. Met verschillende maten en vormen kunt u de container perfect aanpassen aan de grootte van het bevroren voedsel.

Tip: Hoe platter de verpakking, hoe sneller de inhoud van de verpakking kan worden ingevroren.

Bewaar voedsel in glazen containers in de vriezer

Plasticvrij invriezen: Glazen blikjes zijn perfect voor het invriezen van groenten en Co

Plasticvrij invriezen: Glazen blikjes zijn perfect voor het invriezen van groenten en Co

Glas is een volledig plasticvrij materiaal en is zeer geschikt om in te vriezen als de juiste procedure wordt gevolgd. Ideaal zijn dikwandige en resistente glazen met een brede opening, die speciaal voor dit doel zijn vervaardigd. Als alternatief kunt u lege mason jars met schroefdoppen gebruiken om geld en middelen te besparen. Het kan gevuld worden met ingelegde groenten, compote, puree, sauzen en soepen, maar ook verse kruiden, bessen en fruit. Slechts ongeveer driekwart van de potten kan echter worden gevuld met vloeistoffen, omdat het materiaal uitzet en kan barsten tijdens het invriezen. Om de toenemende druk in het glas te voorkomen, plaatst u het deksel eerst los en sluit u het later goed. De container breekt dus gegarandeerd niet. Robuuste glazen trays met een siliconen deksel en duurzame ovenschalen zijn bijzonder geschikt om voedsel veilig en voor een langere periode in te vriezen. Op deze manier kunnen producten worden bewaard die alleen seizoensgebonden vers kunnen worden gehouden.

Gebruik metalen opslagcontainers voor het invriezen

Metalen blikjes zijn niet alleen ideaal om te snacken, maar ook om in te vriezen

Metalen blikjes zijn niet alleen ideaal om te snacken, maar ook om in te vriezen

Om grotere hoeveelheden voedsel in te vriezen, zijn containers en blikjes van roestvrij staal ook geschikt als plasticvrij alternatief. De procedure is vergelijkbaar met invriezen in een glas, nooit vullen met vloeibaar voedsel en het deksel pas goed sluiten na het invriezen. Hoewel roestvrijstalen containers onbreekbaar zijn in vergelijking met glas, kunnen zich tijdens het bevriezen lelijke deuken en andere vervormingen vormen als gevolg van de toenemende druk. Opbergdozen met een deksel inclusief siliconen ring zijn ideaal om luchtdichte afdichting mogelijk te maken. Restjes voedsel kunnen dus een paar maanden in de vriezer worden bewaard en na het ontdooien zonder aarzeling worden geconsumeerd.

Gebruik katoenen zakken en waspapier om in te vriezen

Brood, broodjes en kaas uit één stuk kunnen ook goed ingevroren worden in een stoffen zak en dus een paar weken vers blijven. Doe in een schone katoenen zak en sluit deze goed af of wikkel de producten er stevig in. Invriezen is ook mogelijk in duurzaam waspapier. Daarin kun je groenten en fruit met een dikke schaal in de vriezer bewaren, bijvoorbeeld bananen en tomaten. Er mogen echter geen scheuren ontstaan, anders krijgen de producten snel een vriesbrand en worden ze oneetbaar.

Naar de huidige Bofrost vouchers