Roomba s9+ robotstofzuiger: wanneer iRobot is geïnspireerd door Neato


De s9+ is de nieuwste en meest succesvolle robotstofzuiger van iRobot. Na de Roomba i7 en i7+ heeft dit nieuwe model een facelift gekregen en wordt het gepresenteerd in de vorm van een “D”, die afwijkt van de ronde vorm van zijn voorgangers.
iRobot Roomba s9+

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Roomba s9+ is een robotstofzuiger die duidelijk kan worden omschreven als high-end. Met een prijs van € 1.500 is dit de duurste iRobot-stofzuiger tot nu toe, waarmee hij de i7+ onttroont. Met zijn elitaire positionering zit de s9+ boordevol functies en een nieuw “D”-vormig ontwerp. Het nieuwste iRobot-product maakt gebruik van een cartografiesysteem (vSLAM genaamd) waarmee de robot alle kamers in huis kan herkennen. Tot slot vinden we het automatische ledigingssysteem geïnstalleerd op de oplaadbasis van de robot, ingewijd op de Roomba i7 en i7+. Dus, wat is ’s werelds meest geavanceerde robot stofzuiger echt waard?

Gebruiksgemak

De Roomba s9+ moet wel de meest ontwrichtende van de iRobot-robots zijn. Dit komt omdat het een “D”-vorm heeft in plaats van de ronde vorm van de rest van de reeks. Dit is niet alleen een esthetische keuze, maar maakt het ook mogelijk om langs de muren te gaan en alle hoeken en gaten van het huis te bereiken. Deze “D”-vorm was van oudsher het handelsmerk van de robotstofzuigers van Neato, de belangrijkste concurrent van iRobot.

Premium positionering betekent kwaliteitsmaterialen en coatings. De s9+ heeft een plastic behuizing die vertrouwen en robuustheid uitstraalt. Op de motorkap doet een koperen halo bijna denken aan vintage vinyl.

Net als de i7+ is de Roomba s9+ vrij slank, met een dikte van slechts 9,2 cm. Dit betekent dat hij gemakkelijk onder tafels en lage meubelen past. Bovendien integreert deze stofzuiger zijn camera in het omhulsel en niet aan de buitenkant, om ruimte te besparen. Goed voor jou.

Naast de camera, die is ontworpen om de kamer in kaart te brengen, is de s9+ ook uitgerust met obstakelsensoren om te voorkomen dat je tegen muren botst of een kabel of sok opzuigt.

Op de behuizing bevinden zich drie fysieke knoppen: de “Clean”-knop waarmee u het apparaat kunt starten of uitschakelen, maar ook om de stofzuiger te resetten (door deze 10 seconden ingedrukt te houden); de “Spot”-knop waarmee u een zeer specifiek gebied kunt reinigen; met de “Home”-knop ten slotte kunt u de stofzuiger terugsturen naar de oplaadbasis. Er zij op gewezen dat al deze functies ook toegankelijk zijn via de iRobot-toepassing.

Connectiviteit en de toepassing

De toepassing is helemaal niet veranderd sinds de i7+ werd uitgebracht en is net zo ergonomisch en intuïtief. Set-up is een eitje. Ten eerste moet de smartphone van de gebruiker worden verbonden met het Wi-Fi-netwerk van het huis voordat de iRobot-app kan worden gedownload. Zodra de app is gedownload, worden de knoppen “Home” en “Spot” tegelijkertijd ingedrukt. De applicatie herkent de robot onmiddellijk en begeleidt ons stap voor stap.

Zodra de robot is aangesloten, biedt de toepassing vele interessante functies. Natuurlijk kunt u met de interface uw stofzuiger op afstand starten en stoppen, maar ook de voortgang van de reiniging volgen of de vuilnisbak legen. Er wordt een melding verstuurd als de robot vast komt te zitten in het tapijt, als de batterij leeg is of als er onderhoud nodig is.

Deze Roomba biedt drie typen reiniging: “grondig” (voor een grondige reiniging), “stil” (laag vermogen om zo stil mogelijk te zijn) en “aangepast”, waarmee u het vermogen naar eigen wens kunt instellen.

Het is ook mogelijk dagen en tijden te programmeren waarop de stofzuiger moet passeren, of de geschiedenis van de laatste uitstapjes van de robot te bekijken (tijd, duur, oppervlak). Het belangrijkste kenmerk (geïntroduceerd op de i7+) is de afbakening voor reiniging per kamer dankzij de smartcards. Het is belangrijk op te merken dat de robot, alvorens de virtuele plattegronden te gebruiken, zijn omgeving moet herkennen en daarom twee of drie bezoeken aan het huis moet brengen om zijn ruimte zo goed mogelijk te onthouden.

Zodra het leren klaar is en de plattegrond is voltooid, is het nodig naar het tabblad “smart map” te gaan, waarmee virtuele barrières kunnen worden gemaakt, kamers een naam kunnen krijgen en zelfs zones in elke kamer kunnen worden gecreëerd. Een functie die op het eerste gezicht abstract lijkt, maar in het dagelijks leven onmisbaar is om uw schoonmaak te organiseren en te plannen zoals u dat wenst!

Onderhoud

Het onderhoud van de s9+ is heel eenvoudig. De afvalcontainer van 0,4 liter bevindt zich niet langer aan de zijkanten van de stofzuiger, maar direct onder de motorkap.

Het handmatig legen van de afvalcontainer neemt slechts enkele seconden in beslag. Als de collector te vuil is, kan hij onder heet water worden gedompeld, waarbij het HEPA-filter vooraf moet worden verwijderd. Volgens de fabrikant moet dit filter om de twee maanden worden vervangen, maar wij adviseren het regelmatig af te stoffen!

Hoewel het mogelijk is de stofzuiger handmatig te legen, is het grootste voordeel van deze stofzuiger het automatische ledigingssysteem: in de basis bevindt zich een zak met een inhoud van 1,7 liter die het stof uit de afvalbak van de stofzuiger opneemt. Zodra de robot terugkeert naar de basis en de stofvanger vol is, wordt het stof weer in de zak gezogen. Dit automatische systeem vergemakkelijkt niet alleen het onderhoud, maar is ook hygiënischer, aangezien de mond van de zak zich sluit zodra deze van de basis wordt genomen, zodat elk contact met het stof wordt vermeden. Bij de s9+ worden twee stofzuigerzakken geleverd.

Wat de twee rubberen messen betreft, aangezien deze geen nylon borstelharen hebben, zoals bijvoorbeeld op de Neato Botvac D6, zullen ze minder snel haren, slierten of andere op de vloer rondslingerende haren vangen; een goed punt!

De status van de verschillende onderdelen van de robot (bak, hoofdborstels en robothuis) is toegankelijk via het tabblad “Help” en vervolgens “Zorg en Onderhoud” in de toepassing.

Navigatie systeem

Uitgerust met een laserafstandsmeter is de s9+ een intelligente robotstofzuiger die voor een ordelijke navigatie moet zorgen zonder meerdere keren over dezelfde plek te moeten gaan. Bovendien kan hij met zijn camera kamers in kaart brengen en zo beter zijn weg vinden.

Helaas liet de s9+ niet altijd optimale navigatie zien. We merkten niet alleen dat hij verschillende keren over eerder schoongemaakte plekken ging, maar hij bleef ook met zijn poten in het tapijt steken! De s9+ had namelijk regelmatig moeite om van de harde vloer op het tapijt te komen en tilde het tapijt op in plaats van het te beklimmen. Dit is ook het geval met de Rowenta Smart Force Cyclonic Connect. Ondanks zijn twee grote wielen heeft hij het daarom moeilijk om over tapijten of hoge drempels te klimmen.

Voor de rest, de s9 + beheert obstakels perfect goed, ondanks zijn snelheid. Hij neemt tafel- of stoelpoten of meubilair waar en stoot zich daar niet regelmatig tegen aan. Bovendien kan hij dankzij zijn hoogte van 9,2 cm probleemloos onder laag meubilair door!

De sensoren die het apparaat in staat moeten stellen de plinten te lokaliseren en dus langs de wanden te zuigen, zijn niet erg nuttig. De stofzuiger slaagde er niet in al het zaagsel op te zuigen dat wij opzettelijk langs de muur hadden gelegd.

Een positief punt: de s9+ vermijdt zorgvuldig kabels en andere voorwerpen die op de vloer rondslingeren. Dit is een goed punt dat de meeste andere robotstofzuigers niet hebben.

Stofzuigen

Zoals we in een labrapport over de zuigprestaties hebben gezien, doet de s9+ het erg goed op alle soorten vloeren. Er zij op gewezen dat wij de tests hebben uitgevoerd in de “automatische” modus en in de “stille” modus (via de toepassing).

Op dik tapijt, een moeilijk gebied voor stofzuigers, kon de s9+ in de automatische modus 92% van het afval opzuigen in 10 minuten. In de stille modus duurde het 12 minuten om 90% van het materiaal op te rapen.

Op fijn tapijt zoog hij 93% van het afval op in 8 minuten in de automatische modus. In de stille modus keert de s9+ na 12 minuten stofzuigen terug naar de basis (90% efficiëntie).

Op harde vloeren, ten slotte, duurt het 8 minuten om 98% van het afval te stofzuigen in de Autostand en 14 minuten in de Stille stand (voor 95% van het verzamelde afval).

Levensduur batterij

Op minimaal vermogen was de s9+ na iets meer dan 1 uur en 30 minuten stofzuigen al uitgeput. Op maximaal vermogen hield hij het 50 minuten vol voor hij zonder stroom kwam te zitten. Als de batterij bijna leeg is, keert hij automatisch terug naar de basis om op te laden alvorens het werk te hervatten. De Roborock S6 heeft momenteel de beste autonomie (2 uur en 25 minuten in “stille” modus).

De s9+ heeft ongeveer 1 uur en 30 minuten nodig om volledig op te laden.

Geluid

Wij adviseren u om de kamer te verlaten als u de s9+ opstart! De s9+ is behoorlijk lawaaierig, tot 71 dB(A) in de maximumstand. In de stille modus stoot hij 60 dB(A) uit. Ter vergelijking: het geluidsniveau van de i7+ is veel lager: tussen 58 en 61 dB(A), afhankelijk van de vloer.

Voordelen

 • Gemakkelijk te gebruiken.
 • Intuïtieve en relevante toepassing.
 • Gemakkelijk in onderhoud.
 • Zeer goede zuigprestaties.
 • D”-vorm voor gemakkelijke afzuiging in hoeken.
 • Volledig in kaart brengen.
 • Goede autonomie.

Nadelen

 • Gaat regelmatig over bepaalde gebieden die al zijn schoongemaakt.
 • Hoog geluidsniveau.
 • Moeilijkheid om van harde vloer op tapijt over te schakelen.

iRobot Roomba s9+ - Robotstofzuiger

Productspecificaties

 • Model: Roomba s9+
 • Kleur: Zwart
 • Geluidsniveau: 66 dBv
 • Inhoud opvangreservoir: 1 liter
 • Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
 • Bedrijfstijd: Maximaal 120 minuten
 • Oplaadtijd: 120 minuten
 • Voedingstype: Accu | Batterij
 • Accu/batterij technologie: Lithium
 • Voltage: 0 V
 • Vermogen: 120 Watt
 • Vorm: Rond
 • Gewicht: 2 kg
 • Afstandsbediening: Nee
 • Bediening via app: Ja
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Navigatiemethode: Systematisch via software
 • Automatisch hervatten: Y
 • Afgronddetectie: Ja
 • Smart Home Platform: Alexa Amazon | Google Assistant
 • Automatisch opladen: Ja
 • Inclusief stootrand: Nee
 • Instelbaar tijdschema: Ja
 • Vuildetectie: Ja
 • Ronddraaiende middenborstels: Ja
 • Zijborstel: Ja
 • EAN: 5060359289292
 • Artikelnummer: s955840
 • Product gewicht: 2000 gram
 • Gewicht verpakking: 2000 gram
 • Verpakkingsinhoud: iRobot Roomba s9+ – Robotstofzuiger
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Producttaal: Engels
 • Reparatie type: Carry-in
 • Taal garantiebewijs: Nederlands
 • Taal handleiding: Nederlands
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: X
 • Verpakkingstaal: Nederlands
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
 • Aanbevolen voor type vloer: Laagpolig tapijt
 • Anti-vastloop systeem: Ja
 • Bumper: Nee
 • Compatibel met: Informatie niet beschikbaar
 • Geschikt voor tapijt: Ja
 • Leegt automatisch: Ja
 • Maximale drempelhoogte: 2 cm
 • Type gebiedsafbakening: Via app
 • Categorieën: Stofzuigers Robotstofzuigers Stofzuigen
 • Wat vind je belangrijk?: Geschikt voor huisdierharen, Tijdschema instellen, Kan ook over kleden en tapijt, Automatisch opladen en hervatten, Leegt automatisch, Bediening via app
 • Merk: iRobot
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Handige opties: Kan over drempels (2cm), Afgronddetectie, Vuildetectie, Loopt niet vast op kabels

Conclusie

De Roomba s9+ is de meest succesvolle robotstofzuiger van iRobot tot nu toe. Hoewel hij veel lijkt op de Roomba i7+ met zijn beroemde automatische ledigingssysteem waar we dol op zijn, heeft hij deze keer een “D”-vorm waardoor hij langs muren kan gaan en in hoeken kan zuigen. De toepassing ervan is even eenvoudig en volledig als altijd. Het biedt slimme kaarten voor het schoonmaken van kamers. Als deze robot compleet is, moet worden opgemerkt dat voor ongeveer 500 € minder, de Neato Botvac D7 net zo efficiënt is en dezelfde functies biedt, met uitzondering van het automatische ledigingssysteem.

Recent Posts