Is het nog mogelijk om warm voedsel in de koelkast te zetten?

Wil je warm eten snel koelen in de koelkast? Deze redenen pleiten ertegen. De restjes van het voedsel zo snel mogelijk koelen voor de volgende dag om de vorming van bacteriën te voorkomen – klinkt logisch. Warm of heet voedsel mag echter niet in de koelkast of vriezer worden geplaatst. De redenen die vaak worden gegeven, zijn de levensduur van de apparatuur en hygiënekwesties. Wat zit er achter het gebod om eten niet warm in de koelkast te zetten?

Warm eten in de koelkast?

Eigenlijk klinkt het plausibel: Wat overblijft van de heerlijke Sunday roast moet zo lang mogelijk meegaan. Hoe meer uren het voedsel niet in de koelkast staat, hoe intensiever bacteriën zich vermenigvuldigen. Ongeveer elke 20 minuten verdubbelt het aantal bacteriën op het voedsel gemiddeld. Bij koude temperaturen wordt het bederf van eten en drinken sterk vertraagd en dat is immers het punt van de koelkast.

Dus waarom zet je het niet gewoon in de koelkast?

Groei van bacteriën

Wanneer u warm voedsel of warm voedsel in de koelkast plaatst, verschuift het probleem van bacteriegroei van één voedsel naar de volledige inhoud van de koelkast. Door de hete belasting stijgt de temperatuur in de hele koelkast en is in het ergste geval pas na uren weer normaal. Hoe groter de hoeveelheid warm eten en drinken, hoe langer het duurt voordat de interne temperatuur weer normaal is. Als er op dit moment voedsel zoals kip, vis of soortgelijke gevoelige inhoud in de koelkast staat, kan dit bederven door de onderbreking van de koudeketen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Rucola- en courgettesoep met venusschelpen

Levensduur van diepvriezers en koelkasten

De koelkast of vriezer kan tot het uiterste worden gedreven wanneer warm voedsel wordt geplaatst. Hoewel moderne apparaten met slimme temperatuurregelaars en beschermingsmechanismen minder zouden moeten lijden, is één ding vandaag de dag nog steeds zeker: hete kommen, glazen en dozen veroorzaken condensatie, waardoor de koelkast bevriest en de bedrijfskosten stijgen. De koelkast is minder effectief en moet vaker worden ontdooid.

Gewoon van tevoren afkoelen

De oplossing voor het temperatuurdilemma is eenvoudig. Voedsel moet worden gekoeld tot kamertemperatuur voordat het naar de koelkast of vriezer gaat. Om dit proces te versnellen, kunnen ze worden onderverdeeld in veel kleinere containers of worden voorgekoeld in een koudwaterbad. Na ongeveer twee uur moet het voedsel dan in de koelkast worden geplaatst – zolang het veilig is om te bewaren zonder koeling.