Kaas kan het beste vers worden gegeten en in de koelkast worden bewaard voor opslag. Invriezen is mogelijk, maar als de temperatuurwaarden te laag zijn, verliest het voedsel zijn aroma. Bovendien verandert de textuur van bepaalde kazen na het ontdooien. Als er echter te veel kaas overblijft van het winkelen en na een fondue- of raclette-avond, kan deze enige tijd goed voorbereid in de vriezer worden bewaard.
Deze kazen kunnen ingevroren worden
Harde kazen zijn bijzonder geschikt om in te vriezen, die worden gekenmerkt door een hoge droge stof en een lange rijpingsperiode. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:
- Bergkaas en Tilsiter
- Cheddar en Comté
- Edam en Emmentaler
- Gouda en Gruyère
- Grana Padano en Parmezaanse kaas
Aan de andere kant veranderen zachte en roomkazen hun consistentie en flocculeren ze als gevolg van bevriezing, en de smaak verslechtert merkbaar. Voor het invriezen moet de harde kaas in het hele stuk blijven, waarbij de korst dient als bescherming tegen uitdroging.
Tip: Het bevroren stuk kaas kan uitstekend geraspt worden en gebruikt worden voor bakeroles uit de oven, lasagne en als garnering voor noedels.
De juiste aanpak voor invriezen
De meeste kazen rijpen vanaf het moment van productie tot de uiteindelijke consumptie, dus het voedsel ontwikkelt een vol aroma. Invriezen onderbreekt dit belangrijke proces en het heeft ook een sterke invloed op de structuur en smaak van de kaas. Daarom is de juiste bereiding belangrijk om de kaas na het ontdooien zonder aarzeling te kunnen consumeren. Ideaal is het luchtdicht invriezen van kaas, verpakt in diepvrieszakken of speciale plastic blikjes voor de vriezer. Als een vacuümsealer wordt gebruikt, gaat het aroma veel langer en beter mee. Scheid afzonderlijke plakjes en plakkerige raclettekaas met sandwichpapier en wikkel ze vervolgens in folie. Op deze manier kunnen de schijven na het ontdooien gemakkelijk van elkaar worden gescheiden.
Houdbaarheid van kaas in de vriezer
Kaas blijft ongeveer twee tot vier maanden bevroren. Hoe harder de kaas, hoe langer de houdbaarheid in de vriezer. De kaas mag echter nooit langer dan een half jaar in de vriezer blijven liggen. Noteer daarom de exacte datum op de dag van invriezen op de verpakking.
Belangrijke aspecten van hygiëne en ontdooien
Hygiëne moet altijd voorop staan bij het hanteren van voedsel. Als de kaas wordt geportioneerd om in te vriezen, moet altijd een schoon mes worden gebruikt. Het is beter om de gesneden oppervlakken niet met je handen aan te raken, maar alleen de schors aan te raken. Er kunnen zich dus nauwelijks ziektekiemen ophopen en vermenigvuldigen. Haal voor het ontdooien de kaas uit de vriezer en zet hem in de koelkast, waar hij langzaam ontdooit. Bij kamertemperatuur en in de magnetron warmt de kaas veel te snel op en verliest nog meer van zijn aroma.
Inhoudsopgave