Gerecht: Hoe maak je Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn: Een heerlijk Oostenrijks gerecht dat je moet proeven

Kaiserschmarrn

Wat is Kaiserschmarrn?

Kaiserschmarrn is een traditioneel Oostenrijks gerecht dat vooral gegeten wordt als dessert. Het is een zoete pannenkoek die in stukken wordt gescheurd en geserveerd met poedersuiker, fruit, compote of jam. Het gerecht is ontstaan in de keuken van de Oostenrijkse keizer Franz Joseph I en zijn vrouw Elisabeth, beter bekend als Sisi. Het gerecht is vernoemd naar de keizer en het woord “schmarrn” betekent in het Oostenrijks dialect zoiets als “rommel” of “flauwekul”.

De geschiedenis van Kaiserschmarrn

De geschiedenis van Kaiserschmarrn gaat terug tot de 19e eeuw. De legende gaat dat keizer Franz Joseph I en zijn vrouw Sisi op een dag op jacht waren en verdwaald raakten in de bergen. Ze klopten aan bij een arme boer die hen gastvrij ontving en een maaltijd voor hen bereidde. Het enige dat hij had was melk, eieren, meel en suiker. Hij besloot om er een pannenkoek van te maken en scheurde deze in stukken toen hij merkte dat de pannenkoek niet helemaal gaar was. De keizer en zijn vrouw vonden het gerecht zo lekker dat ze het vaker wilden eten en zo ontstond Kaiserschmarrn.

Hoe maak je Kaiserschmarrn?

Er zijn verschillende manieren om Kaiserschmarrn te maken, maar hieronder vind je het basisrecept:

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 6 eieren, gesplitst
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • boter om te bakken
  • poedersuiker om te bestrooien

Bereidingswijze:

  1. Meng de bloem, melk, eidooiers, suiker, vanillesuiker en zout tot een glad beslag.
  2. Klop de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het beslag.
  3. Verhit een klontje boter in een grote koekenpan en giet het beslag erin.
  4. Bak de pannenkoek op laag vuur totdat de onderkant goudbruin is.
  5. Draai de pannenkoek om en bak ook de andere kant goudbruin.
  6. Scheur de pannenkoek in stukken met behulp van twee vorken en bak de stukken nog even aan beide kanten totdat ze goudbruin zijn.
  7. Bestrooi de Kaiserschmarrn met poedersuiker en serveer met fruit, compote of jam.
Lees ook:   Kabeljauw met olijventapenade

De variaties van Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is een veelzijdig gerecht en er zijn dan ook talloze variaties mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld rozijnen, kersen of appelstukjes toevoegen aan het beslag. Ook kun je experimenteren met verschillende soorten fruit, zoals aardbeien, bosbessen of perziken. Daarnaast kun je de Kaiserschmarrn serveren met verschillende soorten sauzen, zoals chocoladesaus of vanillesaus.

FAQs

1. Is Kaiserschmarrn glutenvrij?

Nee, het basisrecept van Kaiserschmarrn bevat bloem, wat gluten bevat. Als je glutenvrije Kaiserschmarrn wilt maken, kun je bloem vervangen door glutenvrij meel.

2. Hoeveel calorieën zitten er in Kaiserschmarrn?

Een portie Kaiserschmarrn van 200 gram bevat ongeveer 500 calorieën.

3. Kan ik Kaiserschmarrn van tevoren maken?

Ja, je kunt Kaiserschmarrn van tevoren maken en later opwarmen in de oven of magnetron.

4. Is Kaiserschmarrn alleen een dessert?

Kaiserschmarrn wordt meestal gegeten als dessert, maar je kunt het ook als hoofdgerecht of lunchgerecht eten.

5. Waar kan ik Kaiserschmarrn eten?

Kaiserschmarrn is een populair gerecht in Oostenrijk en wordt dan ook in veel restaurants en eetgelegenheden geserveerd. Ook kun je het gerecht thuis maken.

Conclusie

Kaiserschmarrn is een heerlijk Oostenrijks gerecht dat je zeker eens moet proberen. Het gerecht is ontstaan in de keuken van keizer Franz Joseph I en zijn vrouw Sisi en is vernoemd naar de keizer. Kaiserschmarrn is een zoete pannenkoek die in stukken wordt gescheurd en geserveerd wordt met poedersuiker, fruit, compote of jam. Het gerecht is veelzijdig en er zijn talloze variaties mogelijk. Met het basisrecept en de tips uit dit artikel kun je zelf aan de slag en genieten van dit heerlijke gerecht.