Kan glas in de magnetron?

Kan glas in de magnetron? Magnetrons zijn een uitkomst! Ze zijn zo handig om restjes op te warmen. Maar met gemak komen uitdagingen.

Specifiek voor magnetrons geldt dat bakjes veilig moeten zijn. In deze blog geven we antwoord op de vraag of je glas in de magnetron kunt doen? Is het veilig?

Welke soorten glaswerk zijn ongeschikt voor de magnetron?

Het is over het algemeen veilig om glas in de magnetron te zetten. Het is stabieler dan magnetronbestendig plastic of afhaalbakjes.

Dat gezegd zijnde, er is wat wetenschap die je moet kennen en wat do’s en don’ts.

Kan glas in de magnetron?

Microgolven werken door straling uit te zenden, waardoor de watermoleculen in voedsel of drank gaan trillen.

De verhoogde wrijving van de trillingen genereert hitte, die het voedsel opwarmt. Glas dat niet naar behoren versterkt is, kan gaan verhitten en uitzetten.

Volgens wetenschappers is glas niet echt vast of vloeibaar – het is een aparte materietoestand door zijn unieke eigenschappen.

Glas wordt vaak een amorfe vaste stof of stijve vloeistof genoemd, omdat de deeltjes niet vrij stromen zoals bij vloeistoffen, maar ook geen vaste vorm hebben, omdat de atomen niet star bij elkaar worden gehouden.

Daarom kan niet versterkt glas zich in de magnetron net zo gaan gedragen als water.

Er zijn manieren om zelf te testen of uw specifieke glaswerk bestand is tegen microgolven.

Probeer het een minuut of twee te verwarmen op een hoge vermogensstand en voel dan de temperatuur van de container.

Als het ergens tussen licht warm en koel is, is het waarschijnlijk veilig om voedsel in de magnetron te doen.

Kun je glas in de magnetron doen – Enkele problemen met het verwarmen van glas?

kun je glas in de magnetron zetten

Als glas kleine luchtbelletjes begint te vertonen, is het waarschijnlijk niet geschikt voor gebruik in de magnetron, omdat deze luchtbelletjes voldoende kunnen uitzetten om het glas te versplinteren.

Lees ook:   In de spotlight: augurken - Foodies

Glaswerk met metalen afwerking, zoals rond de rand of op de handvatten, mag niet in uw apparaat worden gebruikt. Vonken van het metaal kunnen het glas versplinteren en uw magnetron ruïneren.

Iets anders waar u op moet letten zijn kleurstoffen. Als uw glas gekleurd is in plaats van transparant, moet u het etiket controleren om te zien of het veilig is voor de magnetron.

De gebruikte pigmenten kunnen in het voedsel lekken als het lange tijd op hoog vermogen wordt gemagnetiseerd.

Soorten glas

Een andere manier om te begrijpen of glas in de magnetron kan, is door de soorten glas te identificeren. In de Verenigde Staten worden alle glazen gehard, waardoor ze steviger worden en beter bestand zijn tegen de magnetron.

Daarom breekt glas niet in stukken in de magnetron. Toch zijn hier de verschillende soorten glaswerk die men in bijna alle keukens aantreft.

1. Natuurlijk glas

Het is een vergissing te denken dat het glas door de mens is gemaakt, terwijl glas in feite overal ter wereld in verschillende vormen in overvloed voorkomt.

Glas wordt typisch gevormd wanneer zand of rotsen worden verhit tot hoge temperaturen en onmiddellijk worden afgekoeld.

Een voorbeeld hiervan is obsidiaan of vulkanisch glas, dat ontstaat wanneer gesmolten stollingsgesteente snel afkoelt.

Kookgerei van natuurlijk glas is veilig voor de magnetron, omdat de hitte ze niet aantast. Toch is het een goede gewoonte om het etiket te controleren en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

2. Synthetisch glas

Synthetisch glas wordt in laboratoria vervaardigd volgens de specificaties van het doel waarvoor het bestemd is.

Als ze gebruikt gaan worden om te koken of op te warmen, worden ze magnetronbestendig gemaakt.

Het beste glaswerk voor thuisgebruik is gemaakt van een van deze twee synthetische glassoorten – Borosilicaatglas en Natriumkalkglas.

Lees ook:   Omelet met avocado

3. Borosilicaatglas

Borosilicaatglas is een populair type synthetisch glas dat dankzij zijn samenstelling van 15% boortrioxide bestand is tegen thermische schokken.

Sommige glazen hebben de neiging te barsten wanneer de temperatuur drastisch schommelt, maar borosilicaatglas kan rechtstreeks van de vriezer naar het ovenrek gaan zonder dat er ook maar een barstje op komt.

4. Soda-Lime glas

Soda-Lime glas vertegenwoordigt maar liefst 90% van het wereldwijd geproduceerde glas. 9 van de 10 kans is dat je er een in je handen hebt.

Het is een kostenefficiënt artikel om te vervaardigen en heeft vele toepassingen, waaronder het opwarmen van voedsel in de magnetron.

Natronkalkglas heeft echter niet dezelfde taaiheid en veerkracht als borosilicaatglas, dus je moet er wat voorzichtiger mee zijn bij het veranderen van de omgevingstemperatuur.

Ze kunnen uitzetten of barsten bij extreem hoge temperaturen of drastische temperatuursveranderingen.het zet twee keer zo snel uit als Borosilicaat glas.

Wat is Pyrex?

Pyrex is een van de grootste en meest gerespecteerde glasfabrikanten ter wereld. De geschiedenis van Pyrex gaat meer dan 100 jaar terug.

Pyrex is vaak verward met borosilicaatglas, maar dat is niet meer wat ze uitsluitend produceren.

In feite is de merknaam Pyrex gesplitst en wordt gedeeld door twee verschillende bedrijven.

De ene heet PYREX (Franse makelij), en zij maken alleen borosilicaatglas, terwijl Pyrex (Amerikaanse makelij) alleen natronkalkglas gebruikt.

Kan glas in de oven?

Ovens werken anders dan magnetrons omdat ze voedsel verwarmen door middel van convectiestromen.

Dit betekent echter dat glas tot een veel hogere temperatuur wordt verhit dan bij microgolven.

Om die reden is het beter om het bij PYREX borosilicaatglaswerk te houden als het gaat om het bakken van voedsel of het opwarmen in de oven. Ze zijn duurzamer en vangen minder hitte op dan hun tegenhanger, natronkalkglas.

Het is niet dat we soda lime glas niet kunnen gebruiken voor het koken in de oven, maar er zijn een paar risico’s aan verbonden omdat het de neiging heeft echt heet te worden. De meeste professionele bakkers kiezen in plaats daarvan voor PYREX glaswerk.

Lees ook:   Hoe Lang Nachos In De Oven? (Perfect answer)

Ceen glas in de oven? Kortom, ja, maar zorg ervoor dat u de veiligheidsinstructies leest die bij het keukengerei worden geleverd en dat u de voorschriften voor tijd en temperatuur volgt.

Glas zetten Magnetron – Veiligheidstips

U kunt glas in de magnetron zetten, maar hier zijn enkele veiligheidstips om ongelukken te voorkomen:

Tip #1. Volg de meegeleverde gebruiksaanwijzing en instructies voor het magnetrongebruik. Het is onwaarschijnlijk dat u vandaag de dag glazen keukengerei koopt dat daar niet bij zit.

Verhit niet langer of op een hoger vermogen of temperatuur dan de aanbeveling van de fabrikant.

Tip #2. Breng geen glaswerk in de magnetron dat bekleed is met aluminiumfolie, plastic of metalen handvatten, of andere algemeen voor de magnetron onveilige materialen.

Volgens de USFDAis alleen glas en keramiek met een magnetronveilig label veilig voor de magnetron of de oven.

Tip #3. Verwarm water niet boven het kookpunt. Dit kan brandwonden veroorzaken, omdat water boven een bepaalde temperatuur het vat kan doen ontploffen.

Tip #4. Blijf tijdens een lange opwarm- of kooksessie regelmatig controleren op eventuele lekkages van voedsel of schade aan de structuur van de container.

Als u iets verdachts ziet, stop dan de sessie en verwijder het vat.

Tip #5. Gebruik geen glas dat niet gehard of versterkt is, gebruik alleen merkglaswerk met een etiket, zoals PYREX.

Enkele laatste gedachten

Het antwoord op uw vraag, kan glas in de magnetron, is ja! Maar voordat u dat doet, moet u controleren welk type glas en merk u in huis heeft.

Vergeet ook niet de temperatuurinstellingen en kooktijden te controleren voor een veilige en plezierige magnetronervaring.

Lees Volgende: Zijn koffiefilters composteerbaar?