Kan het eten van rauwe pasta je doden? Is het mogelijk?

Kan het eten van rauwe pasta je doden? Rauwe pasta lijkt misschien een gezond alternatief voor gekookte pasta, maar kan dodelijk zijn.

In deze blogpost bespreken we de gevaren van het eten van rauwe pasta en enkele van de symptomen die je zou kunnen ervaren als je dat doet.

We zullen ook enkele tips geven over hoe je veilig kunt blijven bij het eten van rauwe pasta.

Wat is rauwe pasta?

wat is rauwe pasta

Rauwe pasta wordt gemaakt van griesmeel van harde tarwe, water en eieren. Vervolgens wordt hij uitgerold en in de gewenste vorm gesneden.

Harde tarwe is een soort meel dat wordt gemalen van harde tarwe. Het verschil tussen harde tarwe en andere tarwesoorten is dat het een hoger eiwitgehalte heeft.

Dit maakt harde tarwe ideaal voor het maken van pasta omdat het de pasta een chewy textuur geeft.

Pasta kan ook worden gemaakt van verschillende koolhydraatbronnen, waaronder rijst, maïs en gerst.

Kan het eten van rauwe pasta je doden?

rauwe pasta kan dodelijk zijn

De meesten van ons zijn wel eens betrapt op het eten van ongekookte pasta, per ongeluk of met opzet. Volgens deskundigen is rauwe pasta ongezond.

There are several risks associated with eating raw pasta. 

In dit artikel gaan we dieper in op de gezondheidsrisico’s die het kan veroorzaken, en gaan we in op veelgestelde zorgen over de gevolgen van het eten van rauwe pasta

Enkele van de gezondheidsproblemen veroorzaakt door het eten van rauwe pasta zijn:

1. Spijsverteringsproblemen

Rauwe pasta heeft een ruwe textuur waardoor het moeilijk te verteren is. Als het het lichaam binnenkomt, kan het niet goed verteren en ongemak veroorzaken, vooral als het de dikke darm bereikt.

U kunt moeite hebben met poepen in het toilet. Bijvoorbeeld:

Het zetmeel in rauwe pasta is voor de menselijke spijsvertering moeilijk af te breken en kan verstoppingen in de darmen veroorzaken.

Als je er genoeg van consumeert, kan de verstopping fataal zijn.

Bovendien bevat rauwe pasta veel koolhydraten.

Koolhydraten zijn essentieel voor het lichaam en zijn een goede bron van energie; bij consumptie in grote hoeveelheden kunnen ze echter tot de dood leiden.

2. Voedingsproblemen

oorzaak dieetproblemen

Is het eten van rauwe pasta slecht? Rauwe pasta bevat anti-nutriënten: lectines, tannines en fytaten.

Deze anti-voedingsstoffen kunnen je darmslijmvlies beschadigen en ontstekingen veroorzaken in je hele lichaam, zoals hieronder wordt besproken:

Lectines

Rauwe pasta bevat lectines. Lectines zijn eiwitten die kunnen voorkomen in verschillende voedingsmiddelen, waaronder peulvruchten en granen.

Lectines worden in vele categorieën ingedeeld. Sommige kunnen zich vastklampen aan de wanden van ons spijsverteringskanaal en problemen veroorzaken.

Sommige patiënten verdragen maagklachten, braken en diarree. Sommige mensen melden zelfs auto-immuun problemen.

Een opgeblazen gevoel en winderigheid zijn twee van de mildere bijwerkingen van lectinegebruik. Omdat lectines zich kunnen hechten aan de wanden van ons spijsverteringskanaal, kunnen ze de opname van mineralen verhinderen.

Calcium, iron, phosphorus, and zinc are among the minerals that lectins may inhibit.

Als u slecht reageert op lectines, kunt u soortgelijke reacties hebben op rauwe pasta.

Het goede nieuws is dat lectines geneutraliseerd kunnen worden door voldoende koken.

Fytaten

Fytaten komen ook voor in peulvruchten en granen. Wanneer fytaat je lichaam binnenkomt, bindt het zich aan mineralen zoals calcium en ijzer, waardoor het moeilijker wordt voor je lichaam om deze voedingsstoffen op te nemen.

Zoals lectines, kunnen fytaten de opname van mineralen remmen. Ze kunnen ook de enzymen verstoren die we nodig hebben om ons voedsel goed te verteren.

Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties in ons lichaam katalyseren. Zonder enzymen zouden veel chemische reacties die ons in leven houden niet plaatsvinden.

Het koken van pasta neutraliseert fytaten en maakt ze makkelijker verteerbaar.

Tannines

het heeft tannines

Tannines zijn een andere verbinding die voorkomt in rauwe pasta. Tannines worden ook gevonden in thee, koffie en rode wijn. Tannines geven deze dranken hun samentrekkende smaak.

Tannines kunnen zich ook binden aan eiwitten en complexen vormen. Deze complexen kunnen het voor ons lichaam moeilijk maken om voedingsstoffen op te nemen.

Tannines kunnen ook de enzymen verstoren die we nodig hebben voor de spijsvertering. Pasta koken neutraliseert tannines en maakt ze makkelijker verteerbaar.

3. Bacterie Infectie

Is het eten van rauwe pasta slecht voor je? Rauwe pasta bevat bacteriën omdat het niet gekookt is, wat leidt tot voedselvergiftiging bij consumptie.

De bacteriën gevonden op rauwe pasta is meestal onschadelijk voor de meeste mensen; echter, mensen met een zwakker immuunsysteem lopen meer risico; zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten het eten van rauwe pasta vermijden.

De meest voorkomende bacteriën in rauwe pasta zijn Salmonella en E. coli.

Salmonella besmetting

Salmonella-kiemen kunnen worden aangetroffen in bepaalde noedels en deegwaren waarvan het deeg met ei is bereid.

Deze bacterie is ontdekt in eieren. Salmonella symptomen kunnen echter al 6 uur na consumptie optreden.

Sommige patiënten kunnen echter vele weken lang geen symptomen vertonen.

Helaas, some mensen kunnen hun symptomen vele weken aanhouden. Salmonella-infecties worden gewoonlijk binnen 4 tot 7 dagen behandeld. Salmonella-infecties hebben geen antibiotica nodig.

Antibiotica worden alleen gebruikt als de getroffen persoon de volgende aandoeningen heeft:

Als je de noedels of pasta kookt, vernietigt dat de aanwezige kiemen.

E. Coli Infectie

kan e-coli krijgen

Rauwe pasta bevat ook een gevaarlijke bacterie genaamd E.coli, die voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Als je rauwe pasta eet die besmet is met E. coli, zou je het pas na 3 of 4 dagen merken.

Zo lang duurt het meestal voordat de infectiesymptomen verschijnen. Echter, symptomen kunnen al de volgende dag of tien dagen later verschijnen.

Deze symptomen omvatten:

Most people recover in 5 to 7 days. Some infections are minor, while others are severe or even fatal.

Zoek medische hulp als de diarree langer dan drie dagen duurt en gepaard gaat met koorts van 101°F of hoger.

Zoek medische hulp als uw braken ook zo ernstig is dat u geen vloeistoffen binnen kunt houden.

Tips om veilig te blijven bij het eten van rauwe pasta

tips voor het eten van rauwe pasta

Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u van uw rauwe pasta genieten zonder u zorgen te maken dat u ziek wordt.

  1. Ten eerste, zorg ervoor dat u alleen pasta koopt die bedoeld is om rauw te worden gegeten. Dit type pasta wordt meestal aangeduid als “vers” of “de Cecco.”
  2. Als u geen van deze merken kunt vinden, kunt u ook zoeken naar gedroogde pasta met de vermelding “verrijkt.”
  3. De pasta is verrijkt met vitaminen en mineralen, waardoor het een veiliger optie is om rauw te eten.
  4. Als alternatief kunt u goed koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vermijd ondergekookte en heropgewarmde pasta.

Dit is belangrijk omdat ongekookte pasta bacteriën kan herbergen die je ziek maken.

Laat de pasta na het koken uitlekken en spoel hem af onder koud water. Dit zal het kookproces stoppen en alle aanwezige bacteriën verwijderen.

FAQs

vragen over pasta

Kan het eten van rauwe pasta je doden?

Nee, het eten van rauwe pasta zal je niet doden. Het wordt echter niet aanbevolen als regelmatige praktijk, omdat het kan leiden tot enkele ongemakkelijke spijsverteringsproblemen.

Rauwe pasta zal eerder indigestie of een opgeblazen gevoel veroorzaken dan dat het je doodt.

Wat moet ik doen als ik per ongeluk rauwe pasta eet?

Als u per ongeluk rauwe pasta eet, drink dan veel vocht en houd uw symptomen in de gaten.

Raadpleeg onmiddellijk een arts als u ernstige symptomen ontwikkelt.

Rauwe pasta is over het algemeen veilig om te eten, maar het is belangrijk om voedselvergiftiging te voorkomen.

Geeft het eten van rauwe pasta je wormen?

Ondanks sommige zorgen over het eten van rauwe pasta, is het onwaarschijnlijk dat de maaltijd besmet is met parasieten zoals lintwormen.

Deze wormen infecteren alleen mensen die ondergekookt vlees of vis eten.

Als je je nog steeds zorgen maakt over parasieten, kunt u de pasta koken om eventuele verontreinigingen te doden.

Eindoordeel

Dus, kan het eten van rauwe pasta je doden? Waarschijnlijk niet. Maar het kan je erg ziek maken, en het is niet iets wat we aanraden.

Als je op zoek bent naar een snelle en makkelijke snack, blijf dan bij gekookte pasta of andere veiliger opties.

En zoals altijd, zorg ervoor dat je je handen goed wast na het hanteren van rauw voedsel. Blijf veilig, en eet smakelijk.