Kan ik aluminiumfolie gebruiken in plaats van bakpapier?

Aluminiumfolie in plaats van bakpapier

Bakpapier wordt meestal gebruikt in het huishouden. Vooral tijdens de kerstperiode wordt het meestal bruine papier heel vaak gebruikt. Bakpapier is een speciaal gecoat papier dat op de bakplaat wordt geplaatst. De vellen voorkomen dat het deeg aan de bakplaat blijft plakken. Tegelijkertijd blijft de bakplaat schoon. Maar wat kan er gebruikt worden als het bakpapier op is? Kan ik aluminiumfolie gebruiken in plaats van bakpapier?

Aluminiumfolie met de glanzende kant naar beneden

Het goede nieuws eerst: natuurlijk kun je dunne aluminiumfolie van de rol gebruiken als vervanging in plaats van een vel bakpapier. Veel kant-en-klaarmaaltijden uit de handel worden uiteindelijk aangeboden voor bereiding in de oven in de populaire zilverfolie of in kommen. Anders dan in een magnetron zijn er in een oven geen golven die door de aluminiumfolie kunnen worden gereflecteerd. Daarnaast is de aluminiumfolie hittebestendig tot 250 °C.

Aluminiumfolie met glanzende kant naar beneden

Leg aluminiumfolie met de glanzende kant naar beneden tijdens het bakken.

Bakpapier mag niet meer worden gebruikt bij temperaturen boven de 220 °C. De aluminiumfolie wordt eenvoudig uitgerold en over de lengte van de bakplaat gesneden met een schaar. Omdat de rollen meestal niet de breedte van een bakplaat hebben, zijn er meestal twee stroken nodig. De aluminiumfolie wordt op de bakplaat gelegd met de glanzende kant naar beneden. Nog een kleine tip: Een paar druppels water helpen de aluminiumfolie om gewoon op de bakplaat te blijven liggen. Dit werkt overigens ook met een vel bakpapier. Zodat de cake of de koekjes na het bakken niet blijven plakken, kun je de aluminiumfolie licht invetten.

Lees ook:   Nacho hapjes met garnalen

Helaas is aluminiumfolie niet geschikt voor deze voedingsmiddelen

Veel mensen vrezen voor hun gezondheid bij het gebruik van aluminiumfolie. Deze angst is echter ongegrond bij normaal gebruik en ook tijdens het bakken. Hoewel de film minuscule hoeveelheden vrijgeeft aan het voedsel bij contact, is het aluminium dat het bevat niet schadelijk voor het lichaam. Ook is het inslikken van kleinere stukjes meestal niet gevaarlijk. De richtwaarden worden alleen overschreden als voedsel vele dagen in aluminiumfolie wordt verpakt en bewaard. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het vers bewaren of bewaren van kerststollen in de koelkast. Er is echter nog steeds een beperking bij het gebruik van aluminiumfolie in de oven. Als de te bakken of te verwarmen voedingsmiddelen zout of zuur bevatten, is aluminiumfolie niet geschikt. Zuur en zout lossen het aluminium op uit de folie en laten het los in het voedsel. Op de lange termijn kan het genot dan juist schadelijk zijn.

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.