Kerntemperatuur voor lamsvlees: tabel en overzicht voor lamsvlees

Niemand hoeft sceptisch te zijn over lamsvlees van hoge kwaliteit en de gewenste kerntemperatuur voor een professioneel resultaat. Het overwegend donkere vlees heeft een unieke smaak. Daarnaast is lamsvlees kerngezond. Het bevat onder andere B-vitamines, die belangrijk zijn voor een gezonde botstructuur en tal van metabole functies. Niet te vergeten: lamsvlees bevat weinig vet. Met een beetje achtergrondkennis hoeft niemand bang te zijn om lamsvlees te bereiden. Gebruik en kerntemperatuur van lamsvlees zijn afhankelijk van het geselecteerde deel.

Tabel en tabel: Kerntemperatuur voor lamsvlees

Lamsstoofschotels in potten en branders

De makkelijkste manier is om lamsvlees in de oven te stoven. U hoeft zich niet te concentreren op de kerntemperatuur of kooktijd. Probeer het gewoon tussendoor. Het is cruciaal om het “juiste” deel van het lam te kiezen.

Het halsstuk is fijn gemarmerd en daardoor extreem sappig. Heerlijke omstandigheden voor een lekkere goulash of een gestoofd gebraad. In kleine stukjes gesneden, kan het vlees ook worden gebruikt als afzetting voor stoofschotels.

Lamsvlees in een pot of braadslee stoofpot zorgt voor een mals resultaat

Lamsvlees in een pot of braadslee stoofpot zorgt voor een mals resultaat

Een gebraden lams- of lamsragout wordt gemaakt van het borst- of schouderstuk van het dier en van de knokkels. Vooral het borststuk is relatief rijk aan vet. We raden aan om het vet af te snijden en het te gebruiken voor schroeien in plaats van olie of boter. Als u naast goed lamsvlees ook investeert in een rode wijn van hoge kwaliteit, zult u na een langere kooktijd genieten van een ragout, waarmee u met uw tong kunt klikken.

Roze lamsvlees: tot op het punt gekookt

Lamsvlees komt het beste tot zijn recht als het niet gepaard gaat met en bedekt is met te veel aroma’s. Dit creëert het klassieke beeld van lamsvlees op het bord: vers uit de oven, een flinterdunne, gefrituurde “schaal”, nog steeds stomend, mals als boter en, gewoon gesneden, met een onvergelijkbare, delicate roze kleur. De kenner spreekt in dit geval van “à point”; dat wil zeggen, het vlees komt “to the point”. De Engelse term is “medium rare”.

Lees ook:   Gebakken rijst zoals de Aziatische – In 5 stappen

Het tevoorschijn toveren van zo’n culinair kunstwerk is geen rocket science. De doorslaggevende factor is altijd het bereiken van de kerntemperatuur van lamsvlees. Dit is afhankelijk van het lamsstuk.

Kerntemperatuur voor lams- of lamsrack

Een van de hoogste kwaliteit en meest malse onderdelen is het lamszadel, ook wel lamsplein genoemd. Naast de filet zorgt dit deel voor de populaire lamskoteletjes, door kenners ook wel karbonades genoemd. De kerntemperatuur voor een precisielanding is 55 graden Celsius voor zeldzaam en 60-62 graden Celsius voor medium rare.

Als het al fijngehakte karbonades zijn, mogen ze slechts kort worden gebakken. Experts adviseren een maximum van twee minuten per pagina. Alleen dan zout en peper. Voor de speciale smaakfluit kunnen er wat rozemarijnstengels gebakken worden.

Lamsbed bereiden met de juiste kerntemperatuur

Lamsbed bereiden met de juiste kerntemperatuur

Kerntemperatuur voor lamsfilet

Het spreekwoordelijke filetstuk wordt ook begeerd door lamsvlees en – goed voorbereid – een allround malse verleiding. Een bijzonder filetstuk is lamszalm – daarover hieronder meer. Frituren is een echte traktatie. Om dit te doen, bak het stuk kort en op een gecontroleerde manier van alle kanten gedurende ongeveer vier tot vijf minuten, dat is genoeg. Professionals trakteren de lamsfilet op een kort verblijf in de voorverwarmde oven: Bij ongeveer 120 graden en maximaal tien minuten komt het vlees tot rust en ontwikkelt het een unieke smaak.

Ook hier is de regeling van de kerntemperatuur verplicht. Lamsfilet moet medium worden geserveerd, dus lichtroze binnenin. De kerntemperatuur hiervoor is 58-60 graden Celsius. Kook je het liever door, wacht dan tot de kerntemperatuur 65 tot maximaal 68 graden Celsius bereikt.

Bereik perfecte roze lamsfilet met de juiste kerntemperatuur

Bereik perfecte roze lamsfilet met de juiste kerntemperatuur

Kerntemperatuur lamsschouder en lamsbout

Bij het bereiden van grotere delen lamsvlees,Bijvoorbeeld de lamsschouder of de lamsbout, het lagetemperatuurproces wordt steeds populairder. Voor dit doel wordt het overeenkomstige stuk eerst van alle kanten “heet” gebakken – d.w.z. op hoge temperatuur. Dit in tegenstelling tot het daaropvolgende koken op een relatief lage temperatuur in een oven die is voorverwarmd tot maximaal 140 graden Celsius. De kerntemperatuur van het lamsvlees is hier ongeveer 75 graden.

Lees ook:   Welke Kruiden Passen Bij Komkommer? (Solution)

U moet er echter rekening mee houden dat een lage temperatuur niet voor snelle honger is: het lam heeft tussen de vijf en zeven uur nodig voor een “à-punt resultaat”. De moeite is het waard, want het resultaat is een lam, zacht als boter.

Kerntemperatuur voor lamzalm

Toegegeven, de naam is een beetje misleidend, maar lamszalm heeft eigenlijk niets met vis te maken. Integendeel, de verwarrende term verwijst naar het getriggerde stuk ontlasting van de kernspier van het lamszadel. De Filse steaks zijn meestal ongeveer twee tot drie centimeter dik en worden als bijzonder mals en mager beschouwd.

Als je van lamszalm roze houdt, moet je letten op een kerntemperatuur van 58-60 ° Celsius. Bij een kerntemperatuur van 60° is het vlees meestal alleen lichtroze van binnen.

De kerntemperatuur van lamsvlees correct controleren

Er is nog steeds de vraag hoe de juiste kerntemperatuur van lamsvlees te bepalen. Er zijn twee mogelijkheden.

Razend populair, maar een zaak voor echte keukenprofessionals, is de druktest. Hiervoor worden de duim en ringvinger van één hand bij elkaar gebracht. Druk nu op de bal van de hand en vergelijk deze stevigheid met de druk op het vlees, dit wordt beschouwd als een teken van het resultaat medium rare. Vergelijkbare stevigheid in duim en pink staat voor een vlees dat “door” is.

Meet de kerntemperatuur met de vleesthermometer; Foto: IKEA

Meet de kerntemperatuur met de vleesthermometer; Foto: IKEA

Veel praktischer voor de exacte kerntemperatuur van lamsvlees is een vleesthermometer. De punt wordt in het midden van het betreffende stuk gestoken tijdens het frituren of koken in de oven. Het display laat geen ruimte voor twijfel.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Couscoussalade met salsa verde, burrata en grijze garnalen

De oven schoonmaken – 7 tips die zeker helpen!