Keukenbladen van hout: informatie, prijzen, foto’s en ervaringen (met vergelijking: echt hout versus replica)

Hout is een van de meest populaire materialen in de keuken. De klassiekers zijn massief houten keukens in landhuisstijl, maar ook een houten vloer in de keuken is voor velen een droom. Maar ook op het gebied van keukenbladen wordt het natuurlijke materiaal steeds vaker gebruikt. Geen wonder! Want keukenbladen van hout zijn onderhoudsvriendelijk, ademend, duurzaam en Antistatische. Daarnaast brengt een houten werkblad een aangename warmte naar de keuken. In dit bericht leer je alles wat je moet weten over houten werkbladen.

Inhoud op deze pagina:

Kookeiland met houten eiken werkblad in een DanKüchen (Living Burguesa). Foto: Danküchen

Kookeiland met houten eiken werkblad in een DanKüchen (Living Burguesa). Foto: Danküchen

Verschillen tussen echt hout, massief hout, massief hout en houtdecor in vergelijking

  1. Hout
  2. Degelijk
  3. Hout
  4. Houten replica / houten decor

1. Massief hout – Het werkblad gemaakt van een doorlopend stuk hout

Een massief houten werkblad wordt als geheel uit een boomstam gezaagd. Dit aanrechtblad is dus gemaakt van een natuurlijk, doorlopend stuk hout. Daarom wordt alleen bijzonder hoogwaardig hout gebruikt voor massief houten werkbladen. Knoopgaten, scheuren, onzuiverheden of insluitsels zijn hier direct merkbaar. De verwerking vereist ook veel vaardigheid. Deze hoge eisen komen ook tot uiting in de prijs van massief houten werkbladen. Een goed alternatief voor werkbladen van massief hout is massief hout.

2. Massief hout – stuk voor stuk een meesterwerk

Een keukenblad van massief hout is ook volledig van echt hout. In tegenstelling tot de eerder beschreven variant van massief hout is een massief houten werkblad echter samengesteld uit meerdere stukken. Individuele stukken hout – soms met verschillende kleuren of korrels – worden aan elkaar gelijmd, geschaafd en bewerkt. Zo kunnen zelfs stukken hout met kleine defecten ideaal worden verwerkt. De tekortkomingen worden gewoon weggelaten. Hierdoor zijn massief houten werkbladen meestal iets goedkoper dan massief hout.

3. Echt hout

Hoewel de kwaliteit van werkbladen gemaakt van massief hout en massief hout meestal constant hoog is, kunt u een kijkje nemen bij het kopen van een echt houten werkblad. Het oppervlak van een echt houten aanrechtblad bestaat uit een dunne laag echt hout. Dit fineer is echter gelijmd op een gunstige kern – bijvoorbeeld multiplex. Hierdoor is een keukenblad van echt hout kwalitatief inferieur aan massief of massief hout.

Lees ook:   In welke vorm kun je brood bakken?

4. Houtdecor of houtreproductie

Als u vooral geïnteresseerd bent in de houtlook en tegelijkertijd op zoek bent naar een zeer goedkoop werkblad, is houtdecor de juiste keuze. Houtdecor is een kunstmatig geproduceerde houten replica. Een dun plastic bord of houten decor (fineer) ontmoet een dragerplank. Deze werkbladen van laminaat en laminaat zijn een goedkoop alternatief voor de eerder genoemde houten werkbladen.

Lees meer over de verschillen tussen massief hout, massief hout, echt hout en afvalhout

Keukens gemaakt van hout: materiaalkunde, prijzen, productie, voordelen en tips voor keukenplanning

Keukenblad van hout (bamboe karamel) met een witte onderbak. Foto: © Lechner

Keukenblad van hout (bamboe karamel) met een witte onderbak. Foto: © Lechner

Voors en tegens voor een houten aanrechtblad

Er is veel te zeggen voor een houten werkblad – het is niet voor niets dat hout een van de meest populaire materialen in de keuken is. Waar u naar uit kunt kijken bij het kiezen van een houten werkblad en waar u tegelijkertijd rekening mee moet houden, zult u nu te weten komen.

Voordelen van een houten aanrecht in de keuken

  • Natuurlijk, milieuvriendelijk en duurzaam materiaal
  • Verwarmende optiek en soepel geluid
  • Breed scala aan houtsoorten: berk, eik, iep, walnoot, enz.
  • Kan geschuurd worden
  • Lange levensduur

Nadelen van een keukenblad gemaakt van echt hout

  • Slechts gedeeltelijk hygiënisch
  • Niet kras- en snijbestendig
  • Hittegevoelig – hot pots hebben onderzetters nodig
  • Vochtgevoelige en lange droogtijd
  • Tijdrovend voor reiniging en verzorging (opnieuw oliën, etc.)

Prijs en levensduur van houten keukenbladen
Hoeveel kost een houten werkblad?

De kosten van een werkblad gemaakt van echt hout zijn voornamelijk afhankelijk van de houtsoort (berk, bamboe, eik, beuk, iep, walnoot, enz.) en de verwerking (massief hout, massief hout of echt hout).

De goedkoopste houtsoort is meestal berkenhout. Berken werkbladen zijn te vinden vanaf 85 €/m². Natuurlijk, zoals zo vaak het geval is, zijn er bijna geen bovengrenzen. Afhankelijk van de gewenste houtsoort – van esdoorn, berk, beuk, kers, walnoot of de exotische zebrano is alles mogelijk – kunnen de prijzen ook vele malen hoger uitvallen.

Net als bij het materiaal zijn er ook grote prijsverschillen in de verwerking. Massief houten werkbladen zijn het duurst, gevolgd door keukenbladen gemaakt van massief hout. Werkbladen gemaakt van echt hout (fineer met een goedkope houten kern), aan de andere kant, zijn de goedkoopste onder echt houten werkbladen.

Lees ook:   Mango tiramisu

Echt hout of hout decor?
Waarin verschilt een decorvariant qua kosten en kwaliteit?

Een laminaat werkblad in houtlook heeft een paar voordelen ten opzichte van echt hout:

  • Een werkblad van laminaat is veel goedkoper dan echt hout.
  • Er is een breed scala aan kleuren en ontwerpen.
  • Laminaat werkbladen zijn gemakkelijker te onderhouden dan houten werkbladen.

Maar houten werkbladen zijn niet zo populair zonder reden. Laminaat, aan de andere kant, is inferieur aan echt hout op de volgende punten. De twee grootste nadelen voor de meeste keukenkopers die worden geconfronteerd met de beslissing “hout of laminaat”:

  • Laminaat is een kunstmatig materiaal. Het natuurlijke gevoel en de warmte van echt hout ontbreekt.
  • Veel meer van korte duur dan echt hout.
Laminaat werkblad in houtlook (Nendos). Foto: © Lechner

Laminaat werkblad in houtlook (Nendos). Foto: © Lechner

Reiniging &verzorging van een echt houten werkblad

Omdat hout een natuurlijk materiaal is, heeft het ook de juiste zorg nodig. Dit is de enige manier om lang van een houten werkblad te genieten. Dit omvat regelmatige Opnieuw oliën het oppervlak (bijvoorbeeld met olijfolie). Maar ook wat mindfulness in het dagelijks werk is aan te raden. Op Verkleuringen van het oppervlak moeten bijvoorbeeld residuen en vloeistoffen van kleurintensieve groenten en vleesresten zo snel mogelijk worden verwijderd.

Dagelijkse reiniging van houten werkbladen

Gewoon eroverheen vegen? Niet zo snel. Wood is – wat de dagelijkse verzorging betreft – een veeleisende huisgenoot. Want een werkblad van hout heeft vaak hele fijne bultjes, waarin voedselresten en bacteriën zich graag verzamelen. Daarom moeten houten werkbladen altijd grondig worden gereinigd met een vochtige doek en wat afwasmiddel. Maar dat is nog niet alles: zorgvuldig drogen is ook aan de orde van de dag voor natuurlijk hout (geolied en gewaxt). Anders bestaat het risico dat het hout het vocht opneemt en opzwelt.

Moet een houten keukenblad geolied, gewaxt, geverfd of verzegeld worden?

Het is raadzaam om het aanrechtblad rond de gootsteen en kachel zorgvuldig af te sluiten. Het aanrecht zelf moet altijd worden behandeld, maar het hoeft niet altijd een strakke afdichting te zijn.

Lees ook:   ignis keukenapparatuur

Een geolied of gewaxt oppervlak behoudt het natuurlijke karakter van het werkblad en scoort met een positief effect op het binnenklimaat. Hierdoor kan het hout blijven ademen. Zo’n natuurlijk werkoppervlak is echter complexer om te onderhouden – zie hierboven.

In het geval van een lakkit is het houten paneel bedekt met een beschermende laag. Dit maakt het werkoppervlak robuuster en gemakkelijker te onderhouden, omdat een afgedicht oppervlak veel gladder is. Een coating gaat echter ook gepaard met verliezen: het hout verliest zijn zachte, natuurlijke gevoel.

Tips voor keukenplanning:
Welke gootsteen is geschikt voor een houten aanrechtblad?

Keukenblad van hout (bamboe karamel) met een witte onderbak. Foto: © Lechner

KeukenwerkHouten bord (bamboe karamel) met een witte onderbak. Foto: © Lechner

Bij het plannen van je keuken vraag je jezelf waarschijnlijk af voordat je de gootsteen kiest: welke gootsteen past bij mijn aanrecht? Je moet zeker letten op de eigenschappen van het materiaal van je werkblad. Dit artikel gaat over de juiste spoelbak voor een houten werkblad:

Keukenplanning: Welke gootsteen is geschikt voor een houten aanrechtblad?

Andere tips:

  • Houten werkbladen zijn softies en willen als zodanig behandeld worden.
    Hout is erg mooi om naar te kijken, maar achter de mooie gevel zit een zachte kern. Want hout is het zachtste materiaal onder keukenoppervlakken. Als je snel in stress op het werkblad snijdt, creëer je zeker blijvende herinneringen. Gebruik daarom altijd snijplanken.
  • Gebruik onderzetters – hout is geen grote fan van warmte.
    Dit laat meestal donkere vlekken achter op de plaat en veroorzaakt felrode koppen bij de eigenaren. Plaats nooit hete potten op het oppervlak. Dit houdt de bloeddruk laag en het stressverlagende effect van hout kan zijn reputatie waarmaken.

Foto’s & foto’s van houten werkbladen
De mooiste foto’s van houten werkbladen

Massief houten werkblad gemaakt van Amerikaans walnoot donker. Foto: © Lechner

Massief houten werkblad gemaakt van Amerikaans walnoot donker. Foto: © Lechner

Zwart eiken houten keukenblad met witte gootsteen. Foto: © Lechner

Zwart eiken houten keukenblad met witte gootsteen. Foto: © Lechner

Kookeiland met houten werkblad en Bauknecht inbouwvaatwasmachine, Foto: Bauchknecht

Kookeiland met houten werkblad en Bauknecht inbouwvaatwasmachine, Foto: Bauchknecht

Keukenblad in massief houten iep. Foto: © Lechner

Keukenblad in massief houten iep met aanrecht. Foto: © Lechner

Keuken met ontbijtbar en een werkblad gemaakt van as. Foto: © Lechner

Keuken met een ash bar/aanrecht. Foto: © Lechner

Is een houten aanrecht ecologisch en duurzaam?
Waar moet ik op letten bij het kopen van houten werkbladen?

Hout is in principe een natuurlijk, duurzaam materiaal waar je lang plezier van kunt hebben. Een houten werkblad is daarom ook ideaal voor zeer natuurminnende keukenkopers – zolang je bij de aankoop maar let op kwaliteit en herkomst.

  • Het hout moet uit de regio komen of in ieder geval uit Europa.
  • Het hout moet fsc zijn of het PEFC-label voor duurzame bosbouw dragen.
  • De transportroutes van de fabrikant naar de klant moeten zo kort mogelijk zijn.

Meer tips voor het kopen van duurzame gerechten