Gerecht: Hoe maak je Kippenbouten in rode wijn met aardpeer en waterkers

Kippenbouten in rode wijn met aardpeer en waterkers

Introductie

Kippenbouten in rode wijn met aardpeer en waterkers is een heerlijk gerecht dat perfect is voor een gezellige avondmaaltijd. Dit gerecht combineert de smaken van sappige kippenbouten, rijke rode wijn, aardse aardperen en pittige waterkers. Het is een gerecht dat je gasten zeker zal imponeren en je smaakpapillen zal verrassen.

Benodigde ingrediënten

Voor het bereiden van kippenbouten in rode wijn met aardpeer en waterkers heb je de volgende ingrediënten nodig:

Hoofdingrediënten:

  • 4 kippenbouten
  • 1 fles rode wijn
  • 500 gram aardperen
  • 200 gram waterkers
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Optionele ingrediënten:

  • Verse tijm
  • Citroensap
  • Chilivlokken

Bereidingswijze

Stap 1: Voorbereiding

Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden Celsius. Schil de aardperen en snijd ze in stukjes. Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Pluk de blaadjes van de rozemarijn en hak ze grof.

Stap 2: Kippenbouten aanbraden

Verhit een scheutje olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bestrooi de kippenbouten met zout en peper en braad ze aan beide kanten goudbruin. Haal de kippenbouten uit de pan en leg ze op een bord.

Stap 3: Aardperen en uien bakken

Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe aan de pan en voeg de gesnipperde uien toe. Bak de uien tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens de knoflook, aardperen en gehakte rozemarijn toe. Bak alles nog een paar minuten tot de aardperen licht beginnen te bruinen.

Lees ook:   Hoe Kook Ik Parelcouscous?

Stap 4: Rode wijn toevoegen

Giet de rode wijn in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de wijn even koken om de alcohol te laten verdampen. Voeg eventueel wat extra smaakmakers toe, zoals verse tijm, een scheutje citroensap of een snufje chilivlokken.

Stap 5: Kippenbouten terug in de pan

Leg de kippenbouten terug in de pan, zodat ze volledig bedekt zijn met de rode wijn en groenten. Dek de pan af met een deksel en zet hem in de voorverwarmde oven. Laat de kippenbouten ongeveer 1,5 uur garen, of tot ze gaar en mals zijn.

Stap 6: Waterkers toevoegen

Haal de pan uit de oven en voeg de waterkers toe. Roer de waterkers door de saus en laat het geheel nog even staan zodat de waterkers kan slinken.

Variaties

Je kunt dit gerecht op verschillende manieren variëren. Hier zijn een paar ideeën:

  • Vervang de kippenbouten door kippendijen voor een sappiger resultaat.
  • Voeg wat champignons toe voor extra smaak en textuur.
  • Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen, zoals paprikapoeder, komijn of kerriepoeder.

Conclusie

Kippenbouten in rode wijn met aardpeer en waterkers is een heerlijk gerecht dat perfect is voor een speciale gelegenheid of gewoon voor een gezellige avondmaaltijd. De combinatie van sappige kippenbouten, rijke rode wijn, aardse aardperen en pittige waterkers zorgt voor een smaakexplosie in je mond. Probeer dit gerecht eens uit en laat je verrassen door de heerlijke smaken!

FAQs

1. Kan ik dit gerecht van tevoren bereiden?

Lees ook:   Quinoa soep met zoete aardappel

Ja, je kunt de kippenbouten in rode wijn met aardpeer en waterkers van tevoren bereiden. Bewaar het gerecht in de koelkast en verwarm het voor het serveren opnieuw in de oven.

2. Kan ik de rode wijn vervangen door een andere drank?

Ja, je kunt experimenteren met andere dranken zoals witte wijn, bier of zelfs bouillon. Dit zal de smaak van het gerecht veranderen, dus pas de andere ingrediënten dienovereenkomstig aan.

3. Kan ik dit gerecht ook met ander vlees bereiden?

Ja, je kunt dit gerecht ook met ander vlees bereiden, zoals kippendijen, drumsticks of zelfs lamsvlees. Pas de bereidingstijd aan afhankelijk van het gekozen vlees.

4. Waar kan ik aardperen kopen?

Aardperen zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en groenteboeren. Als je ze niet kunt vinden, kun je ze vervangen door aardappelen of pastinaken.

5. Wat kan ik als bijgerecht serveren?

Je kunt dit gerecht serveren met bijgerechten zoals aardappelpuree, gestoomde groenten of een frisse salade.