Kippendijen – hoe lang in de oven?

De kippendijen moeten knapperig zijn aan de buitenkant en sappig aan de binnenkant. Kippenpoten zijn ongecompliceerd en snel te bereiden – omdat ze langzaam in de oven sissen. In minder dan een uur staan perfecte kippendijen op tafel als ze de avond ervoor al gemarineerd zijn. Zout, kruiden en de juiste kerntemperatuur zijn het geheim van sappige, knapperige kippenpoten.

De juiste oventemperatuur voor kippenpoten

Kippenpoten worden zacht en voorzichtig gekookt. Op 180 graden in de oven zijn ze na 45 minuten perfect gaar en knapperig bruin. Aan het einde van de kooktijd kan de oven kort worden verwarmd tot 200 graden en de poten opnieuw worden gemarineerd. Bij het koken op lage temperaturen (low-cooking methode) bereiken de kippenpoten hun ideale kerntemperatuur van 80 tot 85 graden bij 120 graden.

Kerntemperatuur – het geheim van sappige kippenpoten

Het laatste geheim voor de juiste braadtemperatuur van kippendijen is hun kerntemperatuur. De interne temperatuur wordt gemeten met een braadthermometer, die tijdens het koken in het voedsel achterblijft. Een kerntemperatuur van 82 graden is optimaal. De kerntemperatuur moet in het bereik van 80 tot 85 graden liggen.

Krokante kippenbouten uit de oven

Kippendijen met krokante schil uit de oven

Kippendijen met krokante schil uit de oven

Voor een knapperige huid worden de kippendijen royaal ingewreven met zout en gemarineerd. Als zout en water het vlees binnendringen, droogt de huid. Zo wordt het sneller krokant tijdens het daaropvolgende grillen en frituren. Net als de marinade moet het zout minstens twee uur worden opgenomen.

Aromatisch gemarineerde kippenpoten

Ze zijn al heerlijk zonder verdere bereiding. Ingelegd in een pittige marinade of bedekt met een droog mengsel, worden de kippendijen echter nog sappiger en smakelijker. Voordat de poten in de oven komen, worden ze gemarineerd. Bij het draaien van de dijen wordt de marinade opnieuw geborsteld. Dit is voldoende om de dijen krokant te maken aan de buitenkant en sappig aan de binnenkant. Voor kruiden zonder marinade, wrijf de kippenpoten in met olijfolie, zodat het kruidenmengsel beter hecht. Gebruik echter maar zoveel olijfolie dat de kruiden kruimelig blijven.

Lees ook:   Plaattaart met gegrilde groenten en geitenkaas

Marineren en zout – hoe langer, hoe beter

Of het nu op de grill of in de oven is: het geheim van goede kippendijen is de marinade

De kippenpoten moeten minstens twee uur worden gemarineerd. Als de kruiden nog langer in het vlees kunnen doordringen, zal de kippenpoot ook pittiger worden. Zelfs met goede koeling moeten de gemarineerde kippenpoten uiterlijk na twee dagen worden bereid.

Kippendijen – verteerbaar en smakelijk

Gevogelte is een mager vlees. De malse kipfilet is bijzonder vetarm met 102 kcal per 100 gram, maar droogt snel wanneer hij wordt gegrild. De kippendij heeft iets meer vet en komt uit op 170 kcal per 100 g. Maar het is sappiger, aromatischer en kan uitstekend worden gegrild, gebakken en gebakken.

Meer over dit onderwerp: