Kun je de kipsalade invriezen?


Maak je te veel kipsalade? We zijn er allemaal geweest. Kipsalade is het perfecte feestgerecht, maar het wordt zelden allemaal gegeten. Uit angst om te weinig te maken, maken we meestal te veel. Dus de vraag wordt gesteld…
kipsalade invriezen
Kunnen jullie kipsalade betrouwbaar invriezen? Of hoe belangrijker de vragen, is het de moeite waard?

Het korte antwoord is ja, je kunt kipsalade invriezen, maar je moet wel rekening houden met de gevolgen voordat je de sprong waagt.

Kun je kipsalade invriezen?

Er zijn 2 belangrijke variabelen om te overwegen…

1) Mayonaise is een emulsie, wat betekent dat het bestaat uit zowel vet- als waterachtige eigenschappen die krachtig werden gemengd in de fabriek. Wanneer je een emulsie invriest kunnen deze vet- en waterachtige ingrediënten zich scheiden.

Het resultaat:

Waterige en dikke delen waardoor een niet-uniforme kipsalade ontstaat.

Is het de moeite waard?

Waarschijnlijk niet.

2) Knapperige groenten zoals selderij en bieslook zijn afhankelijk van hun celwanden om die kenmerkende knapperigheid te leveren. Het bevriezen kan waarschijnlijk deze celwanden beschadigen en u met een fractie van de knapperigheid achterlaten.

Het resultaat…

Minder knapperige textuur

Is het het waard?

Textuur is voor de meesten van ons een belangrijke variabele. Als die duidelijke knapperigheid een centraal onderdeel van de schotel is, is het waarschijnlijk niet de moeite waard.

Hoe zit het met andere ingrediënten?

De ingrediëntencombinaties in kipsalade zijn ongetwijfeld enorm, maar hier zijn enkele van de hoofdingrediënten en hoe ze in de diepvries staan.

1) Kruiden

Kruiden houden doorgaans vrij goed stand bij het invriezen vanwege hun lage vochtgehalte. Smaken kunnen in de loop van de tijd dof worden, maar houden uiteindelijk vrij goed stand.

2) Kruiden

Kruiden zijn iets moeilijker te voorspellen omdat ze vers of gedroogd kunnen zijn. Gedroogde kruiden houden meestal beter stand in de vriezer door hun lagere watergehalte. Verse kruiden zullen een textuurverandering ondergaan en de smaak zal merkbaar vochtig worden.

3) Zuivel en yoghurt

Beide voedingsmiddelen hebben vet- en waterachtige eigenschappen. Deze hebben de neiging om zich te scheiden wanneer ze ingevroren worden en kunnen leiden tot textuur- en smaakverschillen. Een andere reden waarom ik het invriezen van kipsalade meestal ontmoedig.

4) Vruchten

Vruchten kunnen een beetje drassig worden als ze ontdooid worden. De stroperige aard van kipsalade zal deze doorweektheid waarschijnlijk wel verbergen, dus maak je niet te veel zorgen over fruit.

5) Kip

Gekookte kip houdt eigenlijk vrij goed stand in de vriezer. Zorg er ook hier weer voor dat er zoveel mogelijk zuurstof uit de diepvrieszak wordt gehaald. Oxidatie kan leiden tot vervelende smaken, vooral bij gevogelte.

Is het veilig om kippensalade in te vriezen?

Hoewel het invriezen van kipsalade meestal veilig is, zijn er enkele situaties waarin ik het helemaal zou vermijden. Als een van deze situaties de uwe beschrijft, zou ik afzien van het invriezen van uw kipsalade.

1. Als de kipsalade al meer dan een paar uur op milde tot warme temperatuur is.

2. Als de kipsalade is gekocht en al is geopend.

3. Als de leeftijd van de kip of mayonaise op voorhand twijfelachtig was.

4. Als de kipsalade al wat afwijkende smaken vertoont.

5. Als u andere bederfelijke ingrediënten heeft toegevoegd (kijk hoe ze omgaan met het invriezen).

6. Als u, om welke reden dan ook, denkt dat de kipsalade zijn onvermijdelijke achteruitgang is begonnen, vries hem dan niet in. Gooi het eruit. Het is het gewoon niet waard.

Mayonaise is ook zeer bederfelijk en als het oxideert, zal het ranzig worden. Dus terwijl het goed blijft voor een tijdje, zullen onaantrekkelijke smaken je besluipen. Als de geur slecht wordt, aarzel dan niet, gooi het weg.

Hoe kun je de kippensalade goed invriezen?

Als je alle nadelen hebt bekeken en niet onder een van de bovenstaande categorieën valt, zijn hier de juiste stappen om kipsalade in te vriezen.

1. Direct na het serveren, als u niet van plan bent om de kipsalade direct in te vriezen, zet u deze in een luchtdichte verpakking en plaatst u deze in de koelkast. (Nogmaals, als je de kipsalade meer dan een uur op kamertemperatuur hebt laten staan, doe dan niet de moeite om het in te vriezen. Het risico op besmetting is te groot).

2. Zodra u klaar bent om te bevriezen, begint u met het scheppen van uw kipsalade in afsluitbare diepvrieszakken. Vul elke diepvrieszak ongeveer halverwege om overvulling of mogelijke lekkage te voorkomen.

3. Om oxidatie te voorkomen, drukt u alle lucht uit de zak door de kipsalade aan te spannen en de zak te rollen. Vacuümsealers werken hier goed, maar met de hand drukken zal volstaan. Hoe meer zuurstof er nog in de zak zit, hoe sneller de mayonaise ranzig wordt. Een luchtdichte afsluiting is hier dus cruciaal.

4. Sluit hem af, dateer hem en plaats hem in de vriezer waar hij voldoende ruimte heeft om uit te zetten als dat nodig is.

5. Sommigen beweren dat kipsalade maanden in de vriezer kan blijven liggen. Ik zou het persoonlijk niet langer dan 1 maand in de vriezer laten liggen. Hoewel het maandenlang eetbaar kan blijven, is het smaak- en textuurverlies waarschijnlijk niet de moeite waard.

Hoe kan ik de kippensalade goed ontdooien?

Wanneer u besluit om uw kipsalade uit de vriezer te halen, zijn er enkele belangrijke punten in het correct ontdooien ervan voor veilig en lekker eten.

Hier is hoe u kipsalade op de juiste manier kunt ontdooien.

1. Haal de container/zak kipsalade uit de vriezer en plaats deze ONMIDDELLIJK in de koelkast. Hoewel het verleidelijk kan zijn om het proces te versnellen door het op kamertemperatuur te brengen, kan dit uiteindelijk de kans op besmetting vergroten.

2. De ontdooitijd zal variëren afhankelijk van de grootte en de ingrediënten van de kipsalade, maar een halfvolle diepvrieszak kipsalade ontdooit meestal in ongeveer 8-10 uur. Het is belangrijk om vooruit te plannen.

3. Eenmaal ontdooid is het zeer waarschijnlijk dat de water- en vetachtige componenten zich scheiden en een aparte dunne en dikke laag vormen. Terwijl sommige mensen zullen proberen dit samen te mengen om te proberen de uniformiteit te bereiken, adviseer ik om de dunne vloeistof eruit te trekken. Als de textuur te dik wordt, kun je altijd een beetje olijfolie of saladedressing toevoegen om het uit te dunnen.

Wat te doen in plaats daarvan (volgende keer)

Hoewel de nadelen van het bevriezen van kipsalade een lichte steile helling kunnen lijken, zijn er hier enkele opties om de ondergang te voorkomen.

1) Bevries de kip en implementeer Mayo alleen wanneer deze klaar is om te serveren.

De eenvoudigste oplossing voor het probleem van de “bevriezing van de mayo” is om te wachten tot u klaar bent om te serveren voordat u de mayo toevoegt. De meest tijdrovende portie kipsalade is het koken van de kip en het wachten tot deze is afgekoeld.

Om het proces te versnellen, moet u de kip van tevoren koken en daarna invriezen. Wanneer u klaar bent om de kipsalade te serveren, neemt u de kip van tevoren uit en begint u met de bereiding.

Dit is altijd het beste scenario. Maar meestal als we de vraag “kan je de kipsalade invriezen” stellen, hebben we die al gemaakt. Dit is puur voor de toekomst.

2) Maak een Non-Mayo Kipsalade…

Hier zijn enkele niet-mayo kipsalade recepten die de meest positieve feedback kregen…

a) Avocado gebaseerd

b) Yogurt-Based (zal in bevroren toestand ook enigszins scheiden. Maar lang niet zo erg als mayonaise.)

Andere veelgestelde vragen

Hoe lang kun je zelfgemaakte kipsalade in de koelkast bewaren?
Het is erg belangrijk dat je de kipsalade weggooit als deze al meer dan 1-2 uur op kamertemperatuur is. Zo niet, dan moet de kipsalade 3-5 dagen in de koelkast blijven liggen. Zoek altijd naar een houdbaarheidsdatum. U kunt ook een visuele en geurentest doen voordat u zich verbindt.

Hoe lang kun je de kipsalade invriezen?
Men zegt dat kipsalade enkele maanden veilig kan blijven. Het kan misschien nog langer duren. Maar het kwaliteitsverlies na een maand is de moeite niet waard. Ik stel voor om je kipsalade na een maand in de vriezer te gooien…

Conclusie

Kipsalade is een nietje, en dus zijn we berucht om het feit dat we er te veel van maken. Ik wou dat ik beter nieuws voor je had over hoe dit eten in de vriezer blijft liggen. Als je te veel hebt gemaakt, maak je er dan niet te veel zorgen over. Je kunt altijd een andere partij maken als de verlangens terugkomen.

Recent Posts