Koffiemachines met molen: conische molen, schijfmolen, keramiek, roestvrij staal in vergelijking

Inhoud op deze pagina:

De molen is een cruciale functie voor de aanschaf van een koffiezetapparaat. De molen is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van een volautomatische koffiemachine. Het verwerkt koffiebonen tot koffiepoeder en is dus ook verantwoordelijk voor de smaak van een koffie. De verleidelijke geur die ontstaat bij het malen van de koffiebonen lokt ons ‘s ochtends uit het knuffelbed. En hoe fijn het gevoel in het weekend ook wakker gekust te worden door versgemalen koffie is, het is net zo slecht voor ons kopje vers gezette koffie. Want alle aroma’s die vrijkomen bij het malen van koffie verdwijnen in de lucht en komen niet terug in het koffiekopje terecht. Om deze reden is het belangrijk om aandacht te besteden aan de juiste molen.

In principe zijn er twee soorten elektrische molens die in koffiemachines worden gebruikt: schijfmolens en conische molens. Deze twee verschillende slijpmachines kunnen op hun beurt worden gemaakt van roestvrij staal of keramiek. Afhankelijk van de structuur en het materiaal zijn er verschillende voor- en nadelen.

Slagmolen, conische of schijfslijper: verschillen, voor- en nadelen

Slagmolen

De structuur van een slagmolen is vergelijkbaar met die van een blender. In een hamermolen wordt koffie geplet door twee kleine roterende messen. De koffiebonen worden echter niet gelijkmatig verwerkt tot poeder. Het resultaat van een koffiemolen met een slagmes is meestal onregelmatig, wat kan leiden tot een bittere nasmaak van koffie. Om deze reden zijn slagmolens tegenwoordig zeldzaam en vooral in relatief goedkope koffiemachines.

  • Voordeel: Lage prijs
  • Nadeel: bittere smaak
Lees ook:   Hoe bevroren kip te ontdooien?

Schijvenmolen

In een schijvenmolen wordt koffie tussen twee plakjes gemalen. Het principe erachter is heel eenvoudig: de ene schijf wordt elektrisch aangedreven, terwijl de andere schijf vastligt. De afstand tussen de twee schijven aan de buitenkant is groter dan in het binnenste gebied, zodat het grondmateriaal door de heersende middelpuntvliedende kracht naar buiten wordt bewogen. Hoe verder uit elkaar de twee maalschijven, hoe grover de koffiebonen worden gemalen. Dus als een andere slijpgraad wordt ingesteld, worden de schijven dichter bij elkaar of verder uit elkaar geplaatst.

  • Voordeel: Zeer rustig
  • Nadeel: Koffie wordt meer verwarmd

Conische molen

Conische molens zijn te vinden in de meeste koffiemachines omdat ze minder ruimte innemen in de volautomatische machines. De structuur van een conische molen is vergelijkbaar met die van een schijvenslijper. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn het echter niet twee plakjes die de gebrande koffiebonen malen, maar twee kegels. Slijpen met kegels brengt dus een groot voordeel met zich mee. Terwijl bij het malen met een schijfmolen de koffie uitsluitend door centrifugale krachten naar beneden wordt verplaatst, wordt dit proces in een conische molen ondersteund door de zwaartekracht, wat betekent dat de molen zelf met minder kracht en aantal threys hoeft te werken. Als gevolg hiervan wordt het gemalen materiaal niet blootgesteld aan dergelijke hoge temperaturen tijdens het malen en ontvangt het zijn volledige aroma.

  • Voordeel: Koffie wordt minder verwarmd
  • Nadeel: Nogal luidruchtig

Staal- en keramische molen: verschillen, voor- en nadelen

Het verschil tussen een keramische molen en een stalen molen is prijs, warmtegevoeligheid en robuustheid. Aan de ene kant zijn slijpmachines van roestvrij staal veel robuuster dan die van keramiek. Dit heeft een groot voordeel, vooral bij het malen van goedkope koffie. De slechte verwerking van goedkope koffie leidt ertoe dat het ene of het andere vreemde lichaam als kleine steentjes tussen de koffiebonen terechtkomt. Een slijpmachine van roestvrij staal vindt dat niet erg. Keramische molens kunnen dit beschadigen, althans oppervlakkig. Aan de andere kant is keramiek minder gevoelig voor warmte, absorbeert het minder gemakkelijk warmte en is het meestal goedkoper.

Lees ook:   Hoe Bak Je Een Gewone Banaan? (Correct answer)

Welke grinder is de beste?

Kortom, we raden af om een koffiemachine met impactmolen te kopen, omdat de ongelijke maling leidt tot grote smaakverliezen. Maar of de keuze voor een conische molen of voor een schijfslijper van keramiek of roestvrij staal de betere is, is moeilijk te zeggen. Beide grinders hebben specifieke voor- en nadelen die voor en tegen spreken. Een goede koffie is echter afhankelijk van verschillende factoren en niet alleen van de geïntegreerde koffiemolen. Om deze reden adviseren wij elke koffieOm de technische voorwaarden individueel te onderzoeken voor de technische omstandigheden, om advies in te winnen bij gespecialiseerde detailhandelaren en vooral om de smaak zelf te testen.

Omslagfoto: Bosch