Koolzaadolie of zonnebloemolie: wat is beter?

Zonnebloemolie of koolzaadolie? Er is geen duidelijk antwoord op deze vraag. Want elke olie heeft zijn individuele voordelen. We zullen u de verschillende voor- en nadelen van de twee soorten olie vertellen en u vertellen welke olie het meest geschikt is voor wat.

De verschillende eigenschappen van plantaardige oliën

De meeste plantaardige oliën zijn inheems verkrijgbaar of geraffineerd. Virgin oliën zijn koudgeperst en bevatten meer vitamines en veel onverzadigde vetzuren. Qua smaak presenteert een virgin olie zich expressiever door zijn smaken. En het is geweldig voor het koud koken en stomen van groenten. Ook als onderdeel van een dressing voor salades, koude sauzen, marinades, mayonaises en remoulades. De geraffineerde koolzaad- of zonnebloemolie kan tot een hoge temperatuur worden verhit en is zeer geschikt om te frituren, frituren en bakken. Omdat plantaardige oliën geen cholesterol bevatten, zijn ze een gezond alternatief voor dierlijke vetten zoals reuzel, boter en geklaarde boter.

Zonnebloemolie is smakeloos

Zonnebloemolie wordt gewonnen uit de vruchten van de zonnebloem, is lichtgeel en heeft een delicate nootachtige smaak. Het is ideaal voor het raffineren van gerechten die een vrij neutrale olie vereisen. Zonnebloemolie bevat enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Als hoofdbestanddeel van onverzadigde vetzuren bevat de olie linolzuur, dat behoort tot de groep omega-6-vetzuren. Het nadeel van zonnebloemolie: Het bevat nauwelijks omega-3 vetzuren.

Zonnebloemolie bevat waardevolle vitamines

Zonnebloemolie scoort echter met vitamine A, B, D en K, evenals veel vitamine E, een van de antioxidanten. Deze beschermen de cellen tegen schadelijke aanvallen door vrije radicalen. Vitamine E is ook belangrijk voor de vetstofwisseling en een gezonde huid. Slechts 2 eetlepels zonnebloemolie per dag voldoen aan de normale behoeften van een volwassene.

Lees ook:   Panna cotta taart met aardbeien

Wil je milieubewust winkelen, kies dan voor zonnebloemolie

Milieubewuste mensen zien bepaalde voordelen van zonnebloemolie in het feit dat het grotendeels afkomstig is van regionale of Europese teelt. Op deze manier kunnen lange transportroutes worden vermeden en kan het milieu worden beschermd. De zonnebloemolie, die in Duitsland wordt aangeboden, komt bijna altijd uit de Duitse of EU-teelt in merkartikelen.

Koolzaadolie is een goede leverancier van omega-3 vetzuren

De voordelen zijn duidelijk: deze olie is ook smaakloos en kan op vele manieren worden gebruikt. Koolzaadolie bevat weinig linolzuur, maar veel onverzadigde omega-3 vetzuren en andere gezonde oliezuren. De samenstelling is optimaal en overtreft dus zelfs de gezonde olijfolie. De verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren is zeer gunstig en wordt zelden in deze vorm aangetroffen in andere voedingsmiddelen. De positieve eigenschap: koolzaadolie kan het cholesterolgehalte verlagen en op de lange termijn reguleren. Hierdoor kunnen hart- en vaatziekten positief worden beïnvloed. Mogelijke nadelen: Afhankelijk van de teelt kan koolzaad genetisch gemanipuleerd worden.

Conclusie: Voor een uitgebalanceerd en gezond dieet is het het beste om beide oliën te gebruiken als dat nodig is, omdat elke olie zijn individuele voordelen heeft.

Het weggooien van bakolie: waar het oude vet te plaatsen?