Kun je een bakpan op het fornuis gebruiken? Complete gids!

De meeste bakvormen worden gebruikt in ovens, maar kun je een bakpan op het fornuis gebruiken?

In deze blog kom je te weten of je een bakpan op het fornuis kunt gebruiken en krijg je meer informatie over dit onderwerp. Lees verder!

Een bakpan mag op het fornuis worden verwarmd; je moet er echter voor zorgen dat de pan niet oververhit of onderverhit raakt. Als de pan oververhit raakt, kan hij beschadigd raken. Integendeel, als de pan niet voldoende verhit wordt, kan de pan niet voldoende verwarmd worden.

Wat is een bakpan?

Een bakpan is een kookgerei dat in een oven wordt gebruikt om voedsel te bereiden. Het is vaak van metaal en voorzien van een anti-aanbaklaag om het schoonmaken te vergemakkelijken.

bakpan

Bakvormen zijn er in verschillende vormen en maten en worden gebruikt voor het bakken van alles, van cakes tot stoofschotels.

Kun je een bakpan op het fornuis gebruiken?

Je mag een bakpan op het fornuis gebruiken, maar pas op dat het de pan kan beschadigen.

Het fornuis brandt bijvoorbeeld niet gelijkmatig zoals een oven dat doet in een bakpan.

Je bakpan zou dus eerder krom kunnen trekken omdat alleen de bodem snel opwarmt, terwijl de rest koel blijft.

Note: if you don't mind if your baking pan warps, you can keep going and put it directly over the stove's flames.

Maar om te beoordelen of u een banketpan op het fornuis mag gebruiken, moet u de volgende factoren in overweging nemen.

Materialen van de bankpan

Materiaal is belangrijk voor het bakken. We breken enkele van de populairste bakmaterialen af en of ze geschikt zijn voor het bakken op een fornuis.

pan materialen

Dit zal u helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Aluminium

Aluminium is de allround winnaar als het gaat om bakvormen.

Vanwege hun lichtgewicht samenstelling en hun vermogen om warmte gelijkmatig te verspreiden, is het gebruik van een aluminium cakevorm op het fornuis mogelijk, maar het wordt niet aanbevolen.

Hoewel een aluminium cakevorm warmte absorbeert, is hij toch dun genoeg om te vervormen door verbranding.

A pan of this kind is thick enough to endure stovetop cooking. So, if you need to put it back in the oven after searing, go ahead.

Roestvrij staal

Op het fornuis kunt u een roestvrijstalen cakevorm gebruiken.

Door de ongelijke warmteverdeling van het fornuis is deze cakevorm, net als alle andere, echter gevoelig voor kromtrekken.

de roestvrijstalen
Note: A stainless steel cake pan is suitable for all forms of oven cooking. However, it is not the same when used on a cooktop.

Natuurlijk, als je de gevolgen begrijpt, mag je het doen.

Maar om het meeste uit uw roestvrijstalen cakevorm te halen, gebruikt u hem liever in de oven dan op het fornuis.

Glas

Terwijl veel vintage bakvormen van glas waren gemaakt, niet het ideale materiaal om de warmte goed te verdelen.

Als u een gelijkmatig, consistent bakresultaat wilt bereiken, raden wij u aan aluminium of anti-aanbakpannen te gebruiken.

Echter, Glas is een slechte warmtegeleidermaar het verdeelt de warmte gelijkmatiger dan andere materialen.

Tenzij anders aangegeven door de fabrikant, mogen glazen pannen niet worden gebruikt in directe kookomstandigheden met hoge temperaturen, zoals op het fornuis.

Koper

Koperen bakvormen kunnen goed tegen hoge temperaturen, en vele zijn bekleed met roestvrij staal om te voorkomen dat ze reageren met zuur voedsel.

koperen pan

Deze maakt de pannen ook sterker.

Koperen kookgerei is duur, dus u kunt beter twee keer nadenken voordat u het op het fornuis zet. Ze kunnen verbogen worden of van kleur veranderen.

Silicone

Silicone bakvormen worden meestal gebruikt voor nieuwe producten; siliconen bakvormen zijn niet goed voor de warmtegeleiding.

Deze pannen zijn vermakelijk, maar ze zijn beter te gebruiken in no-bake toepassingen, zoals het maken van fudge of ijs. Tze kunnen niet op het fornuis worden gebruikt.

Metaal

Een metalen bakvorm kan niet op een fornuis gebruikt worden, net als een bakvorm. Toch kun je dat doen, zolang je het niet erg vindt als de pan krom trekt omdat de hitte niet gelijkmatig wordt verdeeld.

Houd er rekening mee dat, omdat deze metalen cake pannen zo dun zijn, ze gemakkelijk je eten kunnen verbranden.

Zelfs als u het niet erg vindt om krom te trekken, zal het gebruik van middelhoge hitte uw materialen vrijwel zeker verbranden.

Hoe een bakpan op een fornuis te gebruiken

gebruik bakpan op fornuis

Als u uw bakvorm direct wilt verwarmen, moet u een elektrisch fornuis gebruiken. Maar houd er rekening mee dat u uiterst voorzichtig moet zijn.

  • Als u vlammen waarneemt, neem dan dringend corrigerende maatregelen! Probeer het anders aan te pakken.
  • Warm wat water op.
  • Vul dan met een pipet je lege bak met water en kijk hoe het verdampt.
  • De pan zal steeds heter worden als je water blijft toevoegen.
  • U kunt het water ook vooraf verwarmen.
  • Vul je lege bakvorm met ijsblokjes en kokend water.
  • De ijsblokjes smelten nu, en de bakvorm wordt verwarmd.

Is het gebruik van een banketpan op het fornuis veilig?

Kun je een bakpan op het fornuis verwarmen?

Er zijn altijd enkele risico’s bij het gebruik van een banketpan op het fornuis, en u wilt die risico’s niet vergroten door een gevaarlijke pan te gebruiken.

Schade

U kunt een metalen, stalen en aluminium bakpan op het fornuis gebruiken, zolang u handschoenen gebruikt en de pannen goed hanteert.

worden beschadigd

Het gebruik van pannen van glas, keramiek of steengoed is zeer gevaarlijk. Glas, steen en keramiek kunnen allemaal barsten of breken, zoals al gezegd werd.

Bovendien, als je bakvormen op het houtskool fornuis zet, kunnen ze verbuigen of kromtrekken, wat weer iets anders is wat mis kan gaan.

Als de pan dun is, zoals een van aluminium of folie, kan de hoge hitte de bodem ongelijk maken en de bakvorm doen wiebelen. Hierdoor kan heet voedsel gemorst worden.

Kan leiden tot verbranding

Hete vloeistoffen die lekken of morsen kunnen u verbranden, of een glasscherf kan u snijden.

De kachel is gevaarlijk vanwege de hoge hitte en de directe vlam. Wanneer een vlam in de open lucht staat, kunnen uw kleren, haar of andere dingen vlam vatten.

Tip: Silicone gloves are a good way to protect your hands, and they give you the dexterity you need to hold pans by the handles or the sides.

Er zijn ook handschoenen gemaakt van andere materialen die bestand zijn tegen hitte en vuur.

Veelgestelde vragen over het gebruik van een bakpan op het fornuis

vragen bakpan op het fornuis

Heeft u nog andere vragen over het gebruik van een bakpan op het fornuis? Houd ons op de hoogte.

Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen

Kan ik glas in plaats van metaal gebruiken voor een ovenschaal?

Glas laat meer warmte door dan metaaldus u moet uw oven 20 graden lager zetten als u in een glazen ovenschaal bakt.

Donkere metalen pannen zullen iets heter garen dan glanzende metalen pannen, maar niet zo snel als glazen pannen.

Is een siliconen bakpan beter dan een metalen bakpan?

Silicone is het nieuwe als het om bakken gaat. Het is zeer buigzaam, wat het makkelijk maakt om voedsel eruit te krijgen.

Het kan ook gemakkelijk van de vriezer naar de magnetron of oven. Het kan ook in de vaatwasser, wat niet geldt voor de meeste metalen bakgereedschappen.

Is bakken mogelijk zonder bakpapier?

Je zou in plaats daarvan kookspray gebruiken. Om een pan of vel te maken dat niet plakt, moet je het eerst invetten.

Als je maar genoeg olie op het oppervlak van de pan doet, kun je het eten er zo op leggen zonder je er slecht bij te voelen.

De ingevette pan kan aan of je iets zachts of kleverigs kookt.

Eindoordeel

Kun je een bakpan op het fornuis gebruiken? Bakvormen hebben een dunne structuur die vatbaar is voor kromtrekken wanneer ze worden blootgesteld aan de ongelijke warmteverdeling van het fornuis.

Als u op het fornuis kookt, moet u geen goedkope bakpannen gebruiken.

Even if these pans don't bend, it's still possible to burn the flavor and aroma of other ingredients. 

Meestal werken roestvrijstalen, koperen en aluminium bakvormen die niet plakken het beste op het fornuis.

Dientengevolge, is geen enkele bakvorm geschikt voor koken op de kookplaat ongeacht de gebruikte materialen.

Lees ook:   Wijn bij Tapas