Kun je groene thee maken met koud water? 2 methoden!

“Kun je groene thee zetten met koud water?” vraag je je af of de waterkoker kapot is.

Groene thee is een lichte, milde thee gemaakt van de bladeren van Camellia sinensis.

In tegenstelling tot oolong en zwarte thee – die beide afkomstig zijn van dezelfde bladeren als groene thee – hebben de bladeren voor de groene variant niet de tijd om te verdorren en te oxideren.

Het resultaat is een thee die zorgt voor een aangename, zachte vloeistof met een bladachtige smaak.

Traditioneel zet men het als warme thee, en velen genieten vandaag van de drank in zijn oorspronkelijke vorm, maar groene thee met ijs is ook een populaire keuze, vooral op warme zomerdagen.

Gekoelde groene thee wordt meestal in kokend water gezet en vervolgens afgekoeld en met ijs geserveerd.

Like cold brew coffee, you can make green tea with cold water. Green tea, in particular, lends itself to being an iced tea thanks to its mild, refreshing flavor that can pair with other flavors like vanilla, raspberry, or mint.

Hoe groene thee te maken

hoe maak je een iced groene thee

Als je ijskoude groene thee wilt maken, zijn er een paar manieren om de ijsvorm van groene thee bladeren te brouwen.

Om gekoelde groene thee te maken, kunt u ofwel hete groene thee zetten en gekoeld serveren of koud zetten met koud water.

Methode 1: Hot Brew Groene Thee

Wellicht de meest gebruikelijke manier om ijsthee te maken is om het normaal te bereiden met heet water en dan gekoeld te serveren met ijs..

Door groene thee op deze manier te zetten krijg je dezelfde groene thee smaak die je krijgt van een kopje hete thee zonder alle warmte.

Om ijsthee te maken van hete thee, begin je met kokend water.

Bepaal hoeveel ijsthee je wilt maken, deel dat dan door de helft om te bepalen hoeveel water je moet koken.

methode 1 groene thee zetten

Als u bijvoorbeeld een liter groene ijsthee wilt zetten, kookt u een halve liter water.

Meet vervolgens je groene thee af. De algemene vuistregel is om het dubbele van de hoeveelheid van thee die u gewoonlijk zou zetten voor de hoeveelheid gekookt water.

Als u theezakjes gebruikt, betekent dit dat u twee theezakjes per kop gekookt water moet gebruiken.

Als je losse thee gebruikt, gebruik dan 2 tot 4 theelepels thee per kop gekookt water.

Tip: The reason for making the tea strong is that as you pour the brewed tea over the ice, the ice will melt and dilute the tea.

Uiteindelijk, zou je een perfecte verhouding tussen thee en water moeten hebben.

Giet het hete gekookte water over je afgemeten theeblaadjes of theezakjes, dek dan de pot af en laat drie tot vijf minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je je thee wilt hebben.

groene thee zetten

Als de thee klaar is met trekken, verwijder dan de theezakjes of zeef de theeblaadjes en giet de gezeefde thee over een bak gevuld met ijs.

Tip: You can store this hot brewed, iced green tea in the fridge for up to three days.

Vergeleken met koud gezette groene thee, maakt het eerst heet zetten van de thee de resulterende ijsthee wat bitterder.

Zet de thee op met heet water voor extra cafeïne.

Heet zetten haalt ook meer cafeïne uit de theebladeren dan koud zetten, wat een enorme bonus is als je vatbaar bent voor een energie dip halverwege de middag.

Methode 2: Koud gebrouwen groene thee

Koud getrokken groene thee is ongetwijfeld het gemakkelijkst te maken en zorgt voor een meer zachte reeks smaken dan de hot brew methode.

Het zal ook minder cafeïne aan de theebladeren onttrekken en minder bitter zijn dan een heet brouwsel.

Het duurt echter wel enkele uren om het te produceren, dus je moet vooruit plannen om verse, koud gezette groene thee te hebben wanneer je maar wilt.

Alles wat je nodig hebt om groene thee koud te zetten is losse groene thee, groene theezakjes, matcha (groene thee in poedervorm), en koud water. U kunt desgewenst ijs gebruiken, maar dat is niet noodzakelijk.

koud gezette groene thee

Gebruik als vuistregel twee theelepels losse groene theebladeren, een theelepel matcha of een theezakje per 8 oz water.

Doe uw theezakjes, losse thee of matcha in een grote kan of pot. Vul de pot met de gewenste hoeveelheid koud water, roer, dek af en zet hem in de koelkast.

Laat de thee vier tot zes uur trekken in de koelkast en roer of draai de pot af en toe om voor een gelijkmatige brouw.

Als u de voorkeur geeft aan een lichtere smaak, zijn koud gezette groene theebladeren en theezakjes al na een kwartiertje klaar om te drinken.

Als je matcha gebruiktwordt uw thee meteen bereid.

Roeren en zeven

Als u matcha of losse theeblaadjes gebruikt, kunt u uw thee een beetje roeren of wervelen voordat u het zeeft.

Matcha en theeblaadjes hebben de neiging naar de bodem te zakken als je ze alleen laat, en roeren aan het einde van de zal u helpen de maximale smaak uit uw koud gezette groene thee te halen.

stam thee

Als u theebladeren gebruikt, bewaar ze dan in een theebol of een zeef gebruiken bij het uitgieten van de thee om te voorkomen dat u een onaangename textuur in uw drank krijgt.

Sommige potjes hebben een filter ingebouwd in het deksel om te voorkomen dat er losse blaadjes in je drankje komen.

Door groene thee op deze manier koud te zetten ontstaat een sterk geconcentreerde drank die over ijs kan worden geserveerd zonder dat het waterig smaakt, net als het warme recept hierboven.

Note: Your cold brewed green tea will stay fresh in the fridge for approximately three days.

Smaakopties

de smaak opties

Koud gebrouwen groene thee heeft meestal een lichtere, minder bittere smaak in vergelijking met groene thee die met kokend water is gezet.

Veel mensen genieten van koud gezette groene thee puur, zonder toegevoegde smaken of zoetstoffen.

Er zijn echter veel creatieve manieren om je koud gezette groene thee te serveren voor extra smaak.

Als u van zoete groene thee houdt, kunt u honing of eenvoudige siroop toevoegen.

Tip: To make a simple syrup, dissolve two cups of sugar in one cup of water on the stovetop. Simple syrup can be stirred into a cold drink, unlike sugar, which settles to the bottom.

Sommige mensen genieten van een scheutje citroensap in hun ijskoude groene thee. Voor een unieke, smaakvolle twist, voeg een eetlepel (of meer) gezoete gecondenseerde melk.

Het maakt niet uit hoe je het drinktkoud gezette groene thee is een verfrissende kijk op een traditionele theedrank.

Kun je groene thee maken met koud water: Veelgestelde Vragen

vragen over groene thee

Hier zijn enkele aanvullende vragen die u wellicht heeft over koud gezette groene thee.

Zijn er voordelen aan het koud zetten van groene thee?

Ja, groene thee op een lagere temperatuur laten trekken resulteert in hogere niveaus van antioxidanten in de thee.

Koud getrokken groene thee bevat ook minder cafeïne dan groene thee gezet in gekookt water, wat een bonus is voor mensen die gevoelig zijn voor de effecten van cafeïne.

Hoe lang kan ik koud gezette groene thee in de koelkast bewaren?

Koud getrokken groene thee moet in de koelkast vier tot zes uur voordat het bederft, afhankelijk van hoe sterk u uw thee wilt.

Eenmaal bereid zou je thee ongeveer drie dagen vers en smaakvol moeten blijven in de koelkast.

Conclusie

Kun je groene thee zetten met koud water? Dat kan zeker.

Dit artikel schetste niet alleen hoe je op deze manier groene thee kunt zetten, maar ook alle prachtige redenen waarom je misschien ijskoude groene thee zou willen drinken.

Het is niet alleen een verfrissende drank, maar het komt ook vol met gezondheidsvoordelen die niemand kan negeren.

Als je een twist wilt geven aan je ijsthee, vergeet dan niet dat groene thee een milde smaak heeft die je goed kunt combineren met fruit en andere smaken.

Lees ook:   Quinoa met spinazie en gehaktballetjes