Kun je pasta eten op het mediterrane dieet? De volledige gids

Het mediterrane dieet is een populair gezond dieet dat gewoonlijk wordt gekenmerkt door planten, vis, en sommige zuivelproducten, maar kun je pasta eten bij het mediterrane dieet?

De meeste diëten hebben talrijke strikte regels die iedereen moet volgen, en sommige trendy staan niet toe dat je pasta eet of andere bronnen van gluten en koolhydraten.

Dit dieet is echter anders, en daarom geven zoveel mensen er de voorkeur aan.

The truth is, you can eat pasta when you are on the Mediterranean diet. In fact, pasta meals are central to this diet.

Wat is het mediterrane dieet?

het mediterrane dieet

Het mediterrane dieet is een dieet dat een geschiedenis heeft die duizenden jaren teruggaat.

Zoals de naam al aangeeft, beschrijft het de voeding die ontwikkeld is rond de Middellandse Zee in landen als Griekenland en Italië.

Sindsdien heeft het zich over de hele wereld verspreid als een gangbaar dieet dat artsen als algemeen gezond beschouwen.

Het mediterrane dieet wordt gedefinieerd door pasta, groenten, peulvruchten, volle granen, noten, fruit, kruiden, specerijen, zaden en vis.

Groenten

De meest voorkomende groenten in het mediterrane dieet zijn bieten, broccoli, artisjokken, rucola, uien, okra’s, champignons, citroenen, prei, sla, komkommers en aubergine.

Peulvruchten

de peulvruchten

De peulvruchten die veel voorkomen in het mediterrane dieet zijn bonen, linzen en erwten. Peulvruchten vormen de ruggengraat van mediterrane gerechten.

Tip: You can also make pasta out of legumes at home if you have a pasta maker.

Noten en zaden

Amandelen, pijnboompitten, pistachenoten, walnoten en hazelnoten zijn de meest gebruikte noten in het mediterrane dieet.

Noten zijn zeer nutriëntrijke voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, mineralen en eiwitten, waardoor ze zeer voedzaam zijn.

Vruchten

de vruchten

De meest gebruikte vruchten in mediterrane gerechten zijn appels, sinaasappels, peren, druiven, vijgen, meloenen, perziken, dadels, bananen en aardbeien.

Deze vruchten leveren een extra dosis vezels die helpen bij de spijsvertering en verschillende antioxidanten die verschillende gezondheidsbevorderende voordelen hebben zoals het verminderen van het risico op hartziekten en beroertes.

Kruiden en specerijen

Basilicum, laurier, bieslook, munt, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, saffraan, tijm en kervel zijn populaire kruiden die gebruikt worden in het mediterrane dieet.

Kruiden en specerijen kunnen helpen uw kansen op hartziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker te verminderen.

Ze kunnen ook medisch worden gebruikt om ontstekingen te behandelen en bloedstolsels te verminderen.

Vis

de vis

Vis is typisch vetter in het mediterrane dieet en omvatten vis als zalm, makreel, tonijn en haring.

Meestal vindt u vis die van nature in de Middellandse Zee voorkomt, maar soms vindt u ook andere vissen en schelpdieren.

Vis heeft een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren, die kunnen ontstekingen behandelen en helpen het cholesterolgehalte in evenwicht te brengen.

Vis bevat veel hoogwaardige eiwitten die uw lichaam gemakkelijker kan verwerken dan andere soorten vlees.

Note: Fatty fish species are considered the healthiest because they provide absorbable fat-based nutrients that are important for heart health.

Vlees

het vlees

Hoewel typisch gedacht als een visdieet, sommige mediterrane gerechten bevatten ook gevogelte.

Gevogelte is mager vlees dat fungeert als een goede bron van aminozuren. Ons lichaam gebruikt deze aminozuren om spierweefsel op te bouwen en te vervangen.

Tip: A few dishes have included beef, pork, lamb, and eggs, but typically Mediterranean dishes will not use these more land-based meats.

Kun je pasta eten op het mediterrane dieet? Welke soorten zijn OK?

kan ik pasta eten

Nu je weet dat je nog steeds je favoriete eten kunt eten, vraag je je waarschijnlijk meer specifiek af, “Wat voor soort pasta kan ik eten op het mediterrane dieet?”

Volkoren Pasta

Volkoren pasta is een van de gezondste keuzes voor de ingrediënten van pasta.

Vergeleken met gewone pasta zitten er meer voedingsstoffen in dezelfde verpakking.

Deze extra voedingsstoffen verhogen de kwaliteit, het vezelgehalte en de algemene voedingswaarde van de pasta.

Volkoren pasta vult u sneller, wat betekent dat u er minder van hoeft te eten dan van gewone pasta.

Peulvruchten pasta

de peulvruchten pasta

Peulvruchtenpasta wordt gemaakt van kikkererwten en rode linzen, maar kan ook combinaties hebben van andere voedingsmiddelen zoals maïs om te helpen binden.

Ze bevatten over het algemeen minder calorieën dan andere pastasoorten, dus zijn ze geliefd bij mensen die calorieën willen besparen waar ze kunnen.

Veggie Pasta

Veggie pasta wordt niet in zoveel gerechten gebruikt als andere soorten pasta.

Veggie pasta wordt meestal gemaakt met griesmeel of durum, gecombineerd met puree van groenten zoals wortels of bieten.

Tip: Veggie pasta tends to contain more protein than other pasta and higher amounts of iron.

Glutenvrije Pasta

de glutenvrije pasta

Sommige soorten Veggie pasta zijn glutenvrij, maar glutenvrije pasta wordt meestal gemaakt met maïsmeel of rijstmeel.

Het resultaat van het gebruik van dit soort ingrediënten is dat de pasta zeer licht is en een lagere caloriedichtheid heeft.

Glutenvrije pasta is een uitstekende keuze voor mensen met voedselovergevoeligheden en is over het algemeen zeer gezond.

Welke soort pasta moet ik vermijden?

Als je probeert gezond te eten door over te schakelen op een mediterraan dieet, moet je bepaalde soorten pasta vermijden die extra toevoegingen hebben om de smaak te verbeteren..

pasta te vermijden

Hoewel deze soorten pasta goed smaken, kan het consumeren van veel ervan als onderdeel van uw mediterrane dieet leiden tot een toename van gewichtstoename.

Ravioli

Ravioli pasta bevat veel vet en toegevoegde suikers. Om de karamelkleur van ravioli te krijgen, voegt men meestal een onnatuurlijke kleurstof toe om dit bruine uiterlijk te bereiken.

Ravioli bevat ook sojaolie, waarvan onderzoek heeft aangetoond dat overconsumptie kan leiden tot obesitas en diabetes.

Onderzoek heeft ook een verband aangetoond tussen sojaolie en neurologische aandoeningen zoals angst, depressie, autisme en de ziekte van Alzheimer….

Tip: Research has linked soybean oil to metabolic and neurological changes in mice.

Lasagna

Lasagne is populair comfortvoedsel, maar het bevat veel zuivel, vet vlees, en voedzame gewone witte noedels.

de lasagne

Lasagne heeft een hoge caloriedichtheid en bijna een hele dag natrium en verzadigd vet in één portie pasta.

Witte Pasta

Witte pasta is niet noodzakelijk ongezond met mate.

Toch is het probleem dat witte pasta een geraffineerde pasta is die wordt gemaakt door de voedingsstoffen uit volkoren pasta weg te halen en er ongezonde additieven aan toe te voegen.

Witte pasta bevat meer calorieën en minder vezels. Deze combinatie betekent dat je witte pasta moet eten om je vol te voelen.

Je kunt gemakkelijk een caloriedieet doel overschrijden omdat je toch al meer calorieën binnenkrijgt omdat witte pasta een hogere calorische dichtheid heeft.

een witte pasta

Het samengestelde effect van meer eten met meer calorieën betekent dat je gemakkelijk aankomt door witte pasta te eten.

Je mist ook de extra voedingsstoffen die je van andere pasta zou kunnen eten.

Dus, terwijl witte pasta op zichzelf niet zo ongezond is…, je mist voedingsstoffen door het te kiezen boven andere pasta.

Overall, white pasta is not bad for your health, but it is not good either.

Alfredo Pasta

Hoewel technisch gezien niet gemaakt van alfredo, is alfredo pasta zo’n alomtegenwoordig gerecht… dat het algemeen wordt beschouwd als een categorie pasta.

Alfredo pasta wordt gemaakt door gewone pasta te nemen en er alfredo saus aan toe te voegen. Alfredo saus zit vol met boter, zware room en kaas.

Het resultaat van de toevoeging van deze ingrediënten aan uw pasta is dat u veel natrium, vet en calorieën aan uw maaltijd toevoegt.

vermijd alfredo pasta

Sommige mensen noemen alfredo pasta het “fast food” van het mediterrane dieet vanwege de vele ongezonde soorten vetten en de bedrieglijke hoeveelheid calorieën die het bevat.

Het is gemakkelijk om veel alfredo pasta te eten omdat het veel calorieën bevat en weinig vezels.

Zoals fast food, kan het regelmatig eten van alfredo pasta bijdragen aan een aanzienlijke gewichtstoename na verloop van tijd.

Laatste gedachten

Zo, kun je pasta eten op het mediterrane dieet?

Ja, dat kan! Veel deelnemers aan mediterrane diëten hebben in de loop der jaren veel pastagerechten bedacht en gebruikt.

Het consumeren van een gezonde hoeveelheid pasta als onderdeel van je dieet heeft veel voordelen voor de gezondheid, maar je moet er wel voor zorgen dat je de gunstige soorten pasta in gematigde porties consumeert.

Welke gerechten je ook kiest om te proberen, u zult zien waarom mediterrane diëten al vele generaties lang populair zijn bij mensen over de hele wereld..

Lees ook:   https://lykkesliv.net/blog/zuivelproducten/page/4