Kun je sla eten die rood wordt of niet?

Jeetje! Wat is dat roestige spul op mijn sla – kun je sla eten die rood wordten waarom verandert hij eigenlijk van kleur?

Uw sla heeft een prachtige kleur diep groen, die zo mooi is. Maar het volgende moment krijgt hij roestige, karmozijnrode vlekken.

Je bent niet alleen als je je hebt afgevraagd of het al dan niet schadelijk is om rode sla in je maaltijden op te nemen.

Inderdaad, het antwoord kan je overvallen. Dus, is het goed om rode sla te eten?

Het ziet er misschien vreemd uit, maar over het algemeen is het veilig om je sla te eten, zelfs als hij rood wordt.

Tip: Be mindful of where to store your lettuce and keep it with fruits and veggies that can survive in high humidity. 

Kun je sla eten die rood wordt of niet?

sla eten die rood wordt

Elk jaar gooien Amerikanen meer dan 70 miljard pond voedsel weg.

Het breekt niet af in het milieu als het daar eenmaal is gebracht.

En het laat methaan vrij, een gas dat 30 keer krachtiger is dan kooldioxide.

Daarom moeten we alles in het werk stellen om het voedsel dat we hebben zo ver mogelijk te rekken.

En weten wanneer het eigenlijk tijd is om iets weg te gooien, en gelukkig is rode sla nog goed bruikbaar.

Waarom wordt sla in de eerste plaats rood?

Of je nu voorgewassen sla krijgt of rechtstreeks van de groenteafdeling, het kan je opvallen… sommige delen met een roestige rode tint.

Het maakt je bang en doet je afvragen of het wel goed is om het te kopen.

ijsbergsla rode stengel

Blijkt, het gebeurt door oxidatie en is meestal niets om bang voor te zijn.

Dit komt het meest voor bij ijsberg- en Romeinse sla wanneer het met een mes wordt gesneden in plaats van gescheurd.

Waardoor verandert sla van kleur?

Zuurstof vindt zijn weg naar de cellen van de sla als je hem fijnhakt of breekt.

Dit activeert de productie van een enzym dat ervoor zorgt dat de sla van kleur verandert en meer rood wordt.

Een andere mogelijke verklaring voor het rood worden van sla is de blootstelling aan ethyleengas.

Lees ook:   Koffievlek Verwijderen – Effectieve Tips & Trucs

Het gebeurt als je sla bewaart met ander fruit en groenten die ethyleen afgeven als ze rijpen.

Kan het kwaad om sla te eten die rood wordt?

zal het pijn doen om sla te eten

Waarschijnlijk niet!

Er zijn variëteiten van karmozijnrode of kastanjebruine sla die in de natuur groeien.

In dit geval is het rood worden geen positief teken omdat het meestal gevolgd wordt door verwelking. De rode sla is nog steeds eetbaar, wel.

De enzymen zullen u nu niet schaden, maar de sla zal niet meer zo gezond smaken of zijn als vroeger.

Het ziet er ook niet erg aantrekkelijk uit.

Moet je rode sla weggooien?

rode groene sla soort

Gooi uw ijsberg- of Romeinse sla niet weg alleen omdat hij enigszins roestrood is geworden.

Sommige rode plekken of vlekken op de sla zijn normaal, volgens deskundigen. Het rode gedeelte kun je er natuurlijk uitsnijden.

Dus het punt is, rode sla kan veilig worden geconsumeerden dit is uitstekend nieuws voor zowel uw geld als het milieu.

Tip: Opt for a produce bag to find a reliable and easy-to-use way to limit moisture and help the lettuce last longer.  

Hoe lang blijft sla goed nadat het rood is geworden?

Dat hangt vooral af van hoe nauw je de richtlijnen voor het bewaren van je sla volgt.

Het type sla dat je bewaart zal ook van invloed zijn.

Romeinse sla

Indien bewaard in de koelkast:

  • Bladsla, zoals groen blad en botersla, kan tot 7-10 dagen duren
  • Kropslazoals romaine en ijsberg, kan 7-21 dagen goed blijven.
  • Slabladeren blijven waarschijnlijk tot 7 dagen vers en bruikbaar

Hoe weet je dat rode sla bedorven is?

Het vinden van rode plekken op sla hoeft niet te betekenen dat het slecht is. Maar er zijn tekenen dat je het moet weggooien.

Je moet het niet eten als je merkt dat de bladeren donkerder zijn geworden en het hele stuk zompig aanvoelt.

Merk je ook dat er een slechte geur uit je sla komt?

Die kan bedorven zijn en daarom moet u negen van de tien keer uw sla weggooien.

Kun je sommige delen van een bedorven sla gebruiken?

bedorven sla

In de meeste gevallen kunt u de krop echter nog gebruiken, ook al heeft hij een tijdje in de koelkast gestaan.

Lees ook:   Moeten Pepperoncini gekoeld worden? - Dingen die je moet weten!

Het is gebruikelijk om de paar buitenste bladeren van kropsla weg te gooien alvorens te beslissen of de krop nog vers is of niet.

Soms hoeven slechts een paar van de buitenste bladeren te worden verwijderd.

Maar, er zijn gevallen waar de onderkant donker of slijmerig blijft zelfs na het verwijderen van 3-4 lagen van de bladeren, wat geen goed teken is.

Als echter slechts een klein deel van een blad beschadigd is, hoeft u het niet weg te gooien.

Als zwarte randen of verkleurde delen je irriteren, knip ze dan gewoon af en gebruik wat overblijft.

Tip: Store lettuce with other thin-skinned veggies because they are ethylene-sensitive and won't cause the lettuce to turn red. 

Hoe voorkom je dat sla rood wordt?

hoe voorkom je dat sla rood wordt

Het draait allemaal om het beheersen van de vochtigheid als je wilt dat je sla zo lang mogelijk meegaat.

Om zijn knapperige textuur te behouden, moet sla vochtig zijn, maar niet doordrenkt. Een delicaat evenwicht, inderdaad.

Hoe controleer je de vochtigheid?

De eenvoudigste en meest praktische techniek om de vochtigheid te regelen is het handhaven van een goede luchtstroom.

Zo kan de sla overtollig water afvoeren, maar niet zoveel dat hij uitdroogt.

Het houden van de sla in een plastic zak met een klein gaatje gesneden is de eenvoudigste aanpak om ervoor te zorgen dat hij voldoende zuurstof krijgt.

De vochtigheid van uw krokuslade of koelkast zal bepalen hoeveel van de zak u kunt openen.

Condens in de zak is wenselijk, maar niet te veel. Maar sluit de zak voorzichtiger af als u merkt dat er geen condensatie optreedt waardoor de bladeren droog worden.

Waar te bewaren?

bewaarde sla in de koelkast

Houd sla gescheiden van perziken, peren, appels en tomaten vanwege het ethyleengas dat ze afgeven.

Denk eraan, die bruine en rode vlekken op de bladeren worden veroorzaakt door een teveel aan ethyleen.

Mag ik sla wassen voor het bewaren?

Als je deze vraag stelt, zullen de meeste mensen waarschijnlijk antwoorden dat producten niet gewassen mogen worden voor ze worden bewaard.

Het is gebruikelijk om het direct voor gebruik te wassen. En sla op die manier wassen is één optie.

Aan de andere kant geven sommige shoppers er de voorkeur aan om hun sla (vooral losbladige soorten) thuis te wassen alvorens ze te bewaren.

Lees ook:   Eufy RoboVac X8 Hybrid in de test

Zo kunnen ze zich ontdoen van slijmerige, beschadigde of verwelkte bladeren.

Vervolgens hoef je hem alleen nog maar af te spoelen onder stromend water, en dan te drogen op keukenpapier of in een slacentrifuge.

Het voordeel van deze aanpak is dat de overgebleven greens langer hun kwaliteit behouden.

sla wassen

Hoe kan ik vocht minimaliseren zodat sla niet rood wordt?

Om ervoor te zorgen dat je nooit meer te maken krijgt met stinkende, slijmerige en verlepte sla, moet je een paar dingen onthouden.

U zult sla en uw groenten vers kunnen houden als u de blootstelling aan vocht kunt beperken, en u kunt vele manieren gebruiken om dat te doen.

Gebruik servetten

Hiervoor kunt u altijd de servetten gebruiken die u bij uw afhaalbestelling ontvangt

U kunt gewoon uw sla erin wikkelen of ze bovenop uw opslagcontainer plaatsen om te voorkomen dat de sla klef wordt.

Kies voor een katoenen doek

Gebruik een schone katoenen doek om je sla in te wikkelen. Leg er gewoon een boven of onder in de container om ze vers te houden.

Het zal het extra vocht absorberen en de knapperigheid van uw sla behouden.

Investeer in een slacentrifuge

gebruik slacentrifuge

Nog een fantastische strategie om vocht te voorkomen is tom een slacentrifuge te gebruiken.

Bewaar de sla gewoon in een luchtdichte bak na het wassen in koud water en het droogspinnen.

Tip: Always buy as much lettuce as you can use within a short time because the leaves will eventually turn red no matter how you store them. 

Afhaalmaaltijden

Sla is er in een grote verscheidenheid aan kleuren, van lichtroze tot groen tot dieprood.

Echt, het is niet altijd het standaard groen dat gebruikt wordt in de meeste wedge salades en deli sandwiches.

Maar, het is natuurlijk verwarrend om te zien dat sla rood wordt, wat een reactie opwekt, “kun je sla eten die rood wordt of moet je het weggooien?”

Gelukkig is er in dit stadium geen schade, maar het geeft ook aan dat je je sla zo snel mogelijk moet gebruiken om verdere achteruitgang te voorkomen.