Gerecht: Hoe maak je Luikse balletjes met frietjes en sla

Gerecht: Hoe maak je Luikse balletjes met frietjes en sla

Als je op zoek bent naar een lekker gerecht om te maken voor je gezin of vrienden, dan zijn Luikse balletjes met frietjes en sla een absolute aanrader. Dit klassieke Belgische gerecht is heerlijk en gemakkelijk te bereiden. In dit artikel geven we je een stap-voor-stap handleiding om dit gerecht te maken en geven we je handige tips om het nog lekkerder te maken.

Hoe maak je Luikse balletjes met frietjes en sla?

Ingrediënten:
– 500 gram gehakt
– 2 eieren
– 2 sneetjes oud witbrood
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 eetlepel mosterd
– 1 eetlepel Worcestersaus
– 1 eetlepel paprikapoeder
– 1 eetlepel gedroogde tijm
– 1 eetlepel gedroogde oregano
– 1 eetlepel gedroogde basilicum
– 1 eetlepel zout
– 1 theelepel zwarte peper
– 100 gram paneermeel
– 1 liter zonnebloemolie
– 1 kilo aardappels
– 1 krop sla

Stap 1: Maak het gehaktmengsel
– Snijd het witbrood in kleine stukjes en doe het in een kom. Voeg melk toe en laat het brood weken tot het zacht is.
– Hak de ui en knoflook fijn en doe ze in een andere kom. Voeg het gehakt, de eieren, mosterd, Worcestersaus, paprikapoeder, tijm, oregano, basilicum, zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar met je handen.
– Voeg het geweekte brood en paneermeel toe aan het gehaktmengsel en meng alles goed door elkaar.

Stap 2: Maak de balletjes
– Maak kleine balletjes van het gehaktmengsel, ongeveer ter grootte van een golfbal.
– Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en bak de balletjes in porties goudbruin. Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier.

Stap 3: Maak de frietjes
– Schil de aardappels en snijd ze in frietjes van ongeveer 1 cm breed.
– Verhit de zonnebloemolie in een frituurpan of grote pan en bak de frietjes goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Stap 4: Maak de sla
– Snijd de kropsla in kleine stukjes en was ze grondig. Laat de sla uitlekken.

Stap 5: Serveer het gerecht
– Serveer de Luikse balletjes met de frietjes en sla. Je kunt ook een sausje maken van mayonaise, ketchup en een beetje mosterd.

FAQs:

1. Kan ik de balletjes ook in de oven bereiden?
Ja, dat kan. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in ongeveer 15-20 minuten gaar.

2. Kan ik ook andere kruiden gebruiken in het gehaktmengsel?
Ja, je kunt naar wens andere kruiden toevoegen. Probeer bijvoorbeeld eens rozemarijn of salie.

3. Kan ik de frietjes ook in de airfryer bereiden?
Ja, dat kan. Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius en bak de frietjes in ongeveer 12-15 minuten goudbruin.

4. Kan ik de sla ook vervangen door een andere groente?
Ja, je kunt naar wens andere groenten gebruiken. Probeer bijvoorbeeld eens komkommer of tomaat.

5. Kan ik de Luikse balletjes invriezen?
Ja, dat kan. Laat de balletjes eerst volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte verpakking in de vriezer. Ze zijn ongeveer 3 maanden houdbaar.

Conclusie:

Luikse balletjes met frietjes en sla is een heerlijk gerecht dat gemakkelijk te bereiden is. Met dit recept en onze handige tips maak je het gerecht nog lekkerder. Serveer het gerecht met een sausje van mayonaise, ketchup en mosterd voor een extra smaakbeleving. En vergeet niet om de balletjes in porties te bakken voor het beste resultaat. Eet smakelijk!