Maak je eigen lasagne – recept, ingrediënten en bereiding

Lasagne, één gerecht – honderden mogelijkheden. Lees in het volgende artikel hoe je zelf lasagne kunt bereiden en welke ingrediënten je daarvoor nodig hebt. Daarnaast geven we je een paar echte experttips.

Oorsprong van lasagne

Lasagne is terug te voeren op het oude Rome. De Romeinen gebruikten een techniek die gebruikelijk is in de Middellandse Zee om dunne vellen deeg te maken. Deze werden vervolgens verwerkt tot reepjes en gekookt. Die bladeren werden lagana genoemd. Dit is waar het woord lasagne van vandaag kan worden getraceerd. De vorm zoals je die kent, komt daarentegen waarschijnlijk uit Engeland. In een verzameling recepten genaamd “Forme of Cury”, geschreven door de chef-koks van koning Richard II van Engeland, wordt de klassieke lasagne voor het eerst genoemd. Maar wat is een lasagne precies? Wat alle varianten gemeen hebben, is dat het gelaagde pastaborden zijn die gegratineerd zijn met kaas. Maar dit is waar conformiteit eindigt. Van vegan tot klassiekers met gehakt – wat lekker smaakt mag. In het volgende willen we u kennis laten maken met twee zeer eenvoudige recepten die elke beginner kan doen.

Klassieke lasagne met gehakt

Recept voor klassieke lasagne met gehakt

Recept voor klassieke lasagne met gehakt

Keukengerei

  • Bakken
  • Pan
  • Pollepel
  • Oven

Ingrediënten

  • 500 gram gemengd gehakt (rund- en varkensvlees)
  • 700g tomaten in blik
  • 1 el tomatenpuree
  • Rode wijn om te ontglazen
  • een ui van gemiddelde grootte
  • 2 teentjes knoflook
  • 70g boter
  • 70g bloem
  • 700ml melk
  • Lasagne borden
  • Mozzarella en harde kaas
  • Zout en peper
  • Nootmuskaat

Bereiding Bolognese

Bolognese bereiden

Bolognese bereiden

Snijd de ui en knoflook in plakjes en bak in een pan. Voeg het gehakt toe en bak samen met de tomatenpuree. Blus vervolgens af met rode wijn en breng de tomaten samen met het gehakt in de pan aan de kook.  Als alles goed gaar is, breng dan op smaak met peper en zout.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Kalkoen ‘fine champagne’ met verse kroketten en wintergroenten

Voorbereiding Bechamelsaus

Eenvoudig recept voor Bechamel

Eenvoudig recept voor Bechamel

Smelt voor de bechamelsaus eerst langzaam de boter in een pan, voeg de bloem toe en laat deze op licht vuur bakken, zonder kleur aan te nemen. Roer vervolgens de melk erdoor en laat het ongeveer 5 minuten inkoken, constant roeren. Breng de bechamélsaus op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.

Laag lasagne goed

Laag lasagne goed

Laag lasagne goed

Vul een ovenschaal laag voor laag met de gehaktsaus, de bechamelauce en de borden. Begin de eerste laag met een beetje Bolognese zodat er niets begint, dan steeds opnieuw in deze volgorde:
1. Lasagne borden
2. Bologen
3. Bechamél

De laatste laag moet bestaan uit bechamésaus. Smeer vervolgens de kaas over deze laag. Zet ongeveer 30 minuten in de oven op 180°C tot de kaas knapperig is geworden.

Je kunt bijvoorbeeld vers stokbrood eten, waarmee de saus kan worden gedoopt. De perfecte aanvulling op lasagne is een goede Italiaanse rode wijn. Allereerst een frisse salade en tiramisu als dessert. Klaar is een gerecht waar uw gasten van zullen genieten.

Groente Lasagne

Groente Lasagne Recept

Groente Lasagne Recept

Keukengerei

Bakken
Pot
Pollepel
Pollepel
Oven

Ingrediënten

Groenten naar smaak (bv. courgette, champignons, wortelen…)
Ui
Knoflook
Tomatensaus
Bechamé saus
1 pakket kant-en-klare lasagneplaten
Mozzarella en harde kaas

Voorbereiding

Snijd eerst de ui en knoflook in kleine stukjes en bak samen met de groenten in een pan. Blus af met de tomatensaus en breng aan de kook in een pan en roer tot het gaar is. Een ovenschotel zoals hierboven beschreven laag voor laag met groenten, bechamél en de borden. Bestrooi ten slotte de afgewerkte ovenschotel met de kaas en plaats in de oven op 180 ° graden gedurende ongeveer 30 minuten totdat de kaas knapperig is geworden.

Lees ook:   Broodje zalmsalade

Dit recept is heel eenvoudig, goedkoop en snel, maar wordt altijd goed ontvangen door gasten.

Tips en varianten

Lasagne is een gerecht dat in veel verschillende variaties kan worden bereid. De moeilijkheidsgraad en kosten zijn vrij laag – maar het plezier is hoog. Er zijn in principe geen grenzen aan je verbeelding. Probeer verschillende soorten groenten! Of wat dacht je bijvoorbeeld van zeevruchten? Een typisch probleem bij de bereiding van lasagne is dat de pastaborden aan het einde niet door zijn. Dit kun je voorkomen door de platen kort onder warm water te houden.