Maak je eigen spaetzle: stap voor stap instructies en recept

Als het gaat om spaetzle, zijn Zwabiërs geen pretje, spaetzle is een symbool van regionaal zelfbeeld. De Zwabische streekdichter Sebastian Blau vond in 1936 woorden vol pathos: “De spaetzle zijn de basis van onze keuken, de glorie van ons land, … de alfa en omega van het Zwabische menu… “. Als dat geen reden is om een culinair uitstapje te maken naar het land van Zwaben! Plant u een vakantiediner en bent u op zoek naar het ultieme bijgerecht? Laten we naar het spaetzle-bord gaan – we zullen je vertellen hoe.

Het juiste gereedschap voor het schrapen van spaetzle: het spaetzle-bord

spaetzle board en schraper; Foto: Westmark

spaetzle board en schraper; Foto: Westmark

Om zelf traditionele Zwabische spaetzle te maken, heb je ook de juiste tools nodig: een zogenaamde spaetzle board en een spaetzle scraper. Een spaetzle board is een onbehandelde houten plank die aan de ene kant een handvat heeft om aan vast te houden en aan de andere kant wigvormig uitloopt. Met deze helling kunt u het deeg comfortabel van de plank in het kokende water schrapen met de bijbehorende spaetzle-schraper. De spaetzle schraper is een plat, handbreed metalen onderdeel, dat aan één kant is gebogen voor een betere grip. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je je vakantiegebraad kunt bekronen met handgeschraapte spaetzle.

Maak je eigen Zwabische spaetzle: zo werkt het

Stap 1: Bereiding van het spaetzledeeg

Voor het deeg heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 g bloem
  • 5 eieren
  • 150-200 ml water
  • Zout

Traditioneel wordt het deeg met je handen geslagen, maar als alternatief kun je ook een houten lepel met een gat, een garde of een keukenmachine gebruiken. Waar het om gaat is consistentie, niet hoe je dat bereikt. Het spaetzle deeg moet langzaam en vasthoudend uit een lepel stromen zonder te kraken. Als het deeg te stevig is, voeg dan water toe. Maak een te vloeibaar te vloeibaar steviger met de toevoeging van verdere bloem. In de volgende stappen leggen we de “opperste discipline” uit, het schrapen van het spaetzle-bord.

Lees ook:   Wat Kost Een Bacardi Cola In De Kroeg?

Stap 2: Kook water en bereid gereedschap voor

Vul een grote pot met water en voeg royaal zout toe. Breng het water aan de kook, bereid ondertussen een lepel, een kom en een zeef om af te gieten.

Stap 3: Schraap spaetzle

Bereid spaetzle voor met spaetzle board en scraper; Foto: Westmark

Bereid spaetzle voor met spaetzle board en scraper; Foto: Westmark

Kook het water, houd de spaetzle board en de spaetzle schraper kort in het water om je gereedschap te bevochtigen. Leg een tot twee eetlepels spaetzledeeg op het bord en strijk het glad. Houd het afgeschuinde uiteinde van de plank dicht bij het wateroppervlak en schraap kleine hoeveelheden deeg in het kokende water met de metalen schraper. Wees niet ontmoedigd als de eerste pogingen mussen produceren in plaats van spaetzle, ze smaken net zo goed! Wanneer de spaetzle op het oppervlak drijft, zijn ze klaar. Haal ze er met de lepel uit en giet ze goed af in de zeef. Tussendoor moet je de schraper en de plank dopen om te bevochtigen. Na verloop van tijd daalt het waterniveau in je pot. Vul het op en breng het water weer aan de kook. Vergeet zout niet!

Welke olie is geschikt om te frituren?