Maak je eigen vleeskaas – recept, ingrediënten en instructies

Je gaat nooit fout met een heerlijke vleeskaas. Gewoon als tussendoortje in een broodje of als groter gerecht met een paar bijgerechten: vleeskaas kan universeel gebruikt worden. Het hoeft niet altijd de vleeskaas uit de supermarkt te zijn of de slager om de hoek. Met een paar ingrediënten kan het ook gemakkelijk zelf worden gemaakt.

Welke ingrediënten zijn nodig voor een vleeskaas?

Hoewel vleeskaas in de volksmond Leberkäse wordt genoemd, wordt er geen lever gebruikt bij de productie ervan. In plaats daarvan wordt een mix van varkensvlees en rundvlees gebruikt, evenals een reeks kruiden.

Voor een kilo vleeskaas worden de volgende ingrediënten aanbevolen:

  • 150 gram runderborst
  • 600 gram varkensnek
  • 250 gram varkensvet
  • 5 g snijhulpmiddel (KHM) met roodheid
  • 150 gram ijswater
Ingrediënten voor vleeskaas

Ingrediënten voor vleeskaas

Specerij:

  • 20 gram zout
  • 5 gram uienpoeder
  • 2 gram peper
  • 1 gram knoflookpoeder
  • 0,5 gram paprikazoet
  • 0,5 gram foelie
  • 0,5 gram gemberpoeder
  • 0,5 gram piment
  • 0,5 gram kardemom

Naast de ingrediënten zijn ook een keukenmachine of een snijder en een vleesmolen nodig. Het vlees voor de vleeskaas moet vooraf gerold worden. Een vleesmolen is hier onvermijdelijk. Je kunt gehakt niet zomaar vervangen door gehakt. In dit geval zou je gewoon een gehaktbrood maken. In principe nog steeds heerlijk, maar het is geen vleeskaas.

Hoe een vleeskaas wordt bereid

In de eerste stap wordt het vlees bereid. Snijd het in kleine stukjes en koel het vervolgens af tot ongeveer 0 graden in de vriezer. In de tussentijd kun je de kruiden mengen en ze vervolgens aan het vlees toevoegen voordat je ze maalt en goed mengen. Vervolgens gaat het hele vlees door de vleesmolen, waarbij een geperforeerde schijf met 3 millimeter wordt aangeboden.

Vleesmolen vleeskaas bereiden

Maal het vlees voor de vleeskaas altijd zelf, gehakt werkt niet tijdens de bereiding.

Het gehakt wordt vervolgens samen met de snijhulp in de keukenmachine of snijder geplaatst. Met de keukenmachine verwerk je het nu tot een kleverige massa. Het is belangrijk dat de temperatuur altijd onder de 13 graden moet zijn. Voeg hiervoor het ijswater met regelmatige tussenpozen toe.

Lees ook:   10 x recepten met kikkererwten - De lekkerste 10

De juiste baktijd voor een vleeskaas

Zodra het vlees gebraden vlees klaar is, wordt het in de volgende stap in een geschikte vorm geplaatst. Meestal wordt hier een aluminium mal gebruikt, die de warmte in de oven goed geleidt. Zorg ervoor dat de vleesmassa indien mogelijk zonder luchtbellen in de vorm wordt gedrukt. Strijk ten slotte het oppervlak glad en druk er een diamant in. Hier absoluut alleen persen en niet snijden.

Bak vleeskaas oven

Vleeskaas bak je het beste in een hoekige aluminium kom of een doosvorm

Tot slot hoeft de vleeskaas alleen nog maar gebakken te worden. Om dit te doen, wordt de oven eerst voorverwarmd tot 180 graden en vervolgens de kom met het gebraad 15 minuten gebakken. Daarna kunt u de temperatuur verlagen tot 120 graden. De vleeskaas is klaar gebakken als deze een kerntemperatuur van 69 tot 72 graden heeft bereikt. Dit kan altijd iets variëren afhankelijk van de oven en bakvorm. Een goede richtlijn is een uur baktijd per kilo vlees. Zodra de vleeskaas de ideale kerntemperatuur heeft bereikt, komt deze uit de oven. Laat het nog 10 minuten rusten. Dan is het klaar om te serveren.